Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 157
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Różnice w radiach bez nawi:

Radio BMW Business CD

4-kanałowy wzmacniacz, antena typu diversity, wejście Aux-In, funkcja wyszukiwania stacji, odtwarzacz płyt CD, sześć głośników ( 4 głosniki wysokotonowe i 2 centralne głośniki niskotonowe pod fotelami przednimi), automatyczna regulacja głośności

Radio BMW Professional

zakres funkcji jak w BMW Business CD, ponadto dekoder plików MP3

Różnice w radiach z nawi:

Wszystko tak jak w radiach bez nawi i ponadto:

System nawigacyjny Business

(z doma tunerami , napędem DVD, kontrolerem iDrive i dekoderem plików MP3). Trasa wyświetlana jest w postaci strzałek na 6,5-calowym wyświetlaczu graficznym

System nawigacyjny Professional

(z doma tunerami , napędem CD i DVD, kontrolerem iDrive i dekoderem plików MP3), 8,8-calowy wyświetlacz graficzny ze wskazaniem mapy lub strzałek

Trochę późno ale lepiej niż wcale :8)

I może komuś innemu się przyda.

Opublikowano
Różnice w radiach bez nawi:

Radio BMW Business CD

4-kanałowy wzmacniacz, antena typu diversity, wejście Aux-In, funkcja wyszukiwania stacji, odtwarzacz płyt CD, sześć głośników ( 4 głosniki wysokotonowe i 2 centralne głośniki niskotonowe pod fotelami przednimi), automatyczna regulacja głośności

Radio BMW Professional

zakres funkcji jak w BMW Business CD, ponadto dekoder plików MP3

+ inny wyglad panelu czolowego :mrgreen: :mrgreen:

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
+ inny wyglad panelu czolowego :mrgreen: :mrgreen:

No w sumie tak. :roll:

To można jeszcze dodac że Professional posiada wiecej funkcji i ma możliwość zapisania nie do 6 tylko do 12 stacji radiowych. :8)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

mam radio business cd (bez navi) gdzie:

-mozna zaprogramowac wiecej niż 6 stacji (jest FM1 i FM2 - co daje 12)

-odtwarza mp3

wg mnie rożnica jest we wzmacniaczu radia. w business cd przy ustawieniu basow na maxa nadal ich nie ma :(

pozdrawiam

Vladi

Edytowane przez hajdut
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam buissnes z navi i basy jak sie patrzy są. Może masz coś nie tak u siebie skoro nie działa regulacja. Nie mam na maksa basów bo by plastiki poodpadały w środku i na zewnątrz auta ... :mrgreen:
Krzysztof
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podobno w niektórych wersjach jest jeszcze głośnik średniotonowy, między wylotami powietrza

na desce rozdzielczej od góry :?:

Ja mimo iż mam navi prof. to chyba go nie posiadam bo nie ma tam żadnej siateczki :(

Pozdrawiam

Niemirad

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

My BMW foto: http://img85.imageshack.us/g/p1030826.jpg/

Chip Tuning wykres: http://img690.imageshack.us/img690/4972/hamowniawykresbmw.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak - w Logic7 jest pośrodku:D.

Nie wiem jak Wam na seryjnym Business grają basy i wogóle sprzęt bo według mnie to była/jest klapa. W poprzedniej BMW miałem cały pakiet Hi-Fi professional i to ...grało! W obecnej miałem Navi business (więc i radio jest serii business) i to wogóle nie grało - taka trochę lepsza wersja Safari 5 :D :norty: - jak zobaczyłem jak to jest fabrycznie zainstalowane ,to to nie ma prawa ładnie grać. Kable są po prostu ze sobą połączone do kupy dla wszystkich głośników przednich szybkozłączkami (basy,średnie razem :duh: ). ZAinstalowałem więc zestaw Alpine - jest o niebo lepiej bo to chociaż gra (soprany, średnie, basy) :cool2: ale i tak do HiFi pro jest mu daaaleeko a do HK czy Logic 7 przepaść :mrgreen:

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano
mam radio business cd (bez navi) gdzie:

-mozna zaprogramowac wiecej niż 6 stacji (jest FM1 i FM2 - co daje 12)

-odtwarza mp3

wg mnie rożnica jest we wzmacniaczu radia. w business cd przy ustawieniu basow na maxa nadal ich nie ma :(

pozdrawiam

Vladi

ciekawe jesli odtwarza Tobie mp3 to dlaczego moje nie chce....? na jakich plytach nagrywasz cd czy dvd

