Skocz do zawartości

320d 2000r Wyłączenie Airbag`a

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie, musze wyłączyc poduszke od strony pasażera, ponieważ bedzie przewoził dziecko w foteliku, a w instrukcji obsługi każą po tą informacje jechac do ASO :)

Z góry dzięki

BMW - bedzie sie działo !!
Opublikowano
w siedzeniu niby jest mata która działa na nacisk powyżej 13 albo 17 kg nie pamiętam dokładnie , ale BMW nie zaleca przewożenia dzieci na przednim siedzeniu co symbolizuje naklejka widoczna po otwarciu drzwi pasażera!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
fotelik na tył i po kłopocie.
Opublikowano
  • Autor
hehe, wiesz gdyby była taka możliwość nie zawracałbym głowy moim pytaniem :D ale czasami trzeba pojechać samochodem bez tylnych foteli a dziecka 3m-cznego nie zostawisz w domu.... a wtedy trzeba zamontować fotelik na przednim fotelu pasażera a tu zalecenie producenta fotelika o wyłączeniu przedniej poduchy (w foteliku dziecko siedzi tyłem do kierunki jazdy)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Najprosciej to odłącz wtyczke od poduchy pasazera, powstaly błąd wykasujesz byle gdzie po podrozy.
Opublikowano
  • Autor
hehehe, wiesz no nie chce mi sie wierzyć, ze każda inna marka posiada wyłącznik poduszki powietrznej dla pasażera a bmw jej nie ma :D no chyba, ze faktycznie kategorycznie zabrania przewozu dzieci na przednim fotelu :D bo wykonywać manewry typu odpinanie wtyczek to chyba lekka przesada :D. A co do naklejki która gdzieś niby powinna byc to niestety... ja jej nie mam. A w instrukcji obsługi pojazdu jest napisane, ze po informacje jak odłączyć poduchę proszę się udać do ASO ;)
Opublikowano
najprosciej wyjac bezpiecznik, tylko wtedy kierowca tez straci poduche, a w serwisie pewnie wylacza na stale, nie widzialem w bmw wylacznika, nawet peugeot go ma;/
http://img684.imageshack.us/img684/4426/c23a511dcaf4207f.jpg
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Niby mówi się o tym, że wyłącznik poduchy jest o tyle niedobym rozwiązaniem, że łatwo o nim zapomnieć. I tak, wystrzelająca poduszka stanowi śmiertelne zagrożenie dla dziecka. Zapominając w drugą stronę, wyłączona poduszka oczywiście nie daje żadnej ochrony dorosłego pasażera. Czyli tak źle i tak nie dobrze.

Zakładając niedoskonałość natury ludzkiej, rezygnuje się z tych wyłączników. A nie, żeby przyoszczędzić na jednym przycisku, czy coś w tym stylu. W zamian za to BMW proponuje wyłączenie poduszki komputerem. Czy to dobrze/wygodnie/bezpiecznie, ja nie oceniam. W każdym razie brak wyłącznika nie wziął się z nikąd.

Opublikowano
  • Autor

no zgadza się ale... wyłączenie poduszki komputerem.... o tym nie można zapomnieć ?? :D Wydaje mi sie, ze można i na dodatek ten ból.. wsiada posażer a My nie mamy włącznika i ASO po ręką... czy to dobre rozwiązanie... czy to jednak oszczędność... ja nie oceniam :D

Pozdrawiam

Opublikowano
witam wszystkich u mnie w bmw to chyba dzieci w ogóle nie można wozić bo nawet są ostrzeżenia na słupkach tylnych drzwi . posiada moje e46 8 poduszek . Teraz tym się na razie nie przejmuje ale w przyszłości to będzie trudny dylemat co z tym zrobić. pozdrawiam wszystkich .
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam wszystkich ,wracam do tematu wyłączenia airbagu w celu przewożenia dziecka na przednim siedzeniu . Wykrakałem sobie w poście poniżej ,teraz muszę jakoś wyłączyć poduszkę , najprościej to chyba wyciągnę wtyczkę . Mam dwa pytania czy reszta poduszek wystrzeli w razie w, i czy jak mnie policja zatrzyma czy nie ukarze mnie mandatem za przewożenie dziecka na przednim siedzeniu tyłem do kierunku jazdy , Bo ja mu udowodnię że jest wyłączona . Chyba że aso wystawia takie zaświadczenie.
Opublikowano
reszta poduszek nie zadziała ... ponieważ sterownik airbag zgłosi błąd !

Chiptuning Łódź

Opublikowano
W BMW nie ma możliowści "pstryczkiem" odłączyć Airbag. Żeby to miało ręce i nogi można wyłączyć programowo albo przewozić dziecko przodem (no chyba, ze jeszcze bardzo malutkie - są foteliki "przodem" juz gdzieś od 7 kilo wagi dziecka). Przy odpięciu wtyczki poduchy lub przy wyciągnięciu bezpiecznika NIE DZIAŁA CAŁY układ. Malo osób o tym pamieta, ale jak świeci się kontrolka Aibag to cały układ na wszelki wypadek jest odłączony, nawet te podzsespoły co są sprawne. Z tego co wiem w razie kontroli jak policja zauważy do dwód z miejsca leci (podobnie jak za kontrolke ABS).
Opublikowano
najprosciej wyjac bezpiecznik, tylko wtedy kierowca tez straci poduche, a w serwisie pewnie wylacza na stale, nie widzialem w bmw wylacznika, nawet peugeot go ma;/

Racja, Peugeot ma, to czerwone przy pasach. Wylacza sie kluczykiem.

http://img23.otofotki.pl/obrazki/mj463_Obraz-096.jpg

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Członkowie klubu

Czy komuś udało się wyłączyć w końcu poduszkę pasażera ???

Mam teraz dwójkę dzieci i chciałbym starsze dziecko posadzić obok siebie.

Do ASO pojadę w ostateczności :)

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg

Opublikowano
  • Członkowie klubu

A przy okazji - kiedy dziecko może jechać z przodu (poza przypadkiem, że jest na tyle duże, że jedzie już bez fotelika :mrgreen: )?

Zwyczajnie w KAŻDYM foteliku, który jest przodem do kierunku jazdy? I wtedy bez kombinowania z poduszką?

Dla starszego dziecka mam fotelik BMW (Junior Seat I-II), na którym jest naklejka z instrukcją, która w zasadzie nie przewiduje w ogóle umiejscowienia go z przodu...

330i coupe          335d xDrive
276218_2.png     1089970_2.png

Opublikowano
Pierwsze słyszę aby dziecko mogło jechać w foteliku z przodu przodem do kierunku jazdy ...

Chiptuning Łódź

Opublikowano
jak jest " emulator" który zastępuje matę pasażera, pokazując cały czas zajętość, tak samo można sobie zrobić emulator do maty, który będzie pokazywał wolne siedzenie.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Pierwsze słyszę aby dziecko mogło jechać w foteliku z przodu przodem do kierunku jazdy ...

To sprawdź Kodeks Drogowy.

330i coupe          335d xDrive
276218_2.png     1089970_2.png