Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie będe reklamował konkretnych nazw ale myśle że każdy zachodni koncentrat lub płyn jest godny polecenia. O naszym borygo i pertygo to jedynie słyszałem tyle że wchodzą w reakcje z uszczelką i pomału , pomału ją zjadają :roll2:

było co nie co na forum o tym :search:

pozdrowienia

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
(...)O naszym borygo i pertygo to jedynie słyszałem tyle że wchodzą w reakcje z uszczelką i pomału , pomału ją zjadają :roll2:

było co nie co na forum o tym :search:

pozdrowienia

a cóż to za teoria - szukałem i nic na ten temat nie wyczytałem.

Możesz powiedzieć coś więcej na ten temat?

RWD Rulez!
Opublikowano

No nie mam żