Skocz do zawartości

dziwny dzwiek w okolicach silnika!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam taki problem.Jest to dziwne piszczenie,lub raczej burczenie(brzeczenie) wydawane po odpalenie auta po tym jak dłuzej postoi np.cała noc.Na pewno nie jest to pompa wodna,czy rolka napinacza bo to wymieniłem.Alternator tez jest ok.Dzwiek ten ustaje po krutkiej(5 minutowej)pracy silnika!Czy ktos miał taki przypadek???

Silnik benzyna 2,0 podobno na podwujnym wanosie przebieg 170tys km

Opublikowano
:roll: Na 99% chyba mam.Chodzi o to dogrzewanie kabiny na wyłaczonym silniku ponizej jakiejs temperatury,uruchamiane przyciskiem reset?To znaczy jeli chodzi o webasto to znaczy ze to mam do wymiany czy co?Ijesli tak to gdzie to znajde dokładnie?dzieki
Opublikowano

panie kolego to nie jest webasto, a takie dogrzewanie za pomocą przycisku REST (nie reset), w nowszych MAX działa efektywnie tylko chwile, póki silnik jest ciepły i pod warunkiem, że temperatura spadnie do 7 st < i masz naładowany akumulator. Chłopaki jednak pisali, że po zabawie tym niekiedy baterie padały.

W lecie ustawiasz godzinę i służy jako przewietrzanie.

Pozdrawiam

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano

Niedawno wymieniałem paski i napinacze i zaczęło dziwnie piszczeć jak popsikam WD40 na alternator to po chwili przestaje dzisiaj pojade do mechanika i dowiem się co jest nietak.

Wcześniej jak było mało płynu/oleju w wspomaganiu kierownicy też dziwne dźwięki wydawał.

Mechanik powiedział że piszczenie jest spowodowane tym że zamontowali nieoryginalny pasek (bosch) i czasem tak się może dziać jeśli się nie wyrobi i nie przestanie piszczeć będę musiał wymienić pasek na oryginalny niestety jest dwa razy droższy od boschowskiego.

Opublikowano
Tylko ze ja nie wymieniałem paska,i u mnie bardziej slychac nie piszczenie tylko jak by burczenie lub brzeczenie.Ktos napisał ze to moze byc webasto?Ja mam to dogrzewanie kabiny tylko nie bardzo wiem jak to zdiagnozowac?Jest taka pompka na dole przy chlodnicy moze by sprubowac ja odłaczyc?
Opublikowano
Witam.Mam taki problem.Jest to dziwne piszczenie,lub raczej burczenie(brzeczenie) wydawane po odpalenie auta po tym jak dłuzej postoi np.cała noc.Na pewno nie jest to pompa wodna,czy rolka napinacza bo to wymieniłem.Alternator tez jest ok.Dzwiek ten ustaje po krutkiej(5 minutowej)pracy silnika!Czy ktos miał taki przypadek???

Silnik benzyna 2,0 podobno na podwujnym wanosie przebieg 170tys km

Witam

Należy dokładnie zlokalizować w którym dokładnie miejscu występuje owa przypadłość , w innym przypadku będą zgadywanki typu : może to mocowanie tłumika przy skrzyni biegów ?? ,

Opublikowano
Jak ustawie sie przodem do silnika,patrzac na niego to po prawej stronie.Naprawde bardzo to dziwny odgłos.Chyba nagram to i dodam linka bo opisac sie tego nie da.Naprawde nie jest to piszczenie typu pasek lub jakas rolka.
Opublikowano
Webasto znajduje się w lewym przednim błotniku - jak odkręcisz koło i zdejmiesz plastikowe nadkole to będzie je widać. Poza tym jak otworzysz maskę silnika do na błotniku powinna dyć naklejka z opisanym typem webasta. Jeśli jest to silnik benzynowy to musi być to opcja bo tylko dizle w standarcie mają webasto
Opublikowano

Witam,

Mam podobne odgłosy i również nie mogę zlokalizować co to ale pare rzeczy już zrobiłem więc może wspólnymi siłami dojdziemy co jest grane. No więc po kolei, wymieniłem napinacze paska - to nie to. Pasek napewno też nie bo już wymieniałem 2 razy i dalej to samo. Wymieniłem też pompę wspomagania - objaw uszkodzonej to ewidentny pisk i wycie na skręconych kołach poza tym wysadza płyn. Dzisiaj byłem na sprawdzeniu alternatora - też jest ok - objaw uszkodzonego to świst na tulejach - aha alternator jest na dole po prawej stronie między kielichem i silnikiem pod plastikami, wymieniłem też sprzegło wiskotyczne, sprawdziłem pompę wody - też jest ok aczkolwiek na pompie wody jest koło zamachowe ktore jest wymienne. Do tego naprawiłem wentylator silnika i klimy i dalej jest tak samo. Jak coś Ci jeszcze przyjdzie do głowy to pisz, ja jutro jade do kolejnego mechanika

Opublikowano

To widze ze kolege troche poniosło prawie połowe auta wymienił :)

Ja wymieniłem pompe wodna,rolke napinacza oraz wiskoze!Alternator to to nie jest na 100% chociaz ten dzwiek najbardziej słychac w tamtych okolicach,bynajmniej ja tak mam.Ja juz powiedzialem ze nie da opisac sie tego dzwieku to chyba go nagram!

