Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam zauwazylem u mnie na korku oleju tak zwane masło.. i nie wiem co moze byc przyczyna dodam, ze 900 km temu wymienilem olej na castrol edge 5w-30 i porzednio tez jezdzilem na tym oleju.. samochod ma silnik 2.0 benzyna i 220tys km przelatane.. jesli ktos orientuje sie gdzie szukac przyczyny prosze o podpowiedz.. Pozdrawiam
Opublikowano

jak kupiłem swoje auto to miałem podobnie(ale koles jezdził do koscioła i zpowrotem)...

po przejechaniu małej trasy ok.50m wszystko znikło i od tej pory jest ok,,,

może sprawdz u siebie olej na bagnecie czy nie ma masła,oraz sprawdz płyn w chłodnicy czy czysty,,,,

mam nadzieje ze to nie uszczelka pod głowicą,,,

pzdr.

typing.....
Opublikowano
co dzien robie trase 20 km do pracy i zpowrotem i zawsze samochod mi sie dogrzewa a sprawdzalem bagnet czysty i w plynie chlodzacym takze nic nie zauwazylem..
Opublikowano
co dzien robie trase 20 km do pracy i zpowrotem i zawsze samochod mi sie dogrzewa a sprawdzalem bagnet czysty i w plynie chlodzacym takze nic nie zauwazylem..

U mnie też to było co prawda w TDSie i nic mi nei znikało (olej czy płyn chłodniczy) a w trasie auto fruwało regularnie a takei coś było co opisujesz .

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
Może nie dogrzewasz samochodu robiąc krótkie trasy.

czytałem o tym ale mam takie trasy po pare km i jakoś masła dzisiaj nie widziałem na korku za to migła mi na pomaranczowo kontrolka oleju

Opublikowano
taka maź pojawia się gdy nie używamy przez dłuższy okres samochodu a później jedźmy na starym oleju (tak było u mnie ) po zmianie oleju i dość częstej jeździe wszystko powraca do normy
Opublikowano
Jak kiedyś takie masło miałem w golfie, przy okazji wymiany uszczelki dekla zaworów zauważyłem że tego masła pod deklem jest więcej. Wyczyściłem wszystko ładnie, poskładałem i od tamtego czasu miałem golfa jeszcze dwa lata a masło więcej się nie pokazało. :) Więc może czasami wytrąci się coś z oleju albo jakaś wilgoć do oleju się dostanie i potem się masło wala po silniku puki go nie usuniemy albo nie rozpuści się w oleju pod wpływem wysokiej temperatury i odpowiedniej ilości czasu. Ale to taka moja mała hipoteza :) Mechanikiem nie jestem :wink:
Opublikowano
wlasnie nie dawno wymienialem olej na ktorym zrobilem 25000km bo tak zaleca castrol edge i tyle zrobilem.. a przy wymianie oleju mechanik nie spuszczal oleju od dolu miski tylko przez ta maszyne co wklada sie przez otwor do bagnety i wysal olej.. ale potem zalalem 6 litrow i oleju bylo sporo ponad poziom i do tej pory tak sie utrzymuje poziom.. mysle ze nie wysal wszystkiego i to moze byc tego przyczyna.. dziekuje za odp..
Opublikowano
Ja miałem masło na korku jak robiłem krótkie trasy u mnie w postach nawet sa zdjecia, wybrałem sie w mała trase dogrzałem silnik do porzadku i problem znikł
Opublikowano

Miałem też takie coś i pewnie teraz gdy zima, gdy bym odkręcił korek oleju też bym białą lekką mgiełkę zobaczył (nie masło lejące się aż z korka). Lekka trasa i to znika. Co to za sposób wymiany oleju przez bagnet :?: :worried:

I radzę Ci coś zrobić z nadmiarem oleju bo występuje wtedy dużo większe ciśnienie w silniku i mogą Ci się simeringi na przykład posypać.

