Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Silniki CR niestety bez katów śmierdzą niemiłosiernie – stary jelcz to się może nawet schować. Ja wytrzymałem pół roku bez nich – wstawiłem potem

Ja powiem, że nawet z katami silniki diesla BMW śmierdzą - może nie to, że niemiłosiernie ale bardzo charakterystycznie (dla mnie na początku kiedy kupiłem auto była to obawa czy aby z silnikiem jest wszystko w porządku) i dość nieprzyjemnie w porównaniu do np poprzednich aut mojego brata - Audi A4 1.9TDI z 2003 roku, które pachniało tylko delikatnie taką jakby parafiną. W BMW dochodzi do tego taki jakiś dziwnie kwaśny i zbuczały smrodek. Dlatego jestem sobie w stanie jak najbardziej wyobrazić jak śmierdoli taki CR BMW bez kata bo katalizator pewnie sporą część tego smrodu wyłapuje.

Pzdr.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
witam, jestem nowy, czy zapchane katalizatory moga powodować ze samochód sie dorbze wkreca i turbina ciągnie dopiero od 2800 obr.? czy to moze da sie jakos wyuregulować?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak masz zapchane katalizatory to silnik wchodzi na obroty niechętnie i masz dużo mniejszą moc.Silnik chce ale nie może :norty: ,bo spaliny nie mają gdzie iść i silnik się dławi.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
A zakres, w którym ma dmuchać turbina reguluje się sztangą na turbinie :search:
Opublikowano
ok dzieki, wyczytałem ze katy potrafia byc zapchane przy 100 tyś juz.. czyli jak mam udokumentowane 330 tys to raczej na bank beda zapchane? a co jak wytne tylko te 2 katy które są na'prostej' da to cos? podrzuccie mi jeszcze panowie srednice wydechu bo musze od razu wymienic łaczniki elastyczne bo spaliny uciekaja a tego juz nie moge nigdzie znalezc..nie mam kanalu teraz wolnego..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ok dzieki, wyczytałem ze katy potrafia byc zapchane przy 100 tyś juz.. czyli jak mam udokumentowane 330 tys to raczej na bank beda zapchane? a co jak wytne tylko te 2 katy które są na'prostej' da to cos? podrzuccie mi jeszcze panowie srednice wydechu bo musze od razu wymienic łaczniki elastyczne bo spaliny uciekaja a tego juz nie moge nigdzie znalezc..nie mam kanalu teraz wolnego..

wycinaj wszystkie katalizatory...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czy wszystkie 530d mają katalizator/y ?

nie , większość nie ma :mad2:

Opublikowano

no tak wszystko fajnie... ogólnie rzecz biorąc widać tu sporo o usuwaniu katalizatorów więc się zainteresowałem jak to wygląda. Według panów z ASO (dwóch różnych) mój samochód nie ma żadnego jako takiego normalnego katalizatora tylko jakiś wstępny

może dodam, że dzwoniłem, żeby się dowiedzieć czy są sondy lambdy w tym samochodzie na co panowie z ASO powiedzieli, że nie ma gdzie tych sond dać bo nie ma katalizatorów.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no tak wszystko fajnie... ogólnie rzecz biorąc widać tu sporo o usuwaniu katalizatorów więc się zainteresowałem jak to wygląda. Według panów z ASO (dwóch różnych) mój samochód nie ma żadnego jako takiego normalnego katalizatora tylko jakiś wstępny

może dodam, że dzwoniłem, żeby się dowiedzieć czy są sondy lambdy w tym samochodzie na co panowie z ASO powiedzieli, że nie ma gdzie tych sond dać bo nie ma katalizatorów.

pewnie twoje auto jest juz po zabiegu :)

Opublikowano

heh w sumie nie wiem czy po zabiegu bo nie przyglądałem się nawet.

A siedzi tam jakaś sonda czy nie ? Bo skoro po VINie patrzyli może stwierdzili, że jak nie ma sond to i katalizatorów nie ma (co byłoby sprytnym wnioskiem)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
heh w sumie nie wiem czy po zabiegu bo nie przyglądałem się nawet.

A siedzi tam jakaś sonda czy nie ? Bo skoro po VINie patrzyli może stwierdzili, że jak nie ma sond to i katalizatorów nie ma (co byłoby sprytnym wnioskiem)

kolego to nie benzyna !!! tu nie ma zadnych sond lambda, kupiles auto a nawet nie dowiedziales sie podstawowych informacji o nim...

Opublikowano

czesc!

po tym co tu przeczytałem chetnie wywale u siebie katalizatory. do tgo oferuje sesje fotograficzna tylko niech mi ktos napisze kto by sie tego podjął w zachodniopomorskiem? i ile zyczy sobie za taka usługe?

Opublikowano

kolego to nie benzyna !!! tu nie ma zadnych sond lambda, kupiles auto a nawet nie dowiedziales sie podstawowych informacji o nim...

masz rację - jest to mój pierwszy diesel. Wiem, że w e60tokwym m57 już są sondy więc...

Nieważne, wszystko już wiem i dzięki za edukację :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

zgadza się, to są moje filmiki po zabiegu usunięcia katów, ale tylko dwóch - środkowych i końcowego tłumika. Moc z 233 koni i 540nm wzrosła do 240 i 561nm po tym zabiegu. Latem będę poprawiać i usunę jeszcze dwa za katem i będę poprawiać program. Same plusy z tego zabiegu moze jedynym minusem jest wpomniany delikatny smród, ale porownanie do jelcza to przesada, wystarczy nie stac za autem :)

jeszcze takie filmiki mojego autorstwa

wiele osób myli dźwięk z V8, na odpowiedz "to diesel" są w lekkim szoku :D

Opublikowano

Wyciąłem u siebie wszystkie 4 katy, został tylko ostatni tłumik (z którego teraz fajny dźwięk się wydobywa :twisted: )i puki co jestem baardzo zadowolony :D

Autko jest zrywniejsze, nie kopci więcej ale za to faktycznie troszkę bardziej śmierdz z rury :wink:

Co do spalania nie zauważyłem zmian...

"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Gratuluję wzrostu mocy, naturalnie nie wierzę w to. viewtopic.php?f=72&t=197181

mówimy tu o doładowanym dieslu, a nie o wolnossącej benzynie

a te silniki zupełnie inaczej reagują na odetkanie wydechu

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po tym co wyczytałem i doświadczyłem u siebie, trudno mi będzie uwierzyć, że w przypadku doładowanych silnikach będzie odwrotnie.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik