Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem szczęśliwym posiadaczem BMW E39 530dA (skrzynia GM) 1999r w bardzodobrym stanie (w ostatnim roku wymieniłem skrzynię biegów oraz zrobiony został remont silnika- dla mnie generalny a dla innych szwedzki- samochód jeżdzi świetnie itd bez zadnych zarzutów :) ).

Chciałbym prosić o radę tych którzy podjęli się chipowania (które ponoć w automatach jest niebezpieczne dla skrzyni). Podejmuję temat bo już od dłuższego czasu nic na ten temat na forum się nie pojawiło.

Moje pytanie brzmi nastepująco- czy warto poprzez chiptuning (wgranie nowej mapy wtryskowej itd przez odpowiednie osoby) podnieść moc samochodu o te 20% bez szkody dla skrzyni?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedz.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Podepnę się pod pytanie

Też mam M57 w automacie GM ale ja mam A5S360R i nie wiem czy ta skrzynia biegów w ogóle wytrzyma jakiegoś virusa:(( Dodam że nie chodzi mi o maxa tylko o poprawienie troszkę mapy aby lepiej wykorzystywać silnik w aucie i zmniejszyć spalanie:))

Może ktoś się orientuje czy w ogóle jest możliwość z tą skrzynia coś takiego zrobić, a jeśli tak to do jakiej mocy i momentu oraz czy trzeba również zmieniać oprogramowanie skrzyni.

Pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najważniejszy jest przebieg momentu obrotowego a nie jego wartość. Mapy pod skrzynie automatyczne są robione trochę inaczej. Moment obrotowy rośnie w nich nie tak brutalnie jak w manulanych skrzyniach. Bezpieczna wartość to + 30KM + 80Nm z czego moment obrotowy osiąga swoją maksymalną wartość dużo wyżej niż w standardowej mapie i rośnie bardzo płynnie, bez nagłych skoków.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie moc jest najważniejsza a moment obrotowy. Przy manualnej skrzyni podnoszą go nawet o 150Nm. Generalnie najlepiej wgrać taki program jak pisałem +30KM +80Nm i macie spokój i bezpieczeństwo a zarazem znacznie lepsze osiągi.
Opublikowano

mmw a ty masz w swojej 3,0 virusa???

I co z programem do skrzyni?? trzeba przy chipie zmieniać czy nie???

Może też powiecie gdzie najlepiej taki virusik wgrać i ile taka przyjemność kosztuje:))

Pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja jeszcze nie mam. Wybieram się dopiero to zrobić ale już dowiedziałem się co i jak. Program w skrzyni zostaje bez zmian. Ja to mam zamiar zrobić we Wrocławiu. Kosztuje 600 zł z hamownią.
Opublikowano
600 zł i we Wrocławiu to chyba już wiem gdzie... Sam chciałem tam przeprowadzić modyfikację ale poczytałem różne fora internetowe, przeprowadziłem kilka rozmów z prawdziwymi tunerami i zrezygnowałem. Wybrałem Dynosoft z Wrocławia - firma droższa ale nie żałuję. Drogo to może wyjść wymiana turbo i listwy po źle przeprowadzonych zmianach.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki za ostrzeżenie. Przemyślę sprawę jeszcze raz. Chociaż do 530d te programy są na tyle popularne i sprawdzone że ciężko coś spieprzyć, szczególnie, że pewnie i tak wszyscy je kopiują od zachodnich tunerów.
Opublikowano
Wybrałem Dynosoft z Wrocławia - firma droższa ale nie żałuję. Drogo to może wyjść wymiana turbo i listwy po źle przeprowadzonych zmianach.

Astaldo możesz podać jakiś adres www ??? albo jakieś inne dane kontaktowe tej firmy ????

Opublikowano

www.dynosoft.pl

Najlepiej pytać o Mirassa ( mistrz softu ! )

Co do ceny to proszę dowiadywac się indywidualnie, ja rozliczałem się na trochę innych warunkach. Cena wyjściowa ( do negocjacji ) to 1500 zł. Można z tego sporo urwac jeśli przyjedzie się jako grupa kilku aut. Jedno natomiast jest pewne - auto zrobione jest profesjonalnie, z pomiarami itp; program w 100 procentach bezpieczny dla silnika, turbiny i listwy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powinno sie zmienić program w skrzyni, koszt peofesjonalnego czipsa to 1200-1800zl

No i chyba jednak racji nie miałeś, bo dostałem odpowiedź od Dynosoft, że "Nie ma potrzeby zmiany programu w sterowniku skrzyni biegów w tym samochodzie". Wiem, że w E60 w nowych skrzyniach się program zmienia ale w GMowych nie i jednak miałem rację.

Opublikowano

Ważny jest sposób wgrania nowego oprogramowania, jeżeli jest do tego wyjmowany komputer to traci on pamięć i ASB będzie się ślizgać !!!

Jeżeli jest wgrany przez złącze diagnostyczne nie ma takich problemów.

:hand:

Opublikowano
Ważny jest sposób wgrania nowego oprogramowania, jeżeli jest do tego wyjmowany komputer to traci on pamięć i ASB będzie się ślizgać !!!

Dawno nikt bardziej mnie nie ubawił :) Pamięć traci się od spożycia zbyt dużej ilości alkoholu. A poważnie, piardoły piszesz fju fju :)

Opublikowano

Pamiec z zapisanym oprogramowaniem do obslugi np. ABS jest trwala, bo jesli by nie byla to zakazane bylo by np. wyciagniecie akumulatora z samochodu, a chyba nie jest :wink:

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja dodam, że ślizganie się skrzyni nie ma związku z softem w sterowniku.
Opublikowano

co to za temat się zrobił z podnoszenia Mocy zakręciliście na skrzynie i układ ABS , może wam na sama myśl chip się ślizgają palce po klawiaturze ,

1

Sterownik silnika trzeba wyciągnąć i wlutować odpowiedni hardware

2

nie ma możliwości wgrania poprzez OBD, a jeśli ktoś twierdzi ze tak to nie bede się spierał z wiatrakami

3

Odpięcie Akku pozbawia skrzynie tylko i wyłącznie pamięci adaptacyjnej czyli skrzynia pracuje jak z fabryki dopiero po paru km dopasowuje się do stylu jazdy kierowcy, ślizganie i inne przypadłości nie występują

4

jako Tuning i podnoszenie mocy polecam wam emblematy M V8 V12 i inne tego typu gadżety na takim poziomie prowadzona jest wasza rozmowa pomijając logiczne wypowiedzi zrównoważonych forumowiczów.

Opublikowano

1

Sterownik silnika trzeba wyciągnąć i wlutować odpowiedni hardware

2

nie ma możliwości wgrania poprzez OBD, a jeśli ktoś twierdzi ze tak to nie bede się spierał z wiatrakami

Serdecznie zapraszam do Warszawy gdzie na Twoim samochodzie przeprowadzę Ci udany zakładam z góry, eksperyment kompletnego reflashu sterownika - jaki by on nie był na dzień dzisiejszy. W zamian za ów eksperyment, zażądam 25L wódki absolut. Zgadzasz się ? :twisted2: