Skocz do zawartości

AWARIA... POMOCY... NIE CHCE ODPALIĆ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam bmw e39 535i automat z 97 roku . otóż przez cały dzień normalnie jeździłem , odstawiłem samochód na chwile , po godzinie próbuje odpalić a rozrusznik nawet nie drgnie. Pomyślałem że może akumulator więc ładowałem , próbowałem wszelkich sposobó łącznie ze zmianą akumulatora , ale bez skutecznie. Kiedyś jak miałem rozładowny to chcąc odpalić rozrusznik nie krecił i słyszalne było takie charakterystyczne "pykanie" , a teraz nawet tego nie ma. Jestem zdesperowany , nie wiem co to może być , a do serwisu mam 100km. bardzo prosze o pomoc , jeśłi ktoś nie potrafi mi pomóc za pośrednictwem internetu to prosze o zostawić numer a sie skontaktuje...

Edytowane przez qweert

Opublikowano

cześć,

to co mi przyszło na myśl.

Sprawdałeś bezpieczniki.

Mój kolega miał w Mercedesie taki problem, że kawałek obudowy rozrusznika się ukruszył i wpadł pomiędzy zębatkę rozrusznika a koło zamachowe i to wszystko zablokował. Niby drobnostka, ale wyglądało na poważną awarie.

3m sie

Zmrol

Opublikowano
  • Autor
bezpieczniki oczywiście sprawdziłem , wydaje mi się że tu jest coś elektroniką , ale moge sie mylić. Co to może być ???
Opublikowano
Ja stawiam na EWS (fabryczny immobilaizer) spróbuj odpalic z zapasowych kluczyków jezeli to nie pomoze to chyba podłączenie pod kompa i to w serwisie zostaje.
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
  • Autor
zapasowych nie mam , chciałbym żeby serwis tu juz była ostateczność. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł , co to może być ?
Opublikowano
Ja stawiam na EWS (fabryczny immobilaizer) spróbuj odpalic z zapasowych kluczyków jezeli to nie pomoze to chyba podłączenie pod kompa i to w serwisie zostaje.

Dokladnie zgadzam sie to mi wyglada na immobiliser

Opublikowano
  • Autor
no ale to jest akumulatorek , który sie ładuje gdy jest w stacyjce więc jak mógł sie rozładować ? raczej to wykluczam.... Najchętniej pojechałbym do serwisu ale mam ponad 100km i musiałbym organizować lawete. Może da się jakoś awaryjnie odpalić samochód ? Tylko po to żebym dojechał.
Opublikowano
a auto na popych odpala??moze padl rozrusznik i juz!
Opublikowano
  • Autor
no to jest automat więc na popych nie odpali.....;/
Opublikowano
no ale to jest akumulatorek , który sie ładuje gdy jest w stacyjce więc jak mógł sie rozładować ? raczej to wykluczam.... Najchętniej pojechałbym do serwisu ale mam ponad 100km i musiałbym organizować lawete. Może da się jakoś awaryjnie odpalić samochód ? Tylko po to żebym dojechał.

Mogłeś go położyć na głośniku i się rozmagnezował czego skutkiem jest jego rozkodowanie.....

Jak Ci sie "tylko" rozkodował to pół biedy-gorzej by było jakby Ci siadł immo tak jak mnie się to zdarzyło chyba z dwa lata temu.

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

Opublikowano
  • Autor
wydaje mi sie że kluczyk jest sprawny , co do immobilaizera to na czym polega awaria ? Czy da się jakoś awaryjnie odpalić żebym dojechał chociarz do serwisu ?
Opublikowano
W moim przypadku awariia immobilizera(mała prostokątna kostka) polegała na tym ,że nie chciał on czytać kodu z kluczyka- poprostu padł,nie działał a dlaczego to nie wiem do dnia dzisiejszego. Jeżeli masz to samo nie ma żadnej możliwości żeby odpalić auto jakimś domowym sposobem- zostaje tylko laweta :?.

Opublikowano
Odlacz akumulator na jakis czas moze to pomoze :think:

Też chciałem o tym wspomnieć. 15 - 30 minut powinno wystarczyć. Jeśli po włożeniu nadal nie odpali to chyba pozostaje laweta.

http://img426.imageshack.us/img426/2232/bmwsiga7ar.jpg
Opublikowano
Odlacz akumulator na jakis czas moze to pomoze :think:

Też chciałem o tym wspomnieć. 15 - 30 minut powinno wystarczyć. Jeśli po włożeniu nadal nie odpali to chyba pozostaje laweta.

Ja odłączyłem tak profilaktycznie na godzine - i nie pomogło :x

Opublikowano
A jak przekręcasz kluczyk w pozycję zapłon to zapalają się kontrolki ? bo jeśli nie to coś ze stacyjką. Mi kiedyś zgasł i nie mogłem odpalić, wogóle nie reagował na przekręcenie kluczyka. Okazało się, że była przerwa na jakimś kabelku który idzie do stacyjki.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
  • Autor
wszytsko sie normalnie pali , spróbuje z tym akumulatorem
Opublikowano
moim zdaniem to wina rozrusznika - nie wiem jak dokladnie w tym modelu jest zbudowany , ale moze szczotki sie zuzyly albo madl bendix - ja bym cos w tym kierunku dziala ( mialem tak kiedys w golfie gti -to musielem go postukac !) gdyby to byla wina elektroniki czy elektryki to od razu by sie darla (bmka ) ze cos jej dolega !
Opublikowano
  • Autor
no wydaje mi się że tak myśląc to darła by się też że rozrusznik padł. Troche poczytałem na forum i podzwoniłem i wychodzi mi że to albo immobilaizer albo rozrusznik albo bateryjka w kluczykach. Jutro sie okaże. Jak mam zewrzeć rozrusznik ?
Opublikowano

na automacie /rozrusznika/

do automatu dochodzi kabelek od stacyji i mozna zalozyc ,ze brak jest zasilania musisz go zasilic.przewaznie jest czerwony podpinany na konektor albo go poruszaj moze sie obluzowal.

pozdrawiam

Opublikowano
tu jescze nikt nie wspokniał o tym, ale jescze jedna mozliwość jest, a mianowicie linka od zmiany biegów, jezeli sie poluzowała to mozliwe ze teraz jest w pozycji innej niZ N lub P i wtedy samochod nie zakreci. A druga bardzo prowdopodobna sprawa to bendiks rozrusznika bo jak mowisz nawet nie cyka, a pierw musi zasprzeglic zeby zakręcił.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
kiedys sie bardzo zsenerwowalem bo nie chcial odpalic a ja go ustawilem na biegu :D Ale tu to chyba niemozliwe.
Opublikowano

czy kontrolki podczas odpalania przygasają, czy też pozostają

"takie same" Być może trzeba go zewrzeć na krótko w/g rady "Belgusa"

pozdrawiam.