Skocz do zawartości

M pakiet - czy jest dużo twardszy ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam..

jestem tu nowy więc od razu się przywitam.. :8)

szukam 320d i poważnie myślę o wersji w M-pakiecie.. zastanawia mnie tylko zmienione tam zawieszenie.. czy jest ono dużo twardsze? czy nadaje sie na polskie drogi ? czy tam zmienione są tylko sprężyny? tylko amortyzatory? czy też jakieś wachacze/drążki?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli to będzie fabryczny m-pakiet to zawieszenie jest niższe, twardsze i część zawieszenie jest inna niż standardowa, więc przy jakiś wymianach trzeba będzie zamawiać wersje 'm' /np. dotyczy to amortyzatorów czego jeszcze nie wiem/

Pozdro.

Opublikowano

W E36 zawieszenie M różni się amortyzatorami, sprężynami i łącznikami stabilizatora. Jest niższe o 20mm więc przycierki będą częściej :D

Jest wyraźnie twardsze i na dołach jest gorzej ale na zakrętach to wynagradza :D

Podobnie pewnie jest e E46. Musisz się liczyc że gdy np: amorki na przód zwykłe kosztują 500zł to to zawieszenia M kosztują 1000zł.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co by nie liczyc warto. Jedzilem z i bez m pakietu i naprawde czuc roznice.
Opublikowano
wejdz sobie na moj trzeci link..ja taka mialem 320...na zaiweszeniu M ..na naszych drogach tragedia,w deszczu dwie rece na kierownicy i 90km/h ..zima error...a na autostradach i w niemczech bo tam nia czesto tez jezdzilem jak po szynach,bajecznie.. :DDD
Opublikowano
ja mam m pakiet w e46 i na nierownych drogach jest masakra ale na autostradach jest super .nie mieszkam w polsce wiec jest ok ale gdybym mieszkal to bym wolal auto mieksze i wyzsze :cool2:
Opublikowano
ja mam M i na polskich drogach jest bardzo przyzwoicie, jedynie w koleinach trzeba trzymać kierownice ale to tyczy się wszystkich samochodów w słusznych kapciach, BMW bardzo ładnie tłumi wyboje, jedyne co może komuś przeszkadzać przy M to że nie podjedzie pod krawężnik :roll: i że zawieszenie jest bardzo sprężyste a to nie każdemu odpowiada, tylko M ja u siebie z racji zużycia już sprężyn wymieniłem na Eibach :norty: :cool2: , poza ty amortyzatorki nadają się do regeneracji i nie trzeba kupować nowych :mrgreen:
Opublikowano
...na ja mam w xd sluszne kapcie..i na normalnym zawieszeniu smiga jak lala nawet koleiny jej nie robia zbytniej roznicy..sztywne zawieszenie juz mialem..na podnosnik slupowy bez zabiegow nie wchodzila..a o kraweznikach nie wspomne..byle co na drodze(u nas normalne) i po podlodze szuralo..tam moglem wjechac tu znowu nie i tak w kolko..ma wady i zalety,niestety u nas na drogach prawie same wady,takie zawieszenia spelniaja sie na porzadnych drogach,jak ja sprzedalem to ten kolega ktory kupil po miesiacu zadzwonil ze autko rewelacja i ze zmienil zawieszenie bo go to wkurzalo jak jezdzil i wypatrywal tylko nierownosci zeby je omijac :|
Opublikowano

jak mby mial wyboerac z Mpakietem a bez wybrałbym "Z" ... mialem juz kilka e46 w swojej kadencji i z M na prawde czuc to cos :D mimo to ze mam jeszcze felgi 18" i opony runflat :) wiec jest na prawde miło :) a czy nerki sie od kregosłupa odrywaja ? - NIE... faktycznie czesciej trzeba wymieniac elementy na twardym zawiasie ale .... WARTO :D

Mam e65 na felgach 21" i tam tez jest miło mimo tego ze profil jest 30 ;)

Pozdr!

PS. BIERZ ///M !! :)

• Członkowie klubu
Opublikowano

po czym poznać amortyzatory, sprężyny od M-Pakietu?

pytam, bo wg VIN nie mam takowych, a na wahaczach mam naklejki M-Technik

i nie wiem czy poprzedni właściciel tylko to sobie zmienił, czy więcej...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Witam.. zaskakują mnie wszelkie negatywne opinie na temat tego zawieszenia.. fakt,że moje zawieszenie jest w stanie wzorowym!! i może dlatego jestem pod tak wielkim wrażeniem. Szczerze polecam.
Opublikowano

Tez takie mam ,tez w stanie idealbym . Nie wiem jak we Wrocku ale w stolicy przy szerokich kapciach nie wszedzie jezdzi sie z nim komfortowo.

Na gladkiej szosie jest jednak C U D O W N E :cool2:

E46 ToUrInG M57
Opublikowano
Tak jak przedmówcy, polecam. Na nierównej drodze czasem jest lipa, ale u mnie w mieście coraz więcej dróg jest ok. A przy gładkim asfalcie / torze to po prostu miód :) Polecam bo warto !
BMW i wszystko jasne...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To chyba kazdy ma ten problem ja przy 225 jezdzilem z 2 raczkami na 3:15 teraz na 205 troszke luzniej ale wciaz trzymam raczki jak na L.

Dobra koleina potrafi zadziwic no i parkowanie to problem w PL tu sie zgodze.

Ale za to frajda naprawde duza.