Skocz do zawartości

po wymianie termostatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wczoraj mechanik wymienil mi termostat i odpowietrzyl uklad, jak wracalem od niego zauwazylem ze wskazowka nie dociaga do konca do pionu brakuje 1-2 mm, jest prawie w pionie,obojetnie czy stoje na swiatlach, czy jade,stoi caly czas w tym samym miejscu.mam silnik m43b18 i chyba nie moglem kupic temostatu o zlej temp bo byl tylko jeden. tak powinno byc,czy ja jestem nadgorliwy, ale jak czytam ze wszystki po wymianie jest idealny pion...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Prawdopodobnie masz jeszcze zapowietrzony układ. Ja wczoraj w swojej, e46 M52 2.0, wymieniałem termostat i pompe wody jak nie była odpowietrzona też był taki efekt. Sprawdź to jeszcze.
Krzysztof
Opublikowano
  • Autor
dzieki za szybka odpowiedz, kircze myslalem ze jak oddam do mechanika to powinno byc good,ale jesli samemu sie cos nie zrobi...
Opublikowano

odpowietrz dobrze układ

takie rzeczy jak termostat w m43 robi sie samemu ,sam to zrobiłem a jestem laikiem w sprawach z mechaniką.W warsztacie za wymiane chcieli od 50 do 150zł" a bo to Panie śruby zapieczone i mogą sie ukrecać podczas odkrecania" ,...g.... prawda odkreciłem bez najmniejszego problemu,zamontowałem oryginalny termostat naprawde warto cena 160zł ,zalałem płynem tez bmw i jest malinka wskazówka stoji w pionie non stop.sama wymiana w m43 10minut.

nie krec tez za duzo korkiem odpowietrzania bo sie ukreci na bank,najlepiej miec zapas. pozdro

Edytowane przez sqnix

Opublikowano
u mnie dziej sie dziwna rzecz podczas odpowietrzania m52 , a wiec odkrece zaworek od odpowietrzania i spuszczam powietrze i czekam az poleci woda to rownoczesnienie dolem cos kapie jak go zakrece nic nie leci - to normalne??
Opublikowano
u mnie dziej sie dziwna rzecz podczas odpowietrzania m52 , a wiec odkrece zaworek od odpowietrzania i spuszczam powietrze i czekam az poleci woda to rownoczesnienie dolem cos kapie jak go zakrece nic nie leci - to normalne??

bo odpowietrzałeś zimny silnik,jak sie nagrzeje i wzrośnie ciśnienie w układzie to będzie lało cały czas.Masz wyciek i trzeba go zlikwidować.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

dokleje się...

no piszecie ze wskazowka w pionie...ok tak mialem w lecie... a teraz jak jest -10 stopni to mi mija tylko niebieskie pole i za grzyba nie pojdzie wiecej

jak stane w miejscu ok nagrzeje sie do 90st i stoi ale jak rusze i jade w trasie to spada powyzej niebieskiego tam sie zatrzymuje....

cos nie teges czy wszystko ok mam?

Opublikowano
masz coś "nie teges" , takie objawy wskazują na uszkodzony termostat.Wymien go lepiej poniewaz nie dogrzany silnik wiecej spala ma mniejsza moc i w zime przy - zamarźniesz podczas jazdy w trasie.pozdrawiam
Opublikowano

Po pierwsze. Zawsze jeszcze raz można odpowietrzyć układ. Będzie przy okazji trochę zabawy przy aucie, no chyba, że ktoś robi to u mechaniora.

Po 2. Widziałem już sporo e36 ze wskaźnikiem prawie w pionie. Brakuje tego właśnie milimetra, czy dwóch do środkowej kreski i niektóre modele tak mają - np. ja. Kiedyś myślałem, że coś jest nie halo i odpowietrzałem do bólu. :duh: Dałem za wygraną jak zobaczyłem parę innych modeli i poczytałem, że ten typ tak czasami ma. Dlaczego, to nie wiem. :mrgreen: Na forum wyczytałem, że może po prostu czasami tarcza się lekko przesuwa albo coś innego. Od ponad 3 lat jeżdżę z tym brakiem milimetra i nic złego się nie dzieje.

Poszukaj nieszczelności, odpowietrz jeszcze raz i popatrz co się dzieje. Oczywiście zakładam, że masz dobrze dobrany termostat. ;)

A jak by cię dalej to nurtowało poszukaj na forum, było już to omawiane/opisywane parę razy. :mrgreen: ;)

Opublikowano
Po pierwsze. Zawsze jeszcze raz można odpowietrzyć układ. Będzie przy okazji trochę zabawy przy aucie, no chyba, że ktoś robi to u mechaniora.

