Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy mam takie pytanie mam inpe i dis V-57 ,inpa smiga ,dis diagnoza bez problemu auto wykrywa automatycznie tylko jak wchodze w kodowanie to jest problem z car memory,key memory.Pokazuje komunikat switch ignition control unit tak jak by nie widział zaplonu .A jak wejde w ZCS\FA to idzie auto znajduje automatycznie i retrofit i chyba jeszcze jest tam kodowanie sterowników tez idzie ,moze ktos mial taki przypadek

.Acha jak podlacze kabelek to swieca sie odrazu obie kontrolki w inpie i w disie ,kabel z allegro

http://allegro.pl/interfejs-tester-bmw-dis-inpa-na-usb-e46-e39-e60-i2052292936.html

Czy do kodowania powinienem miec V-44 ?

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Jakim cudem masz coding w dis v57?? Ostatnia wersja dis z kodowaniem to v44

wystarczy podmienic pliki i masz wersje v57 z kodowanie. gdzies nawet byl gotowy obraz. tez mam taka wersje chociaz i tak jej juz nie uzywam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam koledzy mam takie pytanie mam inpe i dis V-57 ,inpa smiga ,dis diagnoza bez problemu auto wykrywa automatycznie tylko jak wchodze w kodowanie to jest problem z car memory,key memory.Pokazuje komunikat switch ignition control unit tak jak by nie widział zaplonu .A jak wejde w ZCS\FA to idzie auto znajduje automatycznie i retrofit i chyba jeszcze jest tam kodowanie sterowników tez idzie ,moze ktos mial taki przypadek

.Acha jak podlacze kabelek to swieca sie odrazu obie kontrolki w inpie i w disie ,kabel z allegro

http://allegro.pl/interfejs-tester-bmw-dis-inpa-na-usb-e46-e39-e60-i2052292936.html

Czy do kodowania powinienem miec V-44 ?

Taki już będzie na tanim kablu chińskim.

Jakim cudem masz coding w dis v57?? Ostatnia wersja dis z kodowaniem to v44

Słabo uważałeś na forum ;) Można dodać CIP z dis v44 do v57.

Opublikowano

Za radą kolegi z bmw-3city.pl ;)

Instalowałem DIS od zera jeszcze raz natrafiam na problem z testem API w ukrytym menu pod calibrate touchscreen.

http://content.screencast.com/users/Mess88/folders/Jing/media/5284337b-6f96-43af-a1de-70b5c017dfcd/2012-01-22_1542.png

Druga sprawa że nie widzi teraz głowicy (ediabas.ini) tylko 2 zmiany IP + port, OBD.ini jak w instrukcji nerwusa, instalowane zgodnie z filmikami nerwusa;)

Gdzie szukać błędu :(?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
....Gdzie szukać błędu :(?

w użytkowniku :)

jakie masz ip w ediabas? jak wygląda ustawienie sieci. Wyłącz antyvirus, firewall itp

Opublikowano

w użytkowniku :)

:duh:

IP ediabasa 192.168.68.30, port 6801

IP vmnet1 192.168.68.1 (DHCP on, NAT off)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zdalnie trzeba zajrzeć co Ci padło. Zainwestuj w teamviewer ;)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, mam pytanko czy moglby ktos udostepnic na priv opis instalacji disa w wersji video od NERWUSa (krok po kroku), zamierzam to zainstalowac ,posiciagałem wszystkie pliki ale mam sporo pytan a link z pierwszej strony nie działa...

z gory dziekuje..

Opublikowano
dis instalacja i linki do dis_v57 USA nie działają. myślę ze nerwus poprawi linki. ściągam resztę i ściągnę to co nie działają jak nerwus wrzuci ponownie to dam jeszcze jedne linki do wszystkiego.
Opublikowano

mam bardzo podstawowe pytanie:

- czy aplikacja Diagnostic Head Emulator jest wykorzystywana (konieczna) do łączenia się z elektroniką samochodową?

- czy może aplikacja Diagnostic Head Emulator jest wykorzystywana do pracy DIS bez podłączenia do czegokolwiek jak wskazywałaby nazwa? jaki jest cel używania DIS w takim trybie?

