Skocz do zawartości

Oil Service - Dlaczego nie zgasła ani jedna zielona dioda?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie, 2700km temu zmieniłem olej i skasowałem inspekcję. Jak na razie nie zgasła ani jedna zielona dioda.

Co ile one gasną? myślałem że co 2000km

BMW

Bayerische Motoren Werke

Opublikowano
Zanim pierwsza zgaśnie mija trochę czasu ale nie martw sie pozostałe to nadrobią
Opublikowano
Z tym jest różnie tak jak piszą koledzy od stylu jazdy i nadrobią pozostałe,mi też długo paliły się a teraz mam tylko już 1 zieloną nadrobiły pozostałe :D
Opublikowano
Ja w swoim od wymiany oleju zrobiłem już prawie 4000 km i nadal świeci 5 zielonych (olej castrol 5W30).Też mnie to trochę zastanawia.Ale był już na forum temat,w którym użytkownicy pisali o nieregularnym gaśnięciu kontrolek.
Opublikowano

SII-1/2/3 liczy zużycie paliwa a nie przejechane kilometry. Dlatego w eksploatacji miejskiej zalecana wymiana oleju nastąpi dużo wcześniej niż w eksploatacji pozamiejskiej.

SII-4 (E60+) oprócz tego ma inną metodę badania jakości oleju.

Opublikowano
podłacze sie jak to jest w E34 to komputer bazuje sie np na przejechanych kilometrach czy litrach paliwa czy jakos potrafi tez zdiagnozowac stan oleju bo ja juz przejechałem z 9000tys. i z jakis 1tys. temu zgasła mi dopiero 2 ale na 1500km bierze mi około 1l oleju czyli po przejechaniu 9tys około 6l jakby nie patrzył to duzo sie zmieszało i mozliwe ze stan oleju nie jest taki sam jakby nie brał wogole czy to tylko moj wymysł :)
Opublikowano

U mnie od skasowania inspekcji, co miało miejsce 100-200 km po ostatniej wymianie oleju, pomarańczowa dioda zaświeciła się dopiero po 23 tys. km. Wynika z tego, że jak styl i warunki jazdy przez cały czas są zbliżone, to zielone diody gasną co nie mniej niż ok. 4 tys. km...

A decyduje o tym kilka parametrów, m.in. przebieg, ilość paliwa, jakie "przepłynęło" przez silnik od ostatniej inspekcji (co oczywiście przekłada się na styl jazdy)...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Ja robię głównie odcinki 60% trasa + 40% miasto i pierwsza cegiełka gaśnie mi przy przebiegu 10tyś km, druga po przejechaniu jeszcze 500-1000km. Teraz mam przejechane 11.200 km od wymiany oleju, świecą się 3 zielone cegiełki a i tak jadę wymienić olej...