Po 2. Widziałem już sporo e36 ze wskaźnikiem prawie w pionie. Brakuje tego właśnie milimetra, czy dwóch do środkowej kreski i niektóre modele tak mają - np. ja. Kiedyś myślałem, że coś jest nie halo i odpowietrzałem do bólu. :duh: Dałem za wygraną jak zobaczyłem parę innych modeli i poczytałem, że ten typ tak czasami ma. Dlaczego, to nie wiem. :mrgreen: Na forum wyczytałem, że może po prostu czasami tarcza się lekko przesuwa albo coś innego. Od ponad 3 lat jeżdżę z tym brakiem milimetra i nic złego się nie dzieje.

Poszukaj nieszczelności, odpowietrz jeszcze raz i popatrz co się dzieje. Oczywiście zakładam, że masz dobrze dobrany termostat. ;)

A jak by cię dalej to nurtowało poszukaj na forum, było już to omawiane/opisywane parę razy. :mrgreen: ;)

popieram :!:

"...pamietaj ze na drodze nie jestes sam..."
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Milimetr w tą czy w tą nic nie znaczy < pod warunkiem , ze w każdych warunkach jest tak samo >

Po nagrzaniu oczywiście.

To może wynikać z dokładności czujnika temperatury cieczy. < ale nie tylko >

Ja mam zawsze 1mm powyżej środka i tak mam od 40 000 km < od zmiany termostatu >

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Najprawdopodobniej wstawiłeś (wstawili ci?) termostat nie do twojego silnika, więc wyskalowanie wskaźnika powoduje odchyłki od pionu, termostaty różnie się otwierają:

88 stopni C -większość modeli

80C -320i oraz 325td's

95C- 318is,318ti

Na każdym termostacie powinno pisać jaka jest temperatura otwarcia, sprawdź i porównaj ze starym.

Opublikowano
  • Autor
moze sie myle,ale do m43b18 byl tylko jeden rodzaj,chociaz pisala na nim ze otwiera sie na 95,
Opublikowano
Nie szukaj dziury w całym, też po wymianie termostatu jest milimetr przed pionem, jeśli jest kawałek za pionem też nic się nie dzieje. Prawidłowy zakres jest jeśli wskazówka jest między polem niebieskim (niedogrzanie) a czerwonym (przegrzewanie się). Kolego 12345Artur 100% termostat wymieniaj bez wahania.
Opublikowano
ok dzieki:) a orientuje sie ktos ile takie cudo do m40 1.6 kosztuje:)?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
mi padl termostat wymieniam go w pon co mam silinik 1.6 ti m43 i w hurtowni z czesciami niemiecki termostat firmy febia jakos tak kosztuje 90zl moze byc czy kupic wermusa za 150zl jaka roznica?

60zł.

taka różnica

Ja ostatnio zmieniałem w e36 m43 1,8 siostry.

Kupiła go w IC za chyba 160zł. < zdziercy >

A to był jakiś WERNET.

pomimo kiepskiej jakości działa poprawnie.

Opublikowano

Przepłacacie

U mnie w sklepie do M43 czy M40 kosztuje 30zł wahler.

Na allegro macie takie ceny:

http://www.motoallegro.pl/item520268325_nowy_termostat_bmw_e30_316_318_e36_320_325_kxmk.html

http://www.motoallegro.pl/item512688239_termostat_bmw_e30_316_318_e36_320_325_wahler_orgin.html

No chyba że koniecznie chcecie z obudową kupić ale poco?

Ja miałem gorzej bo do M44 nie da się kupić bez obudowy a z obudową 100zł zapłaciłem.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jeśli zdjęcia na tych aukcjach są REAL to ten typ termostatu nie pasuje do m43.

M43 ma termostat wraz z obudową i nie jest możliwa wymiana samego wkładu. < przynajmniej tak jest u mojej siostry w e36 m43 318i

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=511966000

Taki jak w tej aukcji.

Opublikowano

:worried: yyy no faktycznie

Myślałem że będzie to on a faktycznie nie bardzo.

Ja jak kupowałem do siebie to taki mi dała w sklepie i na następny dzień oddałem bo nie wiedziałem wcześniej jaki ma być, a ma być do mnie taki:

http://www.motoallegro.pl/item521273376_obudowa_termostatu_termostat_bmw_m44_f_vat_w_w.html