Opublikowano
Emulator jest poto żeby dis myślał ze masz podpiety np ops a ty masz zwykły kabelek na usb.

Dzięki, teraz już rozumiem więcej

Jeszcze 1 pytanie, DIS na vmware wykorzystuje EDIABAS, czy to oznacza, że tak samo jak INPA potrzebuje COM1 z ustawionym standardowo przedziałem adresów I/O :?:

COM1 mogę ustawić, ale sposób zarządzania energią w laptopie, który mam uniemożliwia definiowanie I/O dla portów, więc INPA nie działa

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Interface od Nerwusa mam już spory kawał czasu, wszystko konfigurowane było wg filmików

na laptopie z portem COM - interface ADS z przełącznikiem NORMAL / DS2 ONLY

Łączyłem się jakieś 10 razy bez najmniejszych problemów z E46 M52TU

zarówno poprzez INPĘ jak i DISa, lecz od jakiegoś tygodnia mam problem

wyskakują następujące błędy:

w DISie

http://images47.fotosik.pl/1393/a7ac06a8d616c4b2.jpg

w INPIE:

http://images43.fotosik.pl/1393/28bd06443be14e2e.jpg

http://images45.fotosik.pl/1395/96864fd494d8a278.jpg

http://images43.fotosik.pl/1393/48ba69b2705eb37c.jpg

Dla pewności przeinstalowałem system i całą instalację powtórzyłem krok po kroku

jednak nic to nie dało.

Macie jakieś pomysły?

Z góry dzięki - pozdrawiam!

Opublikowano

Dodam tylko, że np oryginalna żółta GT1 łączy się z tym samochodem bez problemu ,

i zapłon oczywiście jest włączony;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie leży problem z instalką mojego Dis-a?

Miałem do tej pory v55 i nie było w wyborze aut Mini Coopera.

Dzisiaj zainstalowałem wersję V57 i niestety Mini dalej nie ma.Pojawiły się nowe wersje BMW a Mini jak nie było tak nie ma.

Można jakoś "ręcznie" dorzucić Mini czy opcji takiej nie ma?

Opublikowano

Witam, zainstalowałem wirtualną maszynę z DIS pod Win7 od Trandolfa i wszystko ładnie działało do pierwszego ponownego uruchomienia DIS-a (za pomocą ukrytego menu oczywiście) po którym już nie wykrywa głowicy. Również po tym restarcie DIS nie odpowiada na pingi (maszyna VM z DIS-em).

Jak to naprawić - usuwanie karty sieciowej oraz ponowne wpisywanie adresu głowicy nic nie daje!!! Nie przechodzi APITEST - chyba 09 timeout.

Drugie pytanie - czy gotowa maszyna z DIS-em pójdzie na VMware Player czy też wyłącznie Workstation tak jak zrobiłem to w tej chwili?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie leży problem z instalką mojego Dis-a?

Miałem do tej pory v55 i nie było w wyborze aut Mini Coopera.

Dzisiaj zainstalowałem wersję V57 i niestety Mini dalej nie ma.Pojawiły się nowe wersje BMW a Mini jak nie było tak nie ma.

Można jakoś "ręcznie" dorzucić Mini czy opcji takiej nie ma?

zaloguj się jako root i przejdź do

/home/bin/brand.sh

wybierz co potrzebujesz w tym pliku i zrób restart.

Opublikowano
Dziękuję bardzo za podpowiedź.Spróbuję jak tylko postawię kompa na nogi bo po instalacji "sss" niestety winda odmówiła współpracy dalszej :D .
Opublikowano

Dokładnie i nie bardzo mogę teraz cokolwiek zrobić.W trybie awaryjnym też nie startuje.Loguje się do sss a nie do właściwej windy i monituje brak pliku "SSS_Gina.dll"

Jest sposób aby to naprawić czy tylko nowy system pozostaje postawić?

Dałem ciała przy instalacji bo prawdopodobnie źle zaznaczyłem system w Vm i poszły zmiany w rejestr windowsa z laptopa zamiast tego postawionego na VM.

