Skocz do zawartości

srednie spalanie 530d dziwnie oblicza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam . czy to normalne ze podczas postoju na zalaczonym silniku wzrasta srednie spalanie ? po 7 minutach postoju wzrasta mi spalanie z powiedzmy 10l na 27 - 30 l.

cos mi sie tu nie podoba

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
To normalne jesli masz malo przejechane po kasowaniu spalania. Ja jak skasuje, przejade pare kilometrow i stane na chwile to odrazu spalanie wzrasta a wynika to z tego, ze silnik pracuje, zuzywa paliwo a nie pokonuje kilometrow.
Opublikowano
  • Autor
moim zdaniem jest to jakies niedociagniecie bmw

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
moim zdaniem jest to jakies niedociagniecie bmw

moim zdaniem nie jest to blad. Jak auto stoi i zuzywa paliwo to srednie spalanie rosnie. W audi tez tak jest jak w bmw.

Opublikowano
  • Autor
tak czy siak - jest to bezsens moim zdaniem

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano

A co, jak stoisz w korkach to ci moze mniej zuzywa? :wink:

Nasz 3-litrowiec pije niecaly 1 litr na godzinę, takze wiesz..

Opublikowano

Dlaczego? Wytłumacz swoje rozumowanie.

Według mnie, wszystko jest tak jak byc powinno.

Zalozmy ze od zresetowania komputera przejechales 10 km i w tym czasie spaliłes 1l paliwa (czyli komputer pokazuje spalanie na poziome 10l/100km).

Potem sie zatrzymałeś, i stałeś z zapalonym silnikiem przez pół godziny. W tym czasie spaliłeś dodatkowy litr paliwa, czyli w sumie masz teraz spalone 2 litry paliwa, a przejechane nadal tylko 10km, co daje srednia 20l/100km, i tyle komputer pokaże. Co w tym bezsensownego? Chciałbys, zeby komputer kłamał?

Opublikowano
kolego wyobraż sobie taką sytuację: samochód nie ruszył z miejsca, lub przejechał powiedzmy tylko 1 mm, co oznacza, że przy obliczaniu średniego zażycia paliwa wykonujemy następujące działanie matematyczne: ilośc zyżytego paliwa np. 1 lub 2 l. - zależy jak długo pracował silnik, dzielimy przez liczbę bardzo bliską zeru (przez zero nie wykonujemy dzielenia) i w tym przypadku wynik z matematycznego punktu widzenia zbliża się do nieskończoności, wniosek, jeżeli pokonujesz niewielkie odległośći na początku obliczania średniego zużycia paliwa zawsze będą to b.duże wyniki.
Opublikowano
  • Autor
no ok. ale powinno byc cos takiego jak srednie spalanie calkowite i srednie spalania podczas jazdy. :)

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
przecież jest na kompie zużycie średnie całkowite, a wychylająca się wskazówka to zużycie chwilowe podczas jazdy a ponadto w duzym kompie masz dwa średnie zużycia i wystarczy jeden skasować po rozpędzeniu auta..... a tak poważnie, lepszy jest chyba algorytm w BMW że wskazówka zużycia wychyla się od maxa - czy lepiej być oszukiwanym jak w Mercu gdzie wychyla się od zera? /i po godzinie stania w korku pokaże zerowe zużycie..../
Opublikowano
To zjawisko, a raczej algorytm nie biorący pod uwagę postoju jest normalne - ale jest kilka wersji IKE które mają poprawkę - i nie ma tego efektu. Niestety wsad nie pasuje do wszystkich wersji, więc robótki ręczne często odpadają.
Opublikowano
To zjawisko, a raczej algorytm nie biorący pod uwagę postoju jest normalne

Wedlug mnie, algorytm w E39 bierze pod uwage postój, tzn. jak stoisz w miejscu z włączonym silnikiem, to srednie spalanie wzrasta.

Opublikowano

No pewnie, że wszystko gra. OBC to - jak widać po zdziwieniu niektórych użytkowników - bezduszny, ale bardzo konsekwentny i dokładny (po korekcie błędu w zużyciu paliwa, który u mnie wynosił ok. 7%) kalkulator.

thenygoos

P.S. Możesz sobie dla ciekawości odblokować OBC i spojrzeć ile zużywa paliwa na postoju (podtest TESTu4).

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Taka sytuacja ma ZAWSZE miejsce po resecie spalania. Ja na początku także się zdziwiłem jak po resecie nagle na postoju skakało mi do 35l/100. Gośc mi to wytłumaczył, że przez pierwsze 50, góra 100km tak będzie ale z tendencją malejącą. Komp liczy raz, że ilośc paliwa spalanego w silniku a dwa, dystans jaki się przejechało - i to ten dystans tak podbija wartośc. W miarę przejechanego dystansu wartośc ta spadała i obecnie u mnie ustabilizowała się na 7,5 - 8,0l ON w mieście i około 7,0 - 7,5 w trasie (przy dośc sprawnej jeździe - 150 - 170km/h). Przy jeździe żółwiej i delikatnej nie ma problemu żeby utrzymac spalanie na 6,0 - 6,5 litrach.

Tak więc to normalne - chyba, ze kompa nie resetowałeś i Ci tak pokazuje - wtedy to jest coś nie tak...

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor

rozumiem to i jak to dziala ale moim zdaniem powinno to troszke inaczej wygladac.

mi obecnie pokazuje 9,7 l na przejechanych juz 290 km - dosc sporo :(

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
Taka sytuacja ma ZAWSZE miejsce po resecie spalania. Ja na początku także się zdziwiłem[...]Pzdr.

Nie ma się co dziwić... Jak od resetu zrobisz kilkaset km, to wpływ chwilowego zużycia paliwa na poziomie 30 l/100km nie ma na wskazanie żadnego wpływu. Natomiast jak skasujesz średnie zużycie paliwa i od razu dasz po garach, to średnie zużycie paliwa jest zbliżone do chwilowego, czyli jest duże... Dokładnie tak jak piszesz...

Jedyne

Opublikowano
Taka sytuacja ma ZAWSZE miejsce po resecie spalania. Ja na początku także się zdziwiłem[...]Pzdr.

Nie ma się co dziwić... Jak od resetu zrobisz kilkaset km, to wpływ chwilowego zużycia paliwa na poziomie 30 l/100km nie ma na wskazanie żadnego wpływu. Natomiast jak skasujesz średnie zużycie paliwa i od razu dasz po garach, to średnie zużycie paliwa jest zbliżone do chwilowego, czyli jest duże... Dokładnie tak jak piszesz...

Jedyne