Skocz do zawartości

320D - Zawieszenie Tył

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak w temacie mam pytanie apropo tylnego zawieszenie w mojej Buni.

Autko to 320d 136km 1999r sedan.

Więc problem jest następujący, wychodząc pewnego dnia z domu zaobserwowałem, że auto jest chyba trochę przechylone( patrząc się od tyłu na prawe koło leżała niżej)

Po wizycie u mechanika stwierdził że sprężyna traci właściwości i w efekcie siada jedna strona. Kupiłem sprężynki, gumowe podkładki pod i nad je. Następnego dnia wpadam do niego i stwierdzamy że simerbloki na lewej stronie wszystkie 4 sztuki do wymiany, prawa w miarę ok ale zakupiłem komplet po 4 sztuki na koło. na następny dzień wpadam po auto i niby ok stoi w miarę równo wsiadłem i faktycznie cisza z jakimiś odgłosami dochodzącymi z tyłu. Przyjechałem pod dom a auto dalej przechylone na tą samą stronę i to jest prześwit pomiędzy nadkolem a oponą dobre 4cm różnicy. Więc o co chodzi zastanawiamy się razem z mechanikiem. Podsumujmy co mymieniłem

2 Sprężyny

8 simerbloków

oraz Amorki jakieś pół roku temu

Praktycznie cała zawiecha z tyłu zrobiona.

Nie wiem kompletnie co może być przyczyna. Proszę was o pomoc i dzięki z góry...

Edytowane przez melon115

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Kolego nie Ty jeden masz z Tym problem. Dużo osób sie z tym spotyka i nikt do konca nie wie co jest tego przyczyną.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

W takim przypadku kiedy siada jedna sprężyna to trzeba wymienić dwie sztuki po prawej i lewej stronie.

Wysokość prześwitu jest oparta właśnie na sprężynach. Najlepiej jak wymienisz dwie jednakowe sprężyny o takiej samej wysokości i twardości w stosunku do starych sprężyn.

Być może założyłeś niższą od poprzedniej i dla tego jest taka różnica.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ile masz paliwa w zbiorniku? Może system wyrównywania poziomów paliwa nawala.
Opublikowano
  • Autor

Co do sprężyn tak jak napisałem zostały wymienione z dwóch stron. A wiem że auto stało równo przed tą przygodą a nawet jak by zostały wymienione na miększe/twardsze wyższe/niższe niż te które wyciągliśmy to nie powinno być różnicy między lewą a prawą stroną. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie że nie byłem jeszcze na zbieżności, nie wiem czy będę tam jeszcze zaglądał w poszukiwaniu przyczyny więc auto narazie stoi.

Co do paliwa to interesuje mnie ta sugestia bo nie wiem co kolega BaX chce zasugerować i w jaki sposób ten system wyrównywania paliwa działa i czy to daje skutek który opisałem, w baku mam jakieś 10l.

Opublikowano

Napisałeś że została wymieniona sprężyna a nie sprężyny.

Zobacz jeszcze na gniazda na których opiera się ta sprężyna po tej niższej stronie , może tam jest coś siadnięte.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Co do paliwa to interesuje mnie ta sugestia bo nie wiem co kolega BaX chce zasugerować i w jaki sposób ten system wyrównywania paliwa działa i czy to daje skutek który opisałem, w baku mam jakieś 10l.

Zbiornik paliwa ma dwie komory, w każdej jest pompa, system działa w ten sposób, że utrzymywana jest stała ilośc w obu komorach po to aby jednakowo rozłożyć masy lewa/prawa strona.

Opublikowano
  • Autor

Więc skoro mam około 10l myślę że nie jest to taki ciężar by dawało aż taki nacisk na tą niższą stronę.

Na początku tygodnia zaglądne na to gniazdo i zobaczymy czy można to wykluczyć.

Opublikowano
  • Autor

Więc skoro mam około 10l myślę że nie jest to taki ciężar by dawało aż taki nacisk na tą niższą stronę.

Na początku tygodnia zaglądne na to gniazdo i zobaczymy czy można to wykluczyć.

