Skocz do zawartości

[ E36 ] 316i compact '95 Jest czujnik zapięcia pasów?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wiecie może czy w modelu e36 compact występuje czujnik zapięcia pasów w serii? czo wogole byl montowany? Jak rozpoznać czy jest? czy powinien być? itd.

Dziękuję

Opublikowano
gdzies ... na jakims....forum czytalem... ze owa kontrolka jest we wszystkich- tylko nie w kazdym modelu montowali zaroweczke w liczniku i wystarczy wykrecic zegary wlozyc zaroweczke i mozna sie cieszyc kontrolka- nie wiem na ile to prawda bo nie sprawdzalem jeszcze ~pozdro~
Opublikowano
U mnie jest 95r 318tds z minutke swieci i gasnie ,myslalem ze cos sie popsulo

he he

pozdro

Minute świeci czujnik od pasów?

A czy to nie jest przypadkiem kontrolka od poduszki powietrznej? Bo wiem że niektórym może się po kontrolce wydawać że to właśnie ona jest od pasów :P

Opublikowano
W E36 kontrolka od pasow zapala sie tylko na chwile, po czym gasnie (kwestia przypomnienia). U kazdego ta kontrolka dziala tylko nie wszystkie auta maja ja wsadzona w zegarach, zalezy w jakim panstwie zostalo auto sprzedane.
Mariusz
Opublikowano
Ta kontrolka która sie zapala na chwile to prawie na 100% bedzie kontrolka od poduszki.W moim compakcie nie zauważyłem żadnej kontrolki od pasów.Może to i prawda ze da sie ją jakoś zamontować ale pomyślcie że w fabryce montowali by czujnik a żarówki by nie wsadzili? :doh: Dziwne to trochę. Sam dzisiaj sprawdze czy jest jakas kontrolka.
Opublikowano
Ta kontrolka która sie zapala na chwile to prawie na 100% bedzie kontrolka od poduszki.W moim compakcie nie zauważyłem żadnej kontrolki od pasów.Może to i prawda ze da sie ją jakoś zamontować ale pomyślcie że w fabryce montowali by czujnik a żarówki by nie wsadzili? :doh: Dziwne to trochę. Sam dzisiaj sprawdze czy jest jakas kontrolka.

Ale jakie czujniki? Pisalem wyzej ze kontrolka sie zapala na chwile, dla przypomnienia, po czym gasnie. Zaden czujnik na nia nie ma wplywu.

A zeby miec jasnosc - tak wyglada kontrolka od pasow (zegary co prawda nie z E36 ale sama kontrolka jest identyczna)

http://www.mucha.pl/e36_zegary.jpg

Mariusz
Opublikowano

Oj temat odżył :)

No właśnie. Mam takową kontrolkę ale bez podświetlenia - widać ją jak się poświeci latarką (kontrolka od poduszki to inna historia i chyba każdy wie jak wygląda)

Stąd było moje pytanie o czujniki.

Wyjąłem siedzisko by zobaczyć czy przypadkiem do napinaczy nie podłączony jest jakiś kalbuszczek - ale nie.

I teraz czekam na odzew osoby, która włoży żarówkę kontrolki w odpowiednie miejsce ;)

Opublikowano
I teraz czekam na odzew osoby, która włoży żarówkę kontrolki w odpowiednie miejsce ;)

:lol: No przeciez p isalem wyzej co sie stanie jak zarowka bedzie na miejscu. Ja mialem w oryginale puste miejsce i wlasnie z ciekawosci wlozylem zarowke. Dziala tak jak opisalem wyzej.

Mariusz
Opublikowano
Zgadza się też przetestowałem to w swojej e36 , miejsce było puste wiec wyjąłem zegary wkręciłem żaróweczke i teraz zawsze po zapaleniu swieci sie przez chwile a następnie gaśnie.
Opublikowano
I nie zapomnij odpiąć akumulatora jak zegary będziesz wyciągał bo sie błąd poduchy zapali:) Ja niestety zapomniałem to zrobić :D wiec dlatego uczulam :)
Opublikowano

Ja kiedyś jak wymieniałem żarówki w zegarach powkładałem także w brakujące miejsca i z tego co sobie przypominam to tylko jedna zaświeciła się której wcześniej nie było-mianowicie ta zębatka od automatycznej skrzyni biegów-szkoda że mam jednak manuala :mrgreen: :mrgreen:

Nie opłaca się chyba zegarów wydzierać dla tej żarówki-chyba że zapominasz o pasach :P

Opublikowano
Prawdopodobnie mam jakis luz w podłączeniu od wskażnika temperatury - jeśli wyeliminuję czujnik przy silniku lub jego złącze - wtedy wypruję zegary by zobaczyć czy może coś tam.... wowczes wstawię żarówę ;)
Opublikowano

Panowie podlacze sie pod temat

powiedzcie mi a ja jaki sposob zamontowac ta zaroweczke w zegarach?? trzeba miec jakas specjalna oprawke??? gdzie toakowa ewentualnie mozna kupic????