Skocz do zawartości

330d Ogranicznik drzwi - skrzypi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jakiś czas temu (znowu) zaczął mi skrzypieć ogranicznik drzwi, przednich lewych (moich :D). Tym razem sylikon w spreju, WD40 , nie pomagają. Nawet lekkie posmarowanie silnikowym Motulem nic nie daje. Co wiecej, po takim zabiegu skrzypi przez chwilę bardziej. Najmocniej w pozycji prawie otwartej. Ktoś tak miał ? Co z tym zrobic ?

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

Ja miałem.

Smar teflonowy biały taki specjalny do zawiasów (Wurth albo Berner) i po sprawie, co raz psikałem bo mnie strasznie to irytowało :)

Żadnych WD40 :nienie:

Pzdr.

Opublikowano
To moze sie podlacze. Strasznie zaczal mi skrzypuec lewy słupek, ten w ktorym znajduja sie kurtyny. Probuje go podopychac nic nie daje. Skrzypi tam na dole... On jest jakos przykrecany czy cos? Co mozecie doradzic, bo to jest nie do zniesienia... :(
Opublikowano
To moze sie podlacze. Strasznie zaczal mi skrzypuec lewy słupek, ten w ktorym znajduja sie kurtyny.

A to wcale nie słupek, tylko uszczelka drzwi :mrgreen:

Xdrive

Koder

• 1 rok później...
Opublikowano
odgrzeje kotleta, u mnie to samo skrzypienie i teraz pytanie czy to zawiasy raczej czy ogranicznik, psikałem WD40 (bo bylem głupi) i jeszcze gorzej to samo psikałem białym smarem w sprayu i też chyba gorzej. Skrzypi dosłownie tak głośno i na całej szerokości że alarmu nie ma sensu posiadać. Pomóżcie bo mi wstyd wysiadać :)
Opublikowano
odgrzeje kotleta, u mnie to samo skrzypienie i teraz pytanie czy to zawiasy raczej czy ogranicznik, psikałem WD40 (bo bylem głupi) i jeszcze gorzej to samo psikałem białym smarem w sprayu i też chyba gorzej. Skrzypi dosłownie tak głośno i na całej szerokości że alarmu nie ma sensu posiadać. Pomóżcie bo mi wstyd wysiadać :)

U mnie biały smar pomógł

BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano
U mnie tez lewa strona kierowcy skrzypi przy otwieraniu jak polonez.Co z tymi betkami sie dzieje? czy taki smar teflonowy jest gdzies dostepny w marketach typu praktiker itp czy tylko motoryzacyjne? bo silikon i wd 40 pogorszył bardziej tą sytuacje dzwiękową:)
Bez gazu nie ma JAZZU....
Opublikowano
Jako, że mam ten sam problem, podłączę się do tematu.

Koledzy czy ten smar może byc w sprayu?

Czy ten będzie dobry? :

http://moto.allegro.pl/item1149976966_smar_teflonowy_suchy_ptfe_spray_400_ml.html

ja w sprayu nie polecam , ponieważ tam musi być tłusto od tego smaru i wtedy on ładnie się rozejdzie po całym mechanizmie....a spray psikniesz tam na wierzchu i po chwili znowu skrzypi!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
uff smar do łożysk załatwił sprawę ale nie było łatwo bo od razu nie zadziałał musiałem poczekać z godzinę dwie żeby smar spłynął a nawaliłem go do drzwi (ogranicznika) naprawdę sporo. Póki co cisza, zobaczymy jak postoi na słońcu. Po WD 40 dopiero była jazda, jak Żukiem :)
Opublikowano
U mnie smar tez zrobił robote ale podobno rolki w srodku sie lubią zacinac i trzeba czasem rozebrac i zobaczyc czy one nie sa zablokowane
Bez gazu nie ma JAZZU....
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano
A ja kupiłem dziś smar teflonowy w sprayu firmy Liquid Wrench - Lubricating & Penetrating Oil w Nord Auto... i podziałało chyba jak WD-40, bo drzwi skrzypią jeszcze bardziej.. :shock: skrzypią "jak w starym Żuku" :? Jutro poszukam i zakupię smar Wurth HSW 100 SMAR BIAŁY PÓŁSTAŁY W10 który ktoś wcześniej proponował, może to w końcu pomoże.
Opublikowano

Kupiłem dziś ten magiczny smar - Wurth HSW 100 SMAR BIAŁY PÓŁSTAŁY W10...

http://images35.fotosik.pl/704/d699d6eb18eb3f7bm.jpg

..popsikałem zawiasy i ogranicznik …otwieram, zamykam drzwi a one skrzypią jeszcze bardziej…

...odczekałem parę godzin i znów otwieram, zamykam drzwi i również skrzypią, może trochę mniej…

Więc może to sam ogranicznik nawalił.. :?: toteż postanowiłem wymontować go.

Tak wygląda on na allegro do kupienia:

http://images45.fotosik.pl/902/f94522fbb356a593m.jpg

Ogranicznik drzwi przendich trzyma się na 3 śrubach:

http://images47.fotosik.pl/901/fe1bce0bac71f278m.jpg

Odkręciłem go, ale za cholerę nie chce wyjść przez tą małą dziurę, tą przy samym mocowaniu ogranicznika, tam gdzie trzymają go 2 śruby w drzwiach.

