Skocz do zawartości

320d Stukanie przy lewym tylnym kole

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam taki problem ze swoją e46, po kręceniu bączków objawił się dziwny stukot dochodzący z lewego tylnego koła, który słychać po najechaniu na nierówność, dziurę. Początkowo myślałem, że to wina rurki plastikowej która ochrania amortyzator, usztywniłem ją i bez efektu. następnie moim tropem był błotnik, ale wszystko dokręciłem,nie ma najmniejszego luzu. Czytałem tu, u was na forum, że może być to wina poduszki górnego amortyzatora, którą również wykluczam, ponieważ odkręciłem obicie w bagażniku i poprosiłem kumpla żeby się położył do bagażnika i słuchał skąd dochodzi ten stukot, stwierdziliśmy, ze ten odgłos wydzielany jest spod auta, wiec może tuleje? Jak sprawdzić czy tuleje są uszkodzone? a może jeszcze coś innego? Kombinuje już 4 dni co może być przyczyną tego uporczywego stukotu i nie mogę odkryć. Proszę o pomoc.
Opublikowano

BMW14 sprawdz tuleję pływają pod progiem.

Pozdrawiam

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano

Wybicie tulei objawia się popiskiwaniem z okolic kół i stłumionym pukaniem, można zweryfikować to w bardzo prosty sposób, a mianowicie - kopiąc w oponę. Sprawdzenie polega na oparciu nogi o czoło opony, po czym wystarczy już tylko przyłożyć odpowiednio dużo siły. Jeśli zauważymy, że koło poddało się naciskowi wyraźne cofniecie, w skrajnych przypadkach nawet o ponad 3 cm, po czym wróciło na miejsce, możemy być pewni, że z tulei zostały strzępy (mowa o tulei pod progiem).

Pozdrawiam

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
Kolego ja mam u siebie podobny problem stuka na dołkach i nawet przy gwałtownej zmianie biegów czasem się zdarzy . Sprawdzić czy to ta tulejka sprawdzić również możesz w następujący sposób podnieś sobie auto na podnośniku aby koło nie dotykało podłoża , następnie uderz w oponę jak będziesz słyszał stuki to tuleja do wymiany (ja tak sprawdzałem ). Koszt takiej tulejki to ok 50 zł także tragedii nie ma :) .
Opublikowano
Ja u siebie założyłem trw i kosztowała 39 zł . Nie wiem ile w tym prawdy ale osoba która mi sprzedawała poleciła mi właśnie trw a lemforder kosztował 37 zł .
Opublikowano
Jesli jest to metaliczny dzwiek tak jak by sie cos obluzowalo , to sprawdz czy nie masz peknietej sprężyny czesto pekaja przeważnie na dole.
Opublikowano
Jesli jest to metaliczny dzwiek tak jak by sie cos obluzowalo , to sprawdz czy nie masz peknietej sprężyny czesto pekaja przeważnie na dole.

U mnie przy naprawie ręcznego okazało się że sprężyna jest pęknięta. Jakie sprężyny polecacie ?? Wymieniać od razu dwie czy tylko jedną ?

BMW E46 320D 2000r.
  • 1 rok później...
Opublikowano
podlacze sie.u mnie w 39 tez slysze stukot w tylnim lewym kole,odglos jest tak jakby pulka gdzies nie trzymala..tak jakby plastikowy odglos ze tak to ujme..heh..to moze byc tuleja wlasnie?drazni mnie to i raz slychac,a raz nie,bo na dziurach jej nie slychac tylko na wybojach.psychnicznie mnie to wykancza pomalu..
Opublikowano
U mnie to samo wymieniłem już poduszke amortyzatora ale dalej tłucze, mi się to stało po wymianie łożyska w kole. Niech mi ktoś powie kto to naprawiał czy dużo jest z tym roboty(demontażu) i czy można to zrobić we własnym zakresie.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie zamierzam wymieni tą tuleje,ale czy nie łatwiej wymienic cały wachacz?mnie te stłumione stuki wyprowadzają juz z równowagi!!
Opublikowano
odpowie mi ktos?czy ta tuleja o ktorej mowa znajduje sie w wahaczu?bo jesli tak,wolalbym kupic caly wahacz i wymienic bo cena nie jest tragiczna..chodzi mi o ten stlumiony stuk w tylnim lewym nadkole..
Opublikowano
Wymiana tulei jest banalna moja była tak wyrobiona że wyszła śrubokrętem :) tzn sama guma. Poźniej piłka i ciecie tulejki papier scierny do czyszczenia no i wjeżdżanie nowej, kumpel zrobił sam takie urządzonko śruba klasowa nasadka podkładki małe łożysko i weszło elegancko, wkońcu cisza. Wymiana odbywała się bez wyciągania wahacza.
Opublikowano
w angli wahacz kosztuje 30f noweczka,wiec wole wymienic caly,bo fortuna to nie jest..w angli wahacz kosztuje 30f noweczka,wiec wole wymienic caly,bo fortuna to nie jest..
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

panowie powiedzcie mi czy o te tuleje wam chodzi w tym wahaczu??chodzi mmi o te stłumione stukania w tylnim lewym nadkolu i chce kupic cały wahacz...czy to ten??

http://images49.fotosik.pl/1123/ac0f8e671c5f01f8.jpg