Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ile wam bierze oleju i jakiego?

ile wchodzi oleju od min do max na bagnecie (ile trzeba dolać, żeby z min wzrosło do max)?

mi po 7 000km z max. zrobiło sie cos poniżej połowy odleglosci miedzy min i max. leje olej castrol 0w40 RS (od nowosci byl tym zalewany i zawsze bral).

trochę mnie to wkurza bo poprzednie sztrucle jakie mialem to prawie oleju nie braly (jezdzily na półsyntetyku). może to wina oleju?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Patrzyłeś, czy silnik nigdzie się nie poci itp? Bo nie jest to normalne, żeby zdrowe e46 brało olej. Castrol to bardzo dobry wybór, jeśli z pewnego źródła, to problem na pewno nie leży tutaj.

U mnie - i chyba u wszystkich użytkowników 320d, których znam osobiście - stan oleju się nie zmienia od wymiany do wymiany. Przynajmniej nie jestem w stanie zobaczyć różnicy gołym okiem, a taka ocena mi wystarcza.

Opublikowano

slyszałem kiedys taka opinie ze silniki diesla przepalają olej przy czestych uruchamianiach , będąc na wakacjach na południu europy zrobiłen ok 6tkm i moja bunia ie wzieła anii grama oleju , a jeżdząc po miescie czesto uruchamiając silnik ,miedzy wymianami ( 15tkm) bierze mi ok 0,7 l oleju.

jeżeli nie masz wyciekow to może czesta jazda na krótkich dystansach ma wpływ na branie oleju przez twoje auto

Opublikowano

Cześć,

Spróbuj wymienić separator oleju.

W moim przypadku, olej pojawił się na rurze wylotowej z intercoolera i objawiało się to minimalnym spadkiem na bagnecie...po wymianie separatora wszystko wrocilo do normy.

Kolega ma 2.0D 163KM i zużycie oleju od początku historii auta czyli od nowości to 1l na 20000km..a więc podobnie jak u CIebie, a auto od początku sewrwisowane i ogólnie zadbane..

pozdrawiam

Grzesiek

Grzesiek e90, 320dA
Opublikowano

silnik wyciekow nie ma, suchy jak pieprz. przy interkulerze jest spocenie ale to jest standard/norma.

przez 1,5 miesiaca mialem tak, że -10 stopni, zapalam nawet sie nie dogrzeje i gasze trasa 1,5km -2 km.

ale ostatnio zrobilem dwie trasy z predkoscia 110-140km/h po 3000 km i kurcze ubylo go "troche".

slyszalem, ze silniki lubia brac castrola - moze zmienic na mobil?

zastanawiam sie czy silnik bierze olej przez cylindry czy przepycha go przez turbine.

p.s.

auta nie paluje jedynie kilka razy zdarzylo mi sie jechac z 180km/h, z reguly jade 110-140 km/h (oczywiscie autostrada)

Opublikowano

Krótkie dystanse mogły by być uzasdnieniem ale jeśli bierze na dlugich trasach to jest gdzieś problem. A jak ruszasz z postoju b.dynamicznie to chmura jest za autem ?

Ja zacząłbym od wymiany filtra odmy ( separator oleju ). W tani sposób wykluczysz ze olej ucieka odmą do układu dolotowego turbo.

Olej nie ma tu raczej znaczenia ( mobil, castrol zakladajac ze obydwa są oryginalne )

pozdr.

Grzesiek e90, 320dA
Opublikowano

odma z olejem byla wymieniona 7000 km temu, jutro doleje do max. i zobacze ile zjadl mi przez ten czas, ale licze że może wziać nawet 3 litry na 30 000 km, kurde zostalo mi tylko 0,5 litra na dolewke (do wymiany kupilem 6 litrow oleju), wiec bede musial jeszcze dokupic przed wymiana, albo wymienic olej po 15 tys km. a tak na marginesie to komp pokazuje że mam do wymiany jeszcze 24500 km a zrobilem jakies 7500km, komputer znowu sie myli, przy splalaniu przeklamuje i przy wymianie oleju tez :evil:

jak dynamicznie przyspieszę to jedynie w nocy moge zobaczyc ciemna chmure w lusterku, w dzien kompletnie najdrobniejszego sladu nie widac.

jeszcze jedno. moze na branie oleju ma wplyw bardzo stromy wyjazd z garazu podziemnego - na zimnym silniku silnik obciazony zuzywa przeciez olej -

Opublikowano

Olej wymieniaj co 15000 niezaleznie od tego co producent pisze.

