Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakis czas temu byl na forum poruszany ten temat ale nie moge sie do niego dokopac. Otoz objawy sa takie: Przekrecam kluczym w poz 2 i zapalaja sie wszystkie kontrolki ktore maja sie zapalic wraz z ta od ABSu. Po chwili gasna oczywiscie oprocz oleju i ladowania. Przekrecam kluczyk dalej, rozrusznik kreci i auto pieknie zapala.Tylko ze w czasie krecenia (okolo 1 sekundy) zapala sie tez kontrolka ABSu i gasnie jak tylko silnik zapali. Gdzies wyczytalem ze to oznaka slabego akumulatora tylko nie moge teraz znalezc tego postu. Czy ktos moze to potwierdzic ?

Zaznaczam ze wszystko dziala OK lacznie z ABSem. :shock:

A moze tak ma byc ? Ale po co...

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Najpierw sprawdż klemy i połączenia masowe akumulatora z karoserią i silnikiem ,następnie sprawdż ładowanie.Twoje przypuszczenia mają uzasadnienie ponieważ abs do poprawnego działania musi miec napięcie min 10V ,przy obciążeniu słabego akumulatora rozrusznikiem może zapalac się kontrolka abs .Potem podjedż do elektryka czy sklepu z akumulatorami i poproś o sprawdzenie akumulatora pod obciążeniem , mają fajne voltomierze z bocznikiem po takim teście będziesz wiedział czy przed zimą czeka Cię wydatek.
Opublikowano
Klemy i okablowanie wygladaja OK, mocno wszystko poskrecane. Ladowanie chyba tez w porzadku bo z ta kontrolka to juz trwa kilka miesiecy( po prostu myslalem ze tak ma byc). Wiec gdyby ladowanie bylo slabe to bateria padlaby juz dawno. I dalej dedukujac to wszystko wskazuje na aku bo gdy na wolnych obrotach przy wlaczonych swiatlach, klimie i radiu wlacze ogrzewanie tylnej szyby i zaczne krecic kierownica np przy parkowaniu to notuje chwilowe spadki obrotow do 500 trwajace ok ppol sekundy. Takie wachniecie jest po prostu. Czas przyszedl chyba na zmiane baterii :cry:
O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Witam.

Mi się zapalała tak kontrolka ABS gdy siadał mi alternator,a gdy siadł na trupa to już świeciła cały czas łącznie z tą od ładowania.

Pozdrawiam.

"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano
Ja gdy miałem aku na wyczerpaniu i słuchaniu muzyki prawie go rozładowując całkowicie i potem zapalając silnik też zaświecał mi sie abs.Kolega w omedze też tak miał.Wiec chyba jest związek z absem a stanem akumulatora.Mam inny akumulator i nie widziałem zeby teraz abs sie swiecił
Opublikowano
Witam.

Mi sie˛ zapala?a tak kontrolka ABS gdy siada? mi alternator,a gdy siad? na trupa to juz˙ s´wieci?a ca?y czas ?a˛cznie z ta˛ od ?adowania.

Pozdrawiam.

No to mnie teraz nastraszyles.... :shock:

Chyba musze gdzies podjechac do mechana zeby sprawdzil mi ladowanie. A ktos sie orientuje jakie mniej wiecej powinno byc napiecie ladowania ??

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Kontrolka od ABSu zapala ci się przy jak napięcie spada poniżej chyba 10,5V. Byś musiał sprawdzić.

Co do aku, to czym bardziej zasiarczony (zużyty) tym większa rezystancja wewnętrzna i tym większy spadek napięcia przy dużym obciążeniu (rozruch).

Pozdrawiam

Opublikowano
Kolega Netoperek mnie tym alternatorem nastraszyl ale to chyba bedzie aku tylko tak na zdrowy rozum. Z reszta po dojezdzie z pracy do domu (okolo 15km tryb mieszany caly czas swiatla, dmuchawa + radio)zrobilem prosty test. Zgasilem auto poczekalem z minute i odpalam. Nic nie swieci przy rozruchu, czyli ze alternator laduje OK tylko aku juz pradu nie trzyma bo jak rano bede zapalal to ABS sie na bank na te sekunde czy dwie zapali. Czy ktos moze wie jaka powinna byc pojemnosc akumulatora do tego auta. Nie mam instrukcji i stad te banalne pytania. :modlitwa:
O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Kontrolka od ABSu zapala ci się przy jak napięcie spada poniżej chyba 10,5V. Byś musiał sprawdzić.

Co do aku, to czym bardziej zasiarczony (zużyty) tym większa rezystancja wewnętrzna i tym większy spadek napięcia przy dużym obciążeniu (rozruch).

Pozdrawiam

Dowiedziałem się od specjalisty, że to wina aku. Wymieniłem na nowy BOSCHA. Jest już trzecia zima a problem jak był tak jest. Ładowanie jest ok. Sprawdzałem dwa razy. Ja już sobie odpuściłem. Nadmienię, że auto na noc stoi w garażu.

Opublikowano
no i ja miałem taki przypadek,poprostu aku mi siadał był na wykończeniu i w tym momencie zapaliła mi się lampka ABS,gdy zmieniłem aku problem znikł.Pozdrawiam.
Opublikowano
witam! koledzy aku mam super,a kontrolka przez sekundę też mi świeci.nigdy do tego nie przywiązywałem wagi,auto mam 4 lata i tak było od początku.pzdr
Klema