Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy w E46 można programować lusterka aby się obniżały przy wrzuceniu biegu wsteznego??

Może jest już gdzieś informacja co można zaprogramować w E46

Pozdro

Plodz1

Dylematy
Opublikowano

Można, i to dla każdego klucza można zapisać zupełnie oddzielny profil (ustawienie w dół prawego).

W TIS znajdziesz potrzebny dokument o CKM M44, opisujący co można a czego nie w E46.

Opublikowano

Dzięki. Nie mam niestety TISa. Czy ktoś życzliwy mógłby przekopiować to do modelu E46 2002 po lifcie 3.0d touring ?

Dzięki wielkie.

Pozdro

Plodz1

Dylematy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie chce wprowadzać w błąd ale kiedyś czytałem, że obniżanie lusterka działa wtedy jak lusterka mają pamięć, a właściwie to nawet nie lusterka, a fotele. Fotele są regulowane z pamięciami to wtedy lusterka ustawiają się do ustawień fotela i obniża prawe do parkowania. Jeszcze jedna sprawa, lusterko obniża się tylko wtedy jak przełącznik do regulacji lusterek prawe/lewe jest w odpowiedniej pozycji.
Opublikowano
Nie chce wprowadzać w błąd ale kiedyś czytałem, że obniżanie lusterka działa wtedy jak lusterka mają pamięć, a właściwie to nawet nie lusterka, a fotele. Fotele są regulowane z pamięciami to wtedy lusterka ustawiają się do ustawień fotela i obniża prawe do parkowania.

NIEPRAWDA

wiec nie wprowadzaj w blad :nienie:

ja mam zwykle fotele bez elektroniki a lusterka sa z pamiecia

Jeszcze jedna sprawa, lusterko obniża się tylko wtedy jak przełącznik do regulacji lusterek prawe/lewe jest w odpowiedniej pozycji.

PRAWDA

zh
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie chce wprowadzać w błąd ale kiedyś czytałem, że obniżanie lusterka działa wtedy jak lusterka mają pamięć, a właściwie to nawet nie lusterka, a fotele. Fotele są regulowane z pamięciami to wtedy lusterka ustawiają się do ustawień fotela i obniża prawe do parkowania.

NIEPRAWDA

wiec nie wprowadzaj w blad :nienie:

ja mam zwykle fotele bez elektroniki a lusterka sa z pamiecia

Raczej nie z pamięcią bo gdyby miały pamięć to by ustawiały się do zapamiętanych ustawien fotela kierowcy, a skoro nie masz w fotelach pamięci to lusterka nie mają do czego się ustawiać. Natomiast prawe lusterko obniżające się do parkowania widać może wystepować osobno i nie jest powiązane z pamięcią i tu masz rację jeżeli u Ciebie obniża się.

Opublikowano

Raczej nie z pamięcią bo gdyby miały pamięć to by ustawiały się do zapamiętanych ustawien fotela kierowcy, a skoro nie masz w fotelach pamięci to lusterka nie mają do czego się ustawiać. Natomiast prawe lusterko obniżające się do parkowania widać może wystepować osobno i nie jest powiązane z pamięcią i tu masz rację jeżeli u Ciebie obniża się.

;-)

polecam instrukcje obslugi - czasem warto przeczytac:

strona 24:

"Przy otwieraniu samochodu odpowiedni pilot jest

rozpoznawany a zapisane w nim ustawienia są

przywoływane i przeprowadzane...."

"Ustawienia profilu osobistego...Automatyczne ustawianie lusterek

zewnętrznych po odryglowaniu patrz strona 39"

i 39:

"Ustawienie lusterek zapisywane jest dla

używanego w danej chwili pilota, patrz Profil

osobisty, strona 24."

zh
Opublikowano
W e-87 o tym czy ma następować obserwacja krawężnika prawym lusterkiem decyduje położenie przełącznika wyboru regulacji prawe/lewe lusterko. Dodatkowo prawe lusterko nie obniża się przy wstecznym gdy ciągniemy przyczepę - a ścislej gdy jest włożony hak - a nawet zaślepka do wyjmowalnego haka. Nie ma to nic wspólnego z profillami i z pamięcią lusterek. Może w e-46 jest podobnie?
  • Członkowie klubu
Opublikowano

;-)

polecam instrukcje obslugi - czasem warto przeczytac:

strona 24:

"Przy otwieraniu samochodu odpowiedni pilot jest

rozpoznawany a zapisane w nim ustawienia są

przywoływane i przeprowadzane...."

