Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam! własnie przesiadlem sie z 520 na 740 i mam problem z tankowaniem. pistolet za szybko odbija i trzeba wykonywac bardzo dziwne manewry zeby paliwo lalo sie normalnie. czy ktos ma jakies sugestie w tym temacie, czy powiniennem zaczac cos kombinowac przy wlewie?
pozdrawiam maciej
  • 5 lat później...
Opublikowano
ja u siebie też tak mam, ale zależy też na jakiej stacji. Staraj się wkładać pistolet maksymalnie do wlewu i powinno być ok. a jak nie to przekręć pistolet w którąś stronę i też powiano być ok. Pozdro
...dla Was to tylko samochody...a dla mnie to sens życia...
Opublikowano
u mnie jest podobnie... tak chyba we wszystkich e38 jest, taka konstrukcja wlewu. Zauwazylem ze to zalezy jak gleboko sie wsadzi pistolet raz odbija a innym razem nie.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
A myślałem że tylko ja tak mam. Ja zawsze (niestety dosyć często) przy tankowaniu wkładam pistolet na max i wyciągam go o 1/3 z delikatnym obrotem i leje. To chyba jakaś wada lub taka konstrukcja. Na początku myślałem że była walona w okolicach wlewu i nie jest dokładnie poskładana ale po dokładnych oględzinach nie stwierdziłem wypadkowości :) .

Pozdrawiam wszystkich chorych na tzw chorobe BMW :)

http://img500.imageshack.us/img500/4504/06102004bmwe34series5m5resize3.jpg

Opublikowano
ciężko stwierdzić czy to wada fabryczna. Bo akurat w moim przypadku nie na wszystkich stacjach się tak dzieje..Raz jest ok a raz trzeba kręcić tym pistoletem :) A przy tankowaniu do pełna w celu obliczenia "ile spali jak odbija przy np 15 litrach a zrobiłeś 500 km to nie idzie uwierzyć że tak mało wciąga he he a tu jednak niestety pistolet odbił z niewiadomych przyczyn :D
...dla Was to tylko samochody...a dla mnie to sens życia...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Odlacz rurki odpowietrzenia zbiornika (zawór przy reflektorze od strony kierowcy).

Problemem najprawdopodobniej jest zatkane odpowietrzenie zbiornika.

Edytowane przez mbbrzoza
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Spróbuj nie wkładać pistoleta głęboko. Ja w 3.0d wkładam tylko czubek do wlewu a resztę opieram na dolnej krawędzi. W 90% pomaga
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie chyba tylko w e38 macie problem, po zakupie e36 też miałem problemy z umocowaniem pistoletu, ale po trzeciej wizycie na stacji jest już ok. :)

Lejcie Panowie, byle do pełna :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
proponuje nie wkladac pistoletu do pelna jak koledzy pisza, a oprocz tego zauwazylem ze np na shell nie ma takich problemow, a na orlenie sa:/; heh smiesznie to sobie wymyslili:P
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam to samo a wydaje mi się że MBRZOZA ma rację coś jest nie tak z zaworem pod maską czasami mi strzela jak z karabinu, napisz MBRZOZA jaką funkcję pełni ten zaworek czy tylko odpowietrzanie zbiornika i jakie konsekwencje w momencie gdy jest niesprawny to mały duperel ale drażni mnie te obracanie pistoletu z chęcią bym go wymienił na nowy i spokój ale nie wiem gdzie leży przyczyna z tym tykaniem czy to sam zawór czy coś innego.
Czy ktoś zamawiał BMW?
Opublikowano
Ja tam nie mam problemów z tankowaniem e38 740. Proponuje sprawdzić odpowietrzenie zbiornika paliwa,bo moim zdaniem jak odbija pistolet to musi sie sofać paliwo w rurce wlewu i pstryk. Całkowite zatkanie odpowietrznika może spowodować wciągnięcie zbiornika,czyli robi sie podcisnienie.Odpowietrzenie łatwo można zdiagnozować czy sprawne,jak odkręca sie korek i słychać jak zasysa powietrze wlew to jest zatkane albo uszkodzone.miałem tak w e32 i aż mi wgieło zbiornik do środka jak pompka paliwa wypompowywała do silnika benzyne :D
Pomocy potrzebuje każdy a zarazem każdy powinien jej udzielać.
Opublikowano

Witam,

W e38 juz tak jest, ze podczas tankowania pistoletu nie trzyma sie pionowo. Powinien byc zblizony do poziomu a waz paliwowy powinien byc skierowany w strone bagaznika.

Taki sposob tankowania jest naturalny gdy podjedziemy do dystrybutora z prawej strony i wlew paliwa jest po przeciwnej stronie auta.

Auto jest szerokie i gdyby w czasie tankowania pistolet musialby znajdowac sie w pozycji pionowej to mielibysmy spory problem z zatankowaniem go gdybysmy podjechali do dystrybutora z prawej strony.

Jest to wiec "zloty srodek" pomiedzy wygoda a praktycznoscia.

Pozdrawiam,

Jacek