Skocz do zawartości

E39 Szybkie pytanie jak podłączyć kable rozruchowe?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam proszę o szybką odp padla mi bateria w aucie i chciałbym kable rozruchowe podłączyć plus wiem gdzie a minus??
Opublikowano

U mnie na prawym kielichu zawieszenia jest okragla sruba.

Moze jest tak samo w innych E39?

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
Jako ze cala karoseria to masa wiec podlaczasz do dowolnej sruby w nadwoziu :wink:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
najlepiej i najskuteczniej podlaczac kable bezposrednio do akumulatora bo sa najmniejsze straty pradu
Opublikowano
  • Autor
do akumulatora z podłączonymi moimi kablami? zwarcia mi nie zrobi ani nic?
Opublikowano
do akumulatora z podłączonymi moimi kablami? zwarcia mi nie zrobi ani nic?

nie zrobi, no chyba, że odwrotnie podłączysz

www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
najlepiej i najskuteczniej podlaczac kable bezposrednio do akumulatora bo sa najmniejsze straty pradu

przeciez jest specjalne miejsce do podlaczania akumulatora pod maska, wiec po co kombinowac; poza tym podlaczajac bezposrednio do akumulatora mozna podobno uszkodzic elektryke

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

przeciez jest specjalne miejsce do podlaczania akumulatora pod maska, wiec po co kombinowac; poza tym podlaczajac bezposrednio do akumulatora mozna podobno uszkodzic elektryke

Co uszkodzić? Przecież nie w każdym (mało którym) aucie jest wyprowadzenie kabli. Jak samochód w garażu stoi to też trudno pod machą podłączać;p

Generalnie podobno najpierw się podłącza +, z tego względu, że jak najpierw podłączysz - i podłączając + możesz przypadkowo dotknąć karoserii i będzie zwarcie. Analogicznie najpierw odłączasz -, potem +. Tak samo, jak z wkładaniem akumulatora do auta.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Podłaczanie bezpośrednio pod akumulator może w pewnych sytuacjach spowodować wybuch akumulatora.

Z akumulatora wydostale się wodór który może zapalić się od iskry. A odłączanie kabla może spowodować iskrę.

Kiedyś mi wybuchło w fordzie kumpla.

Jak podłączasz pod maską to masz pewność , że nie będzie iskier przy akumulatorze.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

wybuch ? ciekawe ile lat mial ten aku i jakiej byl firmy?

podlaczasz + do + a - do -

podlaczasz gdzie tylko chcesz - czy to do aku czy to pod maska - wszystko ta temat

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Młody to ten akumulator nie był ale przeważnie młody akumulator nie potrzebuje reanimacji kablami.

Wybuchł aż miło. Wyrwało mu spora dziurę z boku.

Sytuacja wyglądała tak , że połączyliśmy kablami i poczekaliśmy kilka minut. nastpnie odpalilimy tego forda i jak zabierałem kabel to strzelio.

znam jeszcze przykład gościa któremu strzelił akumulator podczas długich prób uruchomienia. Nie mógł odpalić i chciał podłączyc prostownik i też strzeliło w tym momencie.

Ale u niego akumulator podczas tego rozruchu zrobił sie bardzo gorący.

Opublikowano

Dziwne, ale spięcie nie trudno zrobić - to fakt. Czyli jak nie odpala, nie katować, podłączać kable, odpalić, odłączyć kable.

A tak się jeszcze zastanawiałem, teoretycznie, czy jeśli połączylibyśmy akumulatory na krzyż (+ z -), to by było spięcie? Bo przecież każdy aku miałby połączenie + z -, ale nie ze swoim -, tylko tego drugiego i odwrotnie. Tak się zastanawiałem nad tym tematem :D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Potężne zwarcie

Akumulator ma mały opór wewnętrzny i takie połaczenie to jak złączyć klemy grubym kablem.

Opublikowano
Dzięki za wyjaśnienie ;)
Opublikowano
Witam. Zalecane jest też po odpaleniu auta, przed odłączeniem kabli rozruchowych, włączyć odbiorniki tzn. światła, ogrzewanie szyby itp. Przy odłączeniu może nastąpić skok napięcia. Zalecają to w instrukcji.
Opublikowano

+ z - i - z + daje szeregowo połączone ogniwo i na koniec zwarte. Czyli robisz zwarcie z 2x12 = 24V.

Dyzio nic Ci sie nie stało podczas tego wybuchu aku ?

Opublikowano
Myślałem, że nie będzie połączenia między + i - konkretnego aku. Na zasadzie, że jak coś podłączę do + aku i - do innego to nie działa, ale na szczęście nie jestem szaleńcem i nie sprawdzałem :cool2:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Pochlapało mitrochę łapska i deko na twarzy ale na szczęście nie dostałem po oczach < noszę okulary > bo mogło by byc źle.

Akimilator wyrwało z boku a ja stałem w tym czase z przodu więc nie pochlapało mnie bezpośrednio.

I trochę przygłuchłem na kilka godzin. :lol:

Opublikowano

Instrukcja obsługi, strona 140 i 141 ( mowie odnosnie E46) mowi jasno co i jak ) wiec zasada odnosnie 5er jest identyczna.

Najpierw plus , potem minus w komorze silnika, minus idzie do takiej srubki , w instruckji jest wskazana. Wyłaczyc wszystkie odbiornik. Mysle ze w 5 jest analogicznie jak w 3.bo do trójki sie tu odnosze.

Opublikowano
Generalnie nie ma znaczenia jak wpinasz kable, jesli zachowasz ostroznosc i nie zrobisz zwarcia