"Ustawienia profilu osobistego...Automatyczne ustawianie lusterek

zewnętrznych po odryglowaniu patrz strona 39"

i 39:

"Ustawienie lusterek zapisywane jest dla

używanego w danej chwili pilota, patrz Profil

osobisty, strona 24."

To z instrukcji E46 czy E87? bo temat jest o E46... więc może nie mieszaj...

w E46 jeśli na liście wyposażenia nie masz pozycji 459 (pamięć foteli i lusterek), to możesz sobie pogwizdać

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Witam,

Czy w E46 można programować lusterka aby się obniżały przy wrzuceniu biegu wsteznego??

Może jest już gdzieś informacja co można zaprogramować w E46

Pozdro

Plodz1

Witam.Kolega BaX ma racje --choc troche sie zamotal. :cool2:

Pamiec lusterek to jedno i mozna sobie zaprogramowac polozenie lusterek dla kazdego kluczyka.

Natomiast zejscie lustra prawego lusterka w dol przy wstecznym---jest nierozerwalnie zwiazana z elektryka foteli.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Pamiec lusterek to jedno i mozna sobie zaprogramowac polozenie lusterek dla kazdego kluczyka.

Jak to się robi?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

może to rzuci nieco światła na tę złożoną kwestię :lol:

http://img444.imageshack.us/img444/1206/clipboard01xl5.th.jpghttp://img444.imageshack.us/images/thpix.gif

dodam jeszcze, że "programowanie" ustawień fotela w ASO w kluczyku polega na tym, że każdy z dwóch kluczyków może mieć osobne ustawienia (2 kluczyki - 2 kierowców)

...i jeszcze coś, dla pełniejszego obrazu możliwości programowania funkcji opcjonalnych w kluczyku, dla leniwych, którym nie chce się samemu szukać w instrukcji:

http://img248.imageshack.us/img248/5866/clipboard01gu8.th.jpghttp://img248.imageshack.us/images/thpix.gif

Pozdrawiam,

Rafał

"It`s not the size of the dog in the fight, it`s the size of the fight in the dog" Mark Twain

http://img72.imageshack.us/img72/2328/1727269a1200bw1a.th.jpghttp://img442.imageshack.us/img442/8869/1737368a1200bwa.th.jpg

• Członkowie klubu
Opublikowano
Tylko nieco, bo instrukcja nie mówi, że musisz mieć np. pamięć foteli, żeby się ustawiały :wink:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

witam,

czyli mam rozumieć że wszystkie modele np E46 maja funkcję automatycznego odchylania prawego lusterka ?

pozdr

http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
  • Członkowie klubu
Opublikowano

no właśnie wręcz przeciwnie :mrgreen:

wychodzi na to, że można zaprogramować ustawienie lusterek do kluczyka

ale, żeby prawe się odchylało - musisz mieć wyposażenie nr 459

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
no właśnie wręcz przeciwnie :mrgreen:

wychodzi na to, że można zaprogramować ustawienie lusterek do kluczyka

ale, żeby prawe się odchylało - musisz mieć wyposażenie nr 459

BINGO :clap:

• 4 lata później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

odswierze temat, zamontowalem sobie fotele z elektryka i pamiecia, jak uaktywnic ta opcje uchylania lusterka przy parkowaniu ?

kombinowalem w aucie, na rozne sposoby, i nic :/

Bede wdzieczny za kazda wskazowke :cool2:

Gdyby człowiek nie korzystał z doświadczeń innych, to każde kolejne pokolenie, zapewne do chwili obecnej, uczyłoby się łupać kamień...

BMW 330Ci Sport - Moje BMW E46 330Ci Sport<---

BMW 320Ci - -->Moje BMW E46 320Ci<--