Opublikowano

Niestety zakończyło się instalacją nowego Windowsa.SSS tak namieszał że ciężko było cokolwiek zrobić :D .

Jak mogę zalogować się jako root w Vm?Znalazłem kombinację crtl-alt i f1 ale u mnie nie działa.

Dis musi być już uruchomiony czy tylko w Vm wskazuję na daną maszynę?

Opublikowano
Problem rozwiązany.Gdyby ktoś miał problem z zalogowaniem jako jako root z powodu nie działających skrótów klawiszowych to można zalogować się przez "telnet".
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
konsole pod DIS można wywołać przez alt+Fx (gdzie 1>=x<=7)
Opublikowano

Witam

Mam mały problem przy instalacji DISa u kumpla...

Mam VMware 7.0, EASY DIS v44 i GT1_v44_programs... Głowica na USB. Inpa działa bez najmniejszych problemów.

System to Windows 7 64 bit

ediabas.ini jest w porządku, adresy i porty prawidłowe, firewall off i antyvir off.

Emulacja iso za pomocą Virtual CD 10

Postępowałem zgodnie z kilkoma instrukcjami, które znalazłem w necie

Problemów było kilka:

1) przy konfiguracji w 'touch screen calibration' w menu testu EDIABAS i API (opcja 2) było coś w stylu API Initialisierung i później Fehler NET-0009 Timeout... Poza tym w liście głowic w DIS głowica była niewidoczna...

pokombinowałem, pokombinowałem, włączyłem konsolę i wyedytowałem plik etc/hosts albo jakoś tak, dodając wpis:

192.168.68.1 diaghead diaghead

wtedy głowica pojawiła się na liście głowic do wyboru i zaczęło ją wykrywać w 'connection setup'... (aczkolwiek przy dodawaniu głowicy pojawiła się informacja o tym że występuje jakiś duplikat, ale dodało bez problemu...)

2) emulator glowicy i ifhsrv waliły błędami, więc dałem uruchamianie z uprawnieniami administratora

3) po powyższych zmianach w tym menu w tescie EDIABAS pod touch screen calibration, nadal jest blad, ale tym razem inny - NET-0002 Illegal Version, który nie mam pojęcia co oznacza...

Ogólnie sytuacja na chwilę obecną wygląda następująco:

- komputer pinguje VMware, z tego co widzę w programie od emulacji głowicy, to VMware kontaktuje się również z komputerem

- test głowicy spod DIS w 'connection setup' pokazuje ze glowica jest podlaczona i moze byc osiagnieta

- wszystkie ikonki na gornym pasku sa podswietlone (bateria, paski mocy itd itp)

- kiedy próbuję połączyć się z samochodem celem diagnostyki otrzymuję komunikat o braku połączenia z głowicą (bodajże fault code 250.126) i czasami bateria staje się pusta, a ikonki na pasku u góry gasną...

- inpa działa bez problemu

...kończą mi się już pomysły i utknąłem, nie mogąc znaleźć rozwiązań... ma ktoś może jakieś pomysły co w tej kwestii zrobić?

Może ktoś miał taki problem wcześniej?

Opublikowano

Witam,.zainstalowałem dis, przechodzę api test, łącze się z autem (e39, 530d, 2001), poprzez obd. Automatycznie zczytuje auto. Chciałem zapytać jak u was działa dis, u mnie test jakiegos podzespołu trwa minutami, np: test regulacji xenonow trwal 8min, strasznie wolno to leci, byc moze to wina chinskiego kabelka z allegroo? Ma ktos jakies pomysly,.dodam ze komp na ktorym stoi vmware to p4 3.0g, 1gb ram, (512 vmware), dysko 120 gb, inpa smiga az milo...

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Problem rozwiązany.

Zainstalowałem na wirtualnej maszynie obok DIS'a jeszcze Windowsa XP 32-bit, oprócz tego zainstalowałem na nim INPĘ i diagheada i skonfigurowałem do łączenia z DIS.

Przemapowałem interfejs USB-Serial tak żeby był wykrywany w XP na VM i skonfigurowałem ;)

Teraz DIS działa bez problemu ;)