Skocz do zawartości

Mozna mieszac plyny do wspomagania???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tak jak w temacie, ostatnio odezwała mi się pompa od wspomagania, zaglądam do zbiorniczka a na bagnecie susza!!! :cry:

Chciałbym dziś dolać do stanu a następnym tyg wymienić na nowy, puki co nie wiem czy mogę dolać jakiegoś.

W środku jest jakis czerwony plyn, ale co to jest tego nie wiedza najstarsi Indianie :mrgreen:

Opublikowano
ja domieszałem (do tego co miałem, a co to było nie wiadomo) mobila ATF220 i wszystko gra.
Opublikowano
  • Autor

no mam nadzieje ze masz racje!!

Zaryzykuje i wleje dzis mobila

Opublikowano
  • Autor
No to lecę coś kupić.
Opublikowano
sprawdź jeszcze na zbiorniczku oznaczenie. Ja miałem ATF only i kupiłem pierwszy lepszy atf - mobila.
Opublikowano
Wiatm ja mieszalem i nic wszystko ok
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

U mnie czerwony i lałem mobila 220atf i jest ok.

Ale jak masz sucho na wskaźniku to ciekawe gdzie podział się płyn :?:

Przekładnia :idea:

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
jak najbardziej możesz dolać tak jak przedmówca napisał mobil ATF220
Opublikowano
  • Autor

No wlasnie tez sie zastanawiam gdzie on sie podzial??? :(

Szczerze mówiąc to nie pamietam kiedy tam zaglądałem :mad2:

Jak narazie dolałem do stanu nie wiem czego ale na pewno jakiegoś ATF gość sprawdził w katalogu i uzupełnił.

Odpukac narazie nic sie nie dzieje cisza! :cool2:

Ale obiecałem sobie ze po nowym roku zmienię na nowy.

Dodam jeszcze że wcześniej przy mocnym skręcie (jak auto trochę postało) w prawo coś się tam tak mieliło ze wstyd było ruszać! Wszyscy się do okola gapili co się dzieje, nie wiem czy to była wina tego, ale dzis juz bylo cicho i nic sie nie działo :?: :norty:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kolego czeka cię niedługo remont przekładni kierowniczej.

Jak będziesz na kanale to zdejmij manszetę z lewej strony przekładni i zobacz czy pod nią jest sucho.

Olej powoli wycieka z uszczelniacza przekładni i zbiera sie pod osłonami. Wreszcie osłanka pęknie.

• 5 lat później...
Opublikowano
Panowie odkopuje temat z przed lat. Mianowicie musze dolac troche plynu do zbiorniczka bo mam wyciek a czekam na nowy waz. Dzis sobota, stan na tym pseudo bagnecie minimum wiec pomyslalem ze kupie sobie na stacji benzynowej i doleje. Ale okazalo sie za na stacji maja tylko jeden rodzaj jakiegos Carlube po prostu power steering liquid i tyle. Nic na nim nie ma w stylu ATF. Czytam specyfikacje i sa takie GM Dexron III, II Type D & E, Ford M2 C138cJ itd... Ale ani slowa ze do przekladni z ATF. I teraz mam zagwozdke. Dolewac czy nie dolewac. W ogole mozna cos z AFTem mixowac? Do poniedzialku a moze i wtorku na pewno nie mam gdzie kupic ATFa. Czy ktos moze rozwiac watpliwosci.
O Tempora! O Mores!
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No właśnie ja ostatnio też chciałem kupić płyn do wspomagania na Orlenie i też nie mogłem z pracującym tam kolegą dobrać .

Jakieś dziwne oznaczenia miały ,że do ciągników rolniczych (ja rozumiem ,że mam diesla ,ale do ciągnika to mu trochę brakuje :mrgreen: ).

Okazało się ,że znajomy ten leje taki sam do swojej audi jaki jest u mnie ,więc dolał mi dosłownie kieliszek bo tyle co roku muszę uzupełnić .

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Olej ATF jaki mozna dolać < przykładowo ATF 220 > to olej dextron II.

Możesz tego dolać.

Opublikowano
ja dolewam jakiś atf ale jaki dokładnie to nie wiem. Kupiłem u mechanika jakiś mi dobrał odpowiedni taki jaki można lac. Poci mi się połączenie węża ze zbiorniczkiem i musze kilkanaście ml dolać raz na pół roku
Opublikowano
Olej ATF jaki mozna dolać < przykładowo ATF 220 > to olej dextron II.

Możesz tego dolać.

Dzięki Dyzio, no właśnie szukałem w necie i wychodzi na to za ATF też ma specyfikację dexron III i dexron II więc może będzie ok.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Na moim jest dextron 2 teraz sprawdzałem.

Dzięki wielkie. Tak to jest jak człowiek mieszka na zadupiu i na stacjach benzynowych najbardziej popularny produkt to olej do kosiarek :)

Na tym co kupiłem jest napisane że pasuje do większości samochodów.... dobrze że chociaż jakieś specyfikacje z tyłu są.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Atf jeżeli nie wiecie jak odszukać to musi być poprostu czerwony koniec kropka.A kolega w audi mógł mieć zielony płyn i tego nie powinno sie mieszać.
Opublikowano
Mechanik odciągal strzykawka i sprawdzał kolor bo mówił ze ktoś przy wymianie mógł zalać inny a to nie jest jak płyn czy olej ze można mieszać. Miałem czerwony i czerwony tez kupiłem
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Atf jeżeli nie wiecie jak odszukać to musi być poprostu czerwony koniec kropka.A kolega w audi mógł mieć zielony płyn i tego nie powinno sie mieszać.

No przecież napisałem ,że miał taki sam pod względem koloru także .

Kolor przy dolewce to podstawa ,żeby się jakieś kluchy nie porobiły .

Ja myślę ,że jeśli ubywa kilka ml. na rok to nie jest to problem .

Opublikowano
Kluchy sie nie zrobią natomiast zielony płyn który jest w VW jest jak woda(coś takiego jak płyn hamulcowy) a ATF to typowy olej jeżeli chodzi o konsystencje,gęstość.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Nie chce zakladac nowego tematu a mam krotkie pytanie. Czy ktos wie ile dokladnie wchodzi tego plynu do ukladu wspomagania? Bo szukam, szukam i zznalezc nie moge. Za tydzien bede znienial waz i nie wiem czy mi litr plynu wystarczy? Juz znalazlem bardzo rozbiezne dane.. od 0.8 litra do dwoch :shock:
O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Spokojnie wystarczy butelka 1 litrowa,a gdyby nawet zbrakło na małą dolewkę to zawsze możesz dokupić. Przy wymianie spuść stary płyn również z magla, nie tylko pompa i zbiorniczek
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Dzięki wielkie. Tak też właśnie zamierzam zrobić.
O Tempora! O Mores!