Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, pytanie jak w temacie, co sądzicie na temat tej anteny. Zastanawiam się nad jej kupnem i generalnie słyszałem na jej temat bardzo pochlebne opinie a z drugiej strony często piszecie, że żadna krótka antena nie dorówna tym długim i jakość odbioru tej pierwszej nie stoi na najwyższym poziomie. Tak więc prosiłbym użytkowników tejże anteny o wypowiedź na temat jej sprawowania się. Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.
Opublikowano
Ja niestety mam ta antenę i raczej bym jej nie kupił drugi raz :( moje radyjko jest nie najlepsze ale na zwykłej dłuższej antenie mojego kumpla śmiga dużo lepiej powiem szczerze droga między drzewami znaczy las i słyszysz niewiele oczywiście wrocław warszawa to nie ma znaczenia jak jadę :) tam cały czas ktoś gada ;)
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano
Generalnie mam właśnie zamiar używać cb tylko i wyłącznie na trasie gdzie z reguły często wokół są lasy. Mam rozumieć, że przy takiej eksploatacji nawet nie ma co myśleć o tej antenie ? Jeszcze gdyby ktoś mógł mi napisać jakie radio byłoby lepsze, Alan 102 czy Uniden 520XL ?
Opublikowano

Z tych co podałeś to uniden

Ale szczerze polecam presidenta johny II cena jest myślę przystępna no i ma homologację na polskę. Do tego kup sobie uchwyt mocowany na krawędzi klapy i do tego jakiś bacik np ML1500 i wtedy będziesz cieszył sie z fajnego zestawu który cię na bank nie zawiedzie.

Jak nie chcesz mieć uchwytu na aucie (chociaż polecam gdyż takie mocowanie polepsza działanie anteny i jakość odbioru) to jakiś magnes ale też w miarę długi. Jak ma być tanio to myślę że Hustler 1000 wystarczy.

Reasumując na radiu się nie oszczędza wiec prezydent jest myślę najodpowiedniejszym wyjściem i do tego antena z dobrym wzmocnieniem.

Mam nadzieję że ci pomogłem:))

Opublikowano

Mam uniden 520 pro xl + president florida oraz president hawaii na uchwyt sf-40. Jestem zadowolony, zasięg okolo 5-6 km, wystarczajacy. Sam sie kiedys zastanawiałem jaki zestaw wybrać i doszedlem do wniosku, ze nie ma sensu montowac bardzo dlugich anten, bo i po co:

1) im wieksza antena tym wiecej zakłóceń ściąga, zwłaszcza w mieście, gdzie jest dużo nadajników telefonii komorkowej, linii wysokiego napiecia czy tez trakcji tramwajowej,

2)coz tego ze w trasie czasami przy antenach długości 1,6-1,8 m mozna miec zasieg i do 20 km, skoro wiedząc teraz co sie dzieje 20 km dalej, to gdy przejade te 20 km, informacja będzie juz nieaktualna,

3) dluga antena beznadziejnie wyglada na osobowce :duh:

4) obecnie co 3 auto ma cb wiec informacje sa przekazywane na bierząco

Podsumowujac president florida na magnes lub antena montazowa do 1 m mocowana na klape bagaznika na uchyt sf-40: proponuje president hawaii 78 cm lub president iowa 102 cm, a z tanszych np sirtel S60 60 cm lub sirtel S90 90 cm. Przy zakupie anteny zwróć uwagę jakiej długosci jest kabel, żeby bezproblemowo starczyło i nie trzeba było przedłużać.

Opublikowano

witam, mam radyjko Harry II, miałem antene Florida i powiem tylko, że działa dużo gorzej niż to co mam obecnie tj. Sirio 150mm. Krótka antena raczej nigdy nie będzie lepsza od długiej.

Co do zasięgu to akurat miałem dwie sztuki Harry II i powiem tylko, ze maksymalny zasięg na Sirio miałem ok 8 km, a na Florida ok 5 km (anteny był dostrajane).

Ale co fakt to fakt, że krótka lepiej wygląda.

Konrad
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mialem P Floride i uwazam ja za dobra antene

1 zakładałem ja tylko na trasy na srodek dachu

2 niewielka malo widoczna wsp swr regulujesz ta kulka z logiem na srodku wiec mazesz ja przekladac z auta do auta do woli

3. zasieg ani szumy tej anteny nie odbiega od innych anten.

4. osobiscie wole p Floride niz np metrowego badziewnego hustlera ktory nie jest trwaly ma slaby magnes ponadto wsp swr jest ciezko u niego ustawic

Jesli jednak szukasz radia po to aby zammieszkalo w twoim aucie na stale polecam unidena 520 bo po co przeplacac za homologacje o ktora nikt nie pyta??? jezdze z tym radiem juz 3 lata i jeszcze nikt nie zapytal mnie o homologacje radio jest niezawodne a pomiedzy presidentem johnym II a unidenem 520xl jest 250 zl roznicy przyjmujac ze za johnego spiewaja ok 500zl a unidena kupisz za 230....

Pozatym uniden i johny II to to samo radio, rozni sie tylko logiem rozbierz johnego a w srodku zobaczysz napis uniden...

I oczywiscie uchwyt staly np sf 40 ktory ja osobiscie zamontowalem na srodku klapy i nie wyglada brzydko... z florida bedziesz mial tak ze na dachu nie jest zbyt wygodna a na klapie nie spelnia zadania juz jej troche brakuje ale co mozna oczekiwac od anteny ktora ma zysku energetycznego ponizej 1....

Wybor anteny nalezy do Ciebie ale jako radio polecam UNIDENA

Opublikowano

mialem okazje testowac ta antene - jak na taka dlugosc to jest rewelacyjna - jezeli nie chcesz wozic na dachy 2 metrowego preta i nie zalezy ci na 10 kilometrowym zasiegu to bedzie dla ciebie idealna - zasieg jest w zupelnosci wystarczajacy ...

ja tez moge polecić Sirio As-100 - ma 100cm dlugosci , maly ale dobry magnes , progesywny bat 9 nie giba sie na boki jak galareta - i najwazniejszy plus - po odkreceniu bat idealnie miesci sie do bagaznika na szerokosc ( ja trzymam zaraz przy tylnym pasie )