Chyba cienki ten twój mechanik jak oddaje auto któro ma grubo ponad stan oleju bo z lenistwa zapewne nie chce mu się spuścić trochę :|

U mnie też kiedyś ładny myk zrobili przy wymianie oleju (kiedyś pisałem o tym) i od wtedy sam olej zmieniam bo jak widzisz niektórzy to takie flejtuchy i szpecę że nawet wymiany oleju nie możesz im powierzyć.

Opublikowano
witam zauwazylem u mnie na korku oleju tak zwane masło.. i nie wiem co moze byc przyczyna dodam, ze 900 km temu wymienilem olej na castrol edge 5w-30 i porzednio tez jezdzilem na tym oleju.. samochod ma silnik 2.0 benzyna i 220tys km przelatane.. jesli ktos orientuje sie gdzie szukac przyczyny prosze o podpowiedz.. Pozdrawiam

jesli depczesz pedał gazu na zimnym silniku przy niskich temperaturach to istnieje prawdopodobienstwo ze poleci uszczelka albo głowica.

Opublikowano

I radzę Ci coś zrobić z nadmiarem oleju bo występuje wtedy dużo większe ciśnienie w silniku i mogą Ci się simeringi na przykład posypać.

masz racje mi własnie pseudo mechanik zostawił nadmiar oleju i teraz mi troche cieknie nie wiem czy to simeringi ale pewnie tak

Opublikowano
oj cos mnie nie pokoji bo i na bagnecie cos sie pojawilo:( jakies maslo

Kolego jak silnik jest niedogrzany to tak samo będziesz miał i na korku jak i na bagnecie.

Opublikowano
zeby wykluczyc uszczelke odpal auto, odkrec korek od plynu chlodniczego i zobacz czy nie bedzie bulgotalo,jak silnik osiagnie 90stopni, jak wywalona uszczelka to beda spore bąble, zreszta jak bedziesz jechal i wlaczysz nadmuch cieplego powietrza to moze byc sytuacja ze bedzie raz grzalo, raz nie...ze wskazaniem na zimne
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wlasnie nie dawno wymienialem olej na ktorym zrobilem 25000km bo tak zaleca castrol edge i tyle zrobilem.. a przy wymianie oleju mechanik nie spuszczal oleju od dolu miski tylko przez ta maszyne co wklada sie przez otwor do bagnety i wysal olej.. ale potem zalalem 6 litrow i oleju bylo sporo ponad poziom i do tej pory tak sie utrzymuje poziom.. mysle ze nie wysal wszystkiego i to moze byc tego przyczyna.. dziekuje za odp..

U mnie w 320i nie ma szans wlać 6-6,5 l oleju wchodzi coś około 5,5l i jest max. Odciągnij nadmiar oleju czym prędzej. Dogrzej dobrze auto na dłuższej trasie.

Opublikowano

Jakie ciśnienie - kompletna bzdura. skąd ono miałoby się tam wziąć kolego szanowny - skoro smok pompy i tak zanurzony oleju a rurka przewodu do pompy ma okreslony przekrój i ni jak nie przejdzie przez nią więcej oleju niż może.

Przyczytałeś coś na forum o jakimś cićnieniu a teraz rozpowrzechniasz takie bzdety bez sprawdzenia ich.

Opublikowano

Witajcie.. wrocilem wlasnie z trasy, zrobilem ze 150 km i wychodzi na to ze maselko zniklo..:) nas szczescie odkrecilem korek i zadnego sladu masla.. postawilem wlasnie bmw w garazu niech ostygnie zobacze poziom oleju i jak cos to upuszcze ile bedzie trzeba.. kamien z serca mi spadl.. Dzieki za porady wszystkim..

Pozdrawiam

Opublikowano
Panowie ja dzisiaj też zauważyłem u siebie masełko i lleko na bagnecie ,ale to wynik niskiej temp.oraz bardzo malych przebiegów 4 km.A co do ilości oleju w silniku 320i koleś mi wlał 6,5 litra,niestety trzebabylo zlać 1 litr.