Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem ze spalaniem w mojej E60 2007 520d automat po lifcie. Komputer wskazuje srednio 12.5l- 12.8l w cyklu miejskim. Czytalem duzo na forum, jak myslicie od czego zaczac. Zmienilem wszystkie filtry i nie wiem czy kolejnym krokiem ma byc przeplywonierz czy termostaty podpowiedzcie cos Dzieqwa. :(
  • Odpowiedzi 121
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

po prostu stoisz w korku a paliwko leci - pewnie wszystko w porządku, najwyrazniej tyle musi spalic :wink:

A powiedz jaką średnią prędkość ci wyświetlna komputer? jeżeli poniżej 30km/h to jest normalne

Hmmmm
Opublikowano

miasto miastu nie rowne jak pisal kolega wyzej .

mnie moja 520d E39 pali w miescie max 7.5 -8 ale wiecej nie pokazalo nigdy .

Everyday I’m hustlin'

http://i53.tinypic.com/28tfl1c.jpg

Opublikowano

Jeżeli auto ma moc i nie kopci to wydaje mi sie że spalanie jest całkiem normalne. Moja 320dA przy dynamicznej jeżdzie miejskiej pali 10-12l a 3 jest lzejsza od serii 5 więc tak musi chyba być..

pozdr.

Grzesiek e90, 320dA
Opublikowano
Pokazuje 18mph/28.8km/h moze tak ma byc!!!!! Dzieki Anyway

Pozdrowionka

Ja mieszkam w centrum łodzi - gdzie nawet jak cisne od świateł do świateł to średnia prędkość oscyluje w granicach 31-35 km/h wiec jak masz 28 km/h to już jest tragedia, masz takie spalanie bo twoja jazda to 1-ka, 2-ka stop i od nowa :) niezapominaj ze z pełnym bakiem i tobą na pokładzie 5er waży ponad 1700kg

Hmmmm
Opublikowano

wg mnie to normalnei spalanie jak na duże korki i automat

i w spalanie 520d w Katowiceach 7,5 l niestety nie moge uwierzyc

mam teraz a4 1,9 tdi dużo lżejsze auto, i słynące z małego spalania

i jakbym zrobił 100 km po samym mieście to spaliłaby 10 litrów

średnio pali mi 7, 30% miasto 70% trasa i nie przekraczam 130

........srebrne beem wjeżdża na teren........
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pokazuje 18mph/28.8km/h moze tak ma byc!!!!! Dzieki Anyway

Pozdrowionka

Wg mnie zdecydowanie za dużo Ci pali. Średnia około 30 km/h w mieście to normalna średnia, wcale nie taka korkowa i mi tyle spala E39 530d w automacie. E60 520d nie powinna przy takiej średniej spalić więcej jak 9-10 litrów albo mniej. Chyba że jest tak, że telepiesz się faktycznie w samych korkach, potem, wypadasz na autostradę i walisz 200 na godzinę kawałkiem co Ci nabija średnią prędkość ale nie obniża spalania. :D

Opublikowano

W zimie i przy obecnych korkach w Warszawie, 9 litrow to pali malolitrazowy Diesel z segmentu B.

A automat w takich warunkach wciaga pewnie wiecej nawet 2 litry.

Moja 530iA bez specjalnego katowania dochodzi juz do 19 litrow! a w katalogu jest 13.5, wiec nie przejmowalbym sie, ze 520dA pali ponad 12.

Bedzie coraz luzniej, w wielu firmach pojawily sie limity na paliwo, wiec krawaciarze nie jezdza bez celu w godzinach pracy po miescie w prywatnych sprawach.

Tak samo taksowkarze nie pozyja juz z agencji reklamowych, eventowych i tym podobnych jezdzacych 'no limit' na vouchery.

Beste Maschine der Welt
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, tylko że jego średnia prędkość to nie jest wynik stania w korkach.

http://www.polcars.pl/foto/spalanie30.jpg

Ja mam E39 99' 530d w automacie i przy średniej 30 km/h mam spalanie poniżej 11 litrów (Cons.2 to jest średnia z około 500 km od kiedy wymieniłem akumulator i się skasowały wartości) a jak jest dzień wleczenia się w korkach to dochodzi do 14tu, tylko że wtedy średnia jest poniżej 20 km/h.

Opublikowano
Tak, tylko że jego średnia prędkość to nie jest wynik stania w korkach.

http://www.polcars.pl/foto/spalanie30.jpg

Ja mam E39 99' 530d w automacie i przy średniej 30 km/h mam spalanie poniżej 11 litrów (Cons.2 to jest średnia z około 500 km od kiedy wymieniłem akumulator i się skasowały wartości) a jak jest dzień wleczenia się w korkach to dochodzi do 14tu, tylko że wtedy średnia jest poniżej 20 km/h.

E tam, spadło sporo śniegu, średnia prędkość spadłą mi do 29km/h w korku po mieście i już mam spalanie 9+ i to w manualu

Hmmmm
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
..ale nie masz 12-13 l./100 km tak jak kolega, który zaczął temat, a on ma już bardzo nowoczesną skrzynię, przy której dużo więcej auto nie pali niż manual a weź poprawkę, że on ma silnik 177KM czyli jeszcze sprawniejszy i oszczędniejszy niż Ty oraz cały system Efficient Dynamic, który w mieście daje mu sporą przewagę. :wink:
  • 2 lata później...
Opublikowano

kupiłem E60 520d 2006r 150KM (belgia) automat

warszawa radom ok 120-140KM zeszlo do 7.5-7.7

dojazd do pracy 15km w tym 2km miasto 8.2-8.3

i myslalem ze to dużo , dziś miałem nawet termostat wymieniać

poprzedni właściciel w Warszawie miał spalanie 9-9.5l

Opublikowano
Ja mam spalanie wg komputera przy tych mrozach i perfekcyjnie działającymi termostatami :mad2: ok 9.5-10l. skrzynia automat 190 KM i 400Nm,srednia to 28km/h po 3CITY.
Opublikowano
Ja tez mam 520d 150KM i moje spalanie przy mojej jezdzie nie przekracza 7,5 przy -16 w korkach moze nie stoje za czesto ale na codzien na zakupy ,do pracy nie przekraczam 15 km w 1 strone.Pozdrawiam
Opublikowano

Witam moje bmw 520d ,manual 2007r ,179km

spalanie 6,0l trasa lublin -Francja OK 2000KM, Przy prędkości 120-130 na autostradzie

a obecnie małe wypady po zakupy do miasta trasa ok 50km - spalanie 6,8l

jest ok to mnie cieszy :)

Opublikowano

Jadąc dziś do pracy włączyłem temp. z ukrytego menu i przy -20 na zewnątrz miałem 66 na silniku po przejechaniu 15km, myślicie że coś da wymiana termostatów, czy jest po prostu za zimno żeby się zagrzał w takim czasie. W dziale z temp. ludzie wymieniają termostaty i ponoć po 5-10km jest 88 stopni. Może to jest wina mojego spalania które myślę że jest przynajmniej o 0.5-0.8 l za wysokie. Prawdopodobnie wymienię termostaty, dam znać za parę dni.

Pozdrawiam