Opublikowano
miałem podobny problem ale w audi okazało się że mam zapieczony amortyzator i to z przodu , z przodu nie było prawie żadnej różnicy ale lewa tylna strona wypięta jak do srania ;) może u ciebie jest podobnie jedź może na stacje diagnostyczna i spawdź
Opublikowano
prześwit pomiędzy nadkolem a oponą dobre 4cm różnicy

4 cm różnicy? U mnie jest 1cm mniej prześwitu po prawej stronie . Zauważyłem to dopiero po wymianie sprężyn tylnych. Wszystko z tyłu w stanie idealnym, mechanik nie kryje zdziwienia, gdyż wszystkie bmw które naprawiał tak mają :?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Zbiornik paliwa ma dwie komory, w każdej jest pompa, system działa w ten sposób, że utrzymywana jest stała ilośc w obu komorach po to aby jednakowo rozłożyć masy lewa/prawa strona.

Autko po przejechaniu 100km się wypoziomowało aczkolwiek nie do końca, pojechałem do zakładu na geometrie i w tym momencie jest różnica może 1cm o czym pisali koledzy wcześniej.

Następna sprawa trafnie moim zdaniem stwierdzona to właśnie czujnik wyrównywania poziomu paliwa w baku.

Zatankowałem 31l ON wjechałem na kanał i pukam w jedną komorę PEŁNO w drugą komorę PUSTO.

Czy w takim momencie gdy jest taka różnica 1cm czy rozkład (np taki jak ja tu opisałem) paliwa może to powodować ??

Chciałbym też się dowiedzieć w takim razie czy bedzie błąd na kompie ? Gdzie ten czujnik się znajduje no i jakieś części...

Opublikowano
  • Autor

Więc jeżeli chodzi o ten 1cm to też mi nie przeszkadza pewnie dlatego ze na oko nie widac.

chodzi mi tu przy okazji o pompke w komorze baku skoro są dwie komory i dwie pompki w nich a jeden z nich częściej jest pusty to czy ta pompka wogóle działa ???

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
nie wiem czy to dobry pomysł ,ale co myslicie o tym zeby pod jedna sprężynę podłożyć gumę. Wiadomo pod ta prawa.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• 1 rok później...
Opublikowano
//

Edytowane przez kameleon3000

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
Zaświtał mi w głowie pomysł żeby pomierzyć sadzając kierowcę za kierownicą. myślałem wstępnie że to spowoduje być może podniesienie się prawej strony. a tu efekt był taki że przysiadłą jeszcze o kolejne z 2 mm. Więc myśle hm... no dobra to jeszcze sprawdze strone lewą czyli kierowcy jak on tam siedzi za kółkiem, i co się okazało ze lewa strona kierowcy przysiadła nie jak pasażera o 2mm ale o jakieś 8-9 mm praktycznie zrównując się z prawą..

Nic nie rozumiem z tych wywodów. W pierwszym zdaniu piszesz, że posadziłeś osobę na miejscu kierowcy i wada się pogłębiła o 2 mm. W drugim zdaniu de facto o tym samym doświadczeniu z miejscem kierowcy i się poprawiło, tzn. wyrównała się wysokość, czyli prawa się podniosła i samochód stoi równo. :norty:

Opublikowano
/

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
Właśnie jestem po wymianie sprężyn na Eibach Pro Kit i u mnie też strona kierowcy jest o centymetr wyżej. Przed wymianą, na seryjnych sprężynach była dokładnie taka sama różnica. Mechanik sprawdził zawieszenie i wszystko jest w dobrym stanie, więc tak musi być.
Opublikowano
zastanawia mnie jedna rzecz - na testach (nr 6) zauważyłem że z ok.36 l paliwa po lewej mam 8 coś tam, a po prawej 27 coś tam. auto w stanie spoczynku - więć jeśli pompka działa tylko gdy auto jest odpalone (co logiczne) to prawa strona o jakieś 20 kg jest cięższa i auto krzywo stoi.
Opublikowano
/

Opublikowano
no tak, ale jesli po zgaszeniu auta pompka nie chodzi i paliwo zostaje w wiekszej ilosci po stronie pasazera - to po prawej stronie ciezar jest wiekszy i auto krzywo stoi.
  • 3 lata później...
Opublikowano
Ja mam podobny problem i już myślałem ze jestem przewrażliwiony ale zauważyłem również ze opona od tej niższej strony szybciej sie zużywa. Moje BMW to 320d sport 2008r rozmiar opon 255/35 R18.
Opublikowano
A może to dlatego że z tyłu po prawej stronie znajduje się nie za lekki akus. Tak ja to sobie tłumaczę.