Skocz do zawartości

drgania kierownicy co to moze być???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Podczas hamowania dosyc mocno drży mi kierownica,podczas samej jazdy nic. Co to moze byc, tarcze hamulcowe czy może cos z układem kierowniczym(wszystkie drążki dobre)???? :|
Opublikowano

Siemanko

Ja mialem popekane tarcze i przy hamowaniu tez strasznie drgala kierownica i slychac bylo stlumione stuki Lepiej szybko sprawdz to bo moze byc nieciekawie jak sie rozleci przy hamowaniu

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

problem może wystąpić także w przypadku luzu na sworzniach wachaczów przednich. Najlepiej podjechać na stację diagnostyczną i dokonać przeglądu przedniego zawieszenia (koszt ok. 20zł) i wtedy będzie pewność, że albo tarcze, albo sworznie.

Opublikowano

Popieram Bartka-C. U mnie drgania kierownicy spowodowane były luzem za krótkim swożniu przedniego wachacza. Zdjagnozowałem to po wizycie na szarpakach. Wydatek tylko 20zł a unikniesz ewentualnej wymiany sprawnych części.

Pozdro.

Opublikowano

Na 100 % sa to tarcze chamulcowe. Najtaszym wyjsciem jest przetoczenie o ile sie jeszcze da. Na pedale chamulca nic nie bedziesz czul. Jezeli tarcze masz przegrzane to nawet przetoczenie nic ci nie da, bo po nagrzaniu znowu sie odksztalca.

Przerabialem juz ten temat u mnie.

Pozdrawiam.

Opublikowano
ja mam taki problem ze jak jade po kostce lub nierownosciach to telepie mi kierownica jak hamuje to tak samo sie trzesie.Bmw e 36 93r. 1.8
Opublikowano
ja mam taki problem ze jak jade po kostce lub nierownosciach to telepie mi kierownica jak hamuje to tak samo sie trzesie.Bmw e 36 93r. 1.8
Opublikowano

mi przy hamowaniu telepało kierownica a tarcze były nowe nie polecam DELPHI :evil:

przetoczyłem i jak wniebie sie śmiga :8)

polecam przetoczyć i klocki sprawdzić.

Opublikowano
W takim razie to coś napewno na bank z zawieszeniem. W Twoim przypadku najlepiej podjedź na diagnostykę-tam z reguły wychodzi ok. 90% przyczyn złego i niestabilnego zachowania autka na drodze.

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

Opublikowano

Przczyn może byc kilka

Zależy czy Ci drga przy każdej prędkości jak hamujesz czy nie.

Mogą to być oczywiście tarcze ale równie dobrze zawieszenie ( niekoniecznie drążki jak napisałeś)

Albo sworznie albo tylne slitenblocki (chyba tak to sie pisze) tzw gumy reakcyjne przednich waczaczy. Jak są lużne najbardziej je właśnie czuć przy hamowaniu.

W E36 jest proste zawieszenie więc w każdym warsztacie z "ruchomą płyta" do testu zawieszenie Ci wyjdzie czy są do wymiany czy nie

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam podobny problem.

Otóż drgania występują tylko przy hamowaniu i nie przy każdej prędkości, jest to przedział 80 km/h-50km/h później już nie czuć drgań. Podejrzewam że to będą tarcze bo niedawno wymieniłem wszystkie drązki, tuleje pod wahaczami i sworzeń wahacza. Mam nadzieję że da się przetoczyć te tarcze bo są jeszcze dość grube.

Opublikowano

Ja mialem podobny problem. Podczas hamowania kierownica drzala, przy hamowaniu z ok 120-140 dosc powaznie.

Wymienilem tarcze(ATE) i klocki(Delphi) i problem zniknal.

Najtaszym wyjsciem jest przetoczenie o ile sie jeszcze da. Na pedale chamulca nic nie bedziesz czul. Jezeli tarcze masz przegrzane to nawet przetoczenie nic ci nie da, bo po nagrzaniu znowu sie odksztalca.

Sprawdzone. Dokladnie tak bylo, -50pln :evil:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To Was teraz załatwie... :roll:

Zawieszenie w stanie idealnym. Felgi proste i opony wyważone, bez guzów.

Klocki i tarcze nowe.

Od założenia ich przez 2 tygodnie idealnie smigał. Teraz bije po kierownicy miedzy 100-80 km podczas hamowania.

I co wy na to? :?

Bo ja czuje, ze czeka mnie przetaczanie tarcz..nowych!!! :evil:

Pozdrawiam

Marcin