Opublikowano

Jak jedziesz do tego mechanika to zapytaj sie czy to moze byc webasto?

I podpytaj od czego jest taka pompka na dole chłodnicy?Jest po prawej stronie na dole(jak stoisz frontem do auta).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja tez zauwazyłem ze przy odpaleniu jak to hałasuje i skrece kołami to to sie nasila,ale nie weim jak to zlokalizowac?Dziwny dzwiek moze ja bym musiał zajzec do tej pompy od wspomagania?Dokładnie gdzie ona sie znajduje?
Opublikowano
A jeśli rano po włączeniu wielu urządzeń ciągnących prad piszczy, alternator ? I co mu dolega ? Przepraszam ze wcinam się w temat, ale akurat wspomnieliście o nim. Dodam iz normalnie nic mu nie jest, piszczy wyłącznie rano pod obciążeniem.
Opublikowano
kolego '' pozi81 '' moze to faktycznie wspomaganie... jak Ci chodzi nie zauwazyłes jakiejs zmiany ze ciezej chodzi... u mnie naprzyklad w podobny sposob wysiadala pompa wspomagania,buczala jeczala i wydawala dziwne dzwieki...w koncu wspomaganie stanelo, wymienilem pompe i jest ok nic nie buczy. Tylko teraz zrobilo sie tak cicho ze nasłuchuje co tam jeszcze mi zacznie piszczec.. no ale to zle nastawienie ;]
Opublikowano
Ja też mysle ze to moze byc rowniez alternator.Jak odpale rano auto i słychac ten dzwiek(nie typowe piszczenie)i pochwili gdy sie wycisza odpala swiatła i tak jak by wracało.A co do pompy wspomagania to kreci sie spoko tylko słychac minimalne miałczenie przy kreceniu kierownica oczywiscie to słychac w srodku.Wiec nie mam juz pojecia.
Opublikowano

u mnie po odpalaniu na zimnym silniku halasowala odma po byla juz w kiepskim stanie po wymianie powrocilo do normy

pzdr

Opublikowano
u mnie po odpalaniu na zimnym silniku halasowala odma po byla juz w kiepskim stanie po wymianie powrocilo do normy

pzdr

A jaki dziek wydawała niesprawna odma?I w jakim miejscu było to słychac?

U mnie to jest nie piszczenie tylko jak by brzeczenie lub cos w tym stylu.

Opublikowano
Wyczytałem na forum ze ta odme mozna czyscic?Podobno jesli ona cos szwankuje to w silniku jest duza wilgotnosc czyli auto jak chodzi bedzie wiecej pary z tłumnika czy nie?Moze mi ktos poradzic lub podpowiedziec gdzie ta odma dokładnie sie znajduje?
Opublikowano

odma znajduje sie pod kolektorem ssacym jak stoisz przodem do auta to po prawej stronie z przodu, nie widac jej i i by ja wymienic trzeba poswiecic troche czasu.

u mnie tez bylo to burczenie, zobacz czy ten dzwiek bedzie glosniejszy jak na wlaczonym zimnym silniku wyciagniesz bagnet do sprawdzania poziomu oleju jesli tak to na 100 % odma.

co do czyszczenia to powiem ci ze jest to chyba niemozliwe a jesli tak to bardzo trudne. ja kupilem w ASO w niemczech zaplacilem ok 30 euro. bo wyjeciu starej nie udalo mi sie jej otworzyc bez jej zniszczenia.

pzdr

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sprawdzałem ostatnio ta odme.I raczej to to nie jest to!Teraz zastanawiam sie jak sprawdzic ten alternator?Moze sprubowac go popsikac WD40?

Najbardziej wyglada mi to na alternator.Tu gdzie mieszkam jest duza wilgotnosc powietrza i moze cos z nim jest nie tak.Teraz jak robi sie juz cieplej to słychac ten hałas ale juz mniej.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Chyba kolega zarty sobie robi!To oznaczone numerem 4 to zbiorniczek płynu wspomagania.Sprawdz bo moze stan masz za duzy i sie wylewa.Bo u mnie raczej troszke tylko sie poci.
Opublikowano

Wiec panowie powiem tak.Ja sprawdziłem alternator i łozyska do wymiany.Na 100% procent to on mi hałasuje poniewaz przy obciazeniu pradem powstaje pole magnetyczne i przy bardzo zuzytych lozyskach powstaje wiekszy luz i wirnik obciera o stojan.Tak mi sie wydaje ale nie jestem pewien

Ta odme i tak warto wymienic bo chyba lepiej jak w naszych silnikach jest mniej wilgoci.