Long life to marketing..można sobie pozwolić na taką esploatacje gdy kupujesz nowe auto,po 3 latach sprzedajesz i bierzesz nowe. Problemy mogą zaczac sie po kilku latach takich pseudo oszczedności.

pozdr.

Grzesiek e90, 320dA
Opublikowano

Long life to marketing..można sobie pozwolić na taką esploatacje gdy kupujesz nowe auto,po 3 latach sprzedajesz i bierzesz nowe. Problemy mogą zaczac sie po kilku latach takich pseudo oszczedności.

pozdr.

LOng Life o marketing?

Marketing co każe zmieniać rzadko olej? Przecież to nie jest w interesie producenta.

Opublikowano

marketing / reklama jak zwał tak zwał. Zacheca do kupowania bo są niższe koszty eksploatacji, rzadsze wymiany.

Renault tez zaczał stosować LL ale sie z tego wycofał bo po 100000 km wycieraly sie wałki rozrządu.

Grzesiek e90, 320dA
Opublikowano

pozdr.

Chyba żartujesz, to producent jak pisze że olej zmieniać co 30tyśkm, to mam zmieniać co 15tyś? Jeszcze się nie spotkałem z autem na syntetycznym oleju gdzie producent zalecał by wymianę częściej niż co 25tyś km. Filtr oleju faktycznie lepiej wymieniać częściej, ale oleju nie widzę potrzeby wymieniać częściej niż producent to przewiduje.

Co do renault, jaki samochód takie wałki, chociaż u kumpla w Thali wymiana oleju co 30tyś km i jeździ nadal.

Opublikowano

obecnie miesiecznie srednio robie jakies 4000km, kiedys robilem po 10 000km wiec jezdze coraz mniej. zawsze mam 2 auta a czasami 3. olej wymienialem 1,5 miesiaca temu wiec dojade do 15000km i za 2 miesiace wymienie, moze na inny. ten byl cholernie drogi 0w40 edge RS 58 euro za 6 litrow.

troche mnie dziwi, innymi autami jezdzilem z max. predkoscia i braly bardzo malo albo i wcale. z tego co pamietam kazdy producent sie zabezpiecza i dopuszcza "branie" oleju nawet 1L na 1000km - fakt jezdzilem na półsyntetyku, ktory jest "gęstszy"

może zmienie na tańszy 0w30 edge rs- sam nie wiem - wczesniej byl lany 0w40 edgte rs ale to nie ma chyba znaczenia.

Opublikowano
mobil jest jakies 20% tanszy od castrola ale ma tylko specyfikacja l-01 nie ma l-04, czyli odpada

Masz DPF , że potrzebujesz LL04 :?:

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

auto fabrycznie nie ma PDF, czy l-04 jest tylko zwiazane z PDF?

dlaczego jest wyraznie napisane w instrukcji, ze ma byc l-04?

nie chcialbym nalac jakiegos innego, ktory nie spelnia specyfikacji i wytrze wałki, rozwali turbo albo cylindry sie przytra.

Opublikowano
Olej co 30tys to można zmieniać jak jeździsz pop takich drogach jak w niemczech gdzie do pracy dojeżdżają po 80km w jedną stronę i to po autostradzie gdzie wrzucasz 5 i lecisz na miejsce a nie u nas wajhujesz i gaz z hamulcem na zmianę. Radził bym zmianę co 15
Opublikowano
Podepne sie pod temat. W w piatek kupilem auto i byly wlasciciel powiedzial, ze okolo 5 tys km temu wlal olej Castrol 5W40. Ja jednak chcialbym wymienic olej i wszystkie filtry i tutaj pojawia sie pytanie, jaki wlac olej? 5W40 Castrol Magnatec diesel, czy 5W-40 EDGE TurboDiesel? Czy moze jeszcze jakis inny?
Opublikowano
Podepne sie pod temat. W w piatek kupilem auto i byly wlasciciel powiedzial, ze okolo 5 tys km temu wlal olej Castrol 5W40. Ja jednak chcialbym wymienic olej i wszystkie filtry i tutaj pojawia sie pytanie, jaki wlac olej? 5W40 Castrol Magnatec diesel, czy 5W-40 EDGE TurboDiesel? Czy moze jeszcze jakis inny?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=98783

Tu masz obszerny temat o olejach do 320d/330d :)

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Ja leję 5W-40 Castrol EDGE TurboDiesel.