Jak wymontować ogranicznik w przednich prawych drzwiach w sedanie e46 :?: :?:

hmm może trzeba wymontować pokrycie drzwi żeby się do niego dostać? :idea:

Koledzy wymontowywaliście go :?: Jak to zrobić :?: :?: Którędy wyjąć ogranicznik drzwi :?: :?: :?:

Opublikowano
Ogranicznik wyjmujesz ze środka drzwi. Miałem też problem ze skrzypieniem mała ilość smaru w sprayu nie pomogła, ale jak się uparłem to trafiłem smarem tam gdzie trzeba i skrzypieć przestało. Ale nie cieszyłem się długo po miesiącu ogranicznik się rozsypał :D(drzwi przestały sprężynować) Udało się go jednak reanimować i porządnie nasmarować. Póki co ponad rok i wszystko OK.
Opublikowano

Zamierzam wyjąć w końcu ten skrzypiący ogranicznik drzwi. Pomału się do tego przymierzam, poniżej skompletowałem opis wymontowanie pokrycia drzwi. Ktoś z Was to już demontował :?:

Opis wymontowanie pokrycia drzwi:

1. Odłączyć przewód masy (-) od akumulatora (spowoduje skasowanie pamięci diagnostycznej)

2. W prawych drzwiach podważyć i wyjąć zaślepkę; w drzwiach lewych podważyć i wyjąć regulator lusterek, następnie odłączyć złącze i wyjąć regulator

3. Ściągnąć listwę ozdobną, od zewnątrz

4. Wykręcić 5 śrub: dwie pod listwą ozdobną, jedna długa pod zaślepką/regulatorem, 2 pod rączką-uchwytem

5. Podważyć pokrycie drzwi i wyczepić, trzyma się na 10 zaczepach

6. Odciągnąć pokrycie u góry od drzwi i wyczepić z klamer mocujących przy szybie

7. Unieść pokrycie drzwi nad przycisk blokady drzwi

8. Odłączyć linkę klamki wewnętrznej, w tym celu otworzyć dźwignię klamki wewnętrznej, w tym położeniu wyjąć biały zacisk z tworzywa sztucznego i ściągnąć w tył linkę z dźwigni klamki wewnętrznej.

9. Odłączyć z tyłu pokrycia drzwi złącze głośnika, wyjąć dwa elementy mocujące i przeciągnąć przewody elektryczne

10. Zdjąć pokrycie drzwi

11. Odkręcić boczną poduszkę powietrzną, 3 śruby

12. Odłączyć z tyłu żółte złącze i zdjąć poduszkę

13. Oderwać okładzinę od drzwi, jest ona przyklejona, trzeba uważać aby nie pękła (przy zakładaniu trzeba dobrze przykleić i nie może być pęknięć ponieważ w przeciwnym razie będą przewiewy)

Ala mam kilka niewiadomych..

a.) czy trzeba odłączyć przewód masy (-) od akumulatora? - czemu to służy :?: (nie mam kodu do radia)

b.) jak jest z tą okładziną przyklejoną do drzwi? czy przy jej demontażu rwie się/pęka:?: i czy przy zakładaniu jej z powrotem trzeba używać jakiś klejów czy może ten oryginalny uszczelniacz będzie jeszcze trzymał? a jeśli trzeba kupić to jaki :?:

I pomyśleć, że aż tyle trzeba zrobić żeby dostać się - tylko do ogranicznika drzwi.. :roll:

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niestety moj ogranicznik rowniez odmowil posluszenstwa. Drzwi nie maja tego charakterystycznego skoku no i po otwarciu nie zostaja gdzie trzeba tylko sie zamykaja. No i pytanie bo ktos pisal ze go reanimowal. W jaki sposob? W ogole sie da czy lepiej kupic nowy? Potrzebuje rowniez kupic wygluszenie drzwi nowe ale nie potrafie go znalezc na realoem. Ktos sie orienruje gdzie ono na realoem sie znajduje???? A odpowiadajac na pytanko: wygluszenie powoli odcina sie nozykiem od tego kleju. Pozniej wystarczy klej podgrzac zeby byl miekki i przykleic na nowo. Chyba ze sie juz nie nadaje to trzeba nowy polozyc

🙃🙃

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Ogranicznik wyjmujesz ze środka drzwi. Miałem też problem ze skrzypieniem mała ilość smaru w sprayu nie pomogła, ale jak się uparłem to trafiłem smarem tam gdzie trzeba i skrzypieć przestało. Ale nie cieszyłem się długo po miesiącu ogranicznik się rozsypał :D(drzwi przestały sprężynować) Udało się go jednak reanimować i porządnie nasmarować. Póki co ponad rok i wszystko OK.

Cześć mam pytanie, czy oprócz zdjęcia pokrycia i okładziny drzwi , trzeba coś w środku demontować czy ogranicznik wyjdzie?

Chodzi mi o elementy służące do opuszczania i podniesienia szyby, mechanizm, prowadnice, silnik.

pozdrawiam