Opublikowano

hajdut

to z mp3 tez mnie zastanawia :roll:

widze że masz wersje po liftingu to może i radio Business jest po lifcie :lol: i dlatego ci odtwarza mp3

ja opisywałem radia z samochodów przed liftu

a co do 12 stacji to ja mam możliwość zapisywania bez FM1 FM2

Pozdr

• Zarejestrowani
Opublikowano
Mi rownierz business odtwarza mp3 mam wersje zaraz miesiac przedliftowa. Nagrywam na zwyklej cd mp3 i chula;) plyty dvd nie czyta, i basow tez niestety za bardzo nie slychac jednie co to wibruje mi od nich podloga jak bym jechal po nierownosciach

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

Tak ale z tego co pamietam radio z zmieniono rok wcześniej podajże w 2007 wtedy różniły się np pokrętami ja mam w całości czrne a wy macie tam wstawki srebrne. To może wtedy wprowadzili mp3.

Najlepiej jakby się wypowiedział ktos z radiem business z roku 2005/6 czy mu czyta mp3.

Opublikowano

Może nie jestem zwariowanym melomanem ale lubię jak fajnie gra i przyznaję że u mnie Professional

gra co najmniej przyzwoicie

a mp3 czyta CD jak i DVD

Niemirad

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

My BMW foto: http://img85.imageshack.us/g/p1030826.jpg/

Chip Tuning wykres: http://img690.imageshack.us/img690/4972/hamowniawykresbmw.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
business to porazka, wstyd takie radio montowac nawet w najbiedniejszej wersji, calkowicie ponizej ustawowego miniumum
Opublikowano

Ja mam profesional ale powiem szczerze ze profesjonal to chyba tylko z nazwy.

Zwykłe głosniki, jakies tam basy - lipa jak dla mnie.

Brakuje przede wszystkim gwizdków + zwrotnice+mocniejsze głosniki z tyłu + basowe - wtedy moze by to grało.

Jak dla mnie BMW sie nie popisało.

Ostatnio słuchałem standardowego audio z Hondy Accord nowej - w porównaniu do BMW to przepaść.

Opublikowano
Ojj panowie, to trzeba było mieć Hifi lub Logic 7 :) Nie narzekajcie, poza tym jest HiFi Alpine Retrofit, i po płaczu. I tak wolę Professional i dłubnąć sobie przy nim np. Retrofit-a niż Honde Accord. Poza tym w Accordzie trzeba radia słuchać, a u nas silników hehehe :mrgreen:

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano

Ja w swojej trójce mam Business z zestawem Alpine i jest fajnie. Do czasu zamontowania rzeczonego zestawu brzmienie było marne.

A tak na marginesie - wydaje mi się, że jeśli auto ma nawigację - niezależnie czy Business czy Professional to radio jest Professional - z całą pewnością tak jest w serii 5.

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
Ja mam zestaw nawigacji professional uważam,że seryjne nagłośnienie jest lipne...U innych producentów radia z górnej półki grają znacznie lepiej.Szkoda,że nie montują do BMW firmówek BOSE czy harman kardon.
Kubica GO!
Opublikowano

Oczywiście ze montuja, harman kardon i Nie tylko. To ze masz professional to nic nie znaczy bo w hierarchii BMW masz tylko professional. Jest przecież jeszcze hifi oraz Logic 7 -bajka. A teraz weszło jeszcze jedno, jest wyższe i gra zabojczo.

W Range Roverze ( producent BMW) mam Logic 7 i gra nieziemsko, 16 głośników plus subwoofer.

A w Z4 HiFi i tez gra super. Nie narzekajcie tylko zamontujcie hifi alpine retrofit i będzie gitt;)

Do sprzedania:

Opublikowano

chociaż radio professional gra trochę lepiej od business nawet z tym samym nagłośnieniem.

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=182752 a tu info dla osób zainteresowanych alpinem - bo temat powraca jak bumerang :)

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@klagosz i @bestb

autko po lifcie z 2010r.

radio business czyta mp3 nagrane na kompie na plytach CD, nie czyta DVD

ja bym spróbował i włożył na próbę radio professional i porównał brzmienie radia. ale strasza mnie ze trzeba potem przeprogramowac komputer

Opublikowano

Chyba pierwszy użytkownik 316i, jak się sprawuje? :)

To są te z promocji :) jeśli można spytać

Do sprzedania:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
gdzie mozna ten zestaw zamowic? zna ktos warsztat w szczecinie ktory to zamontuje tak zebym nie musial reklamacji skladac i jezdzic 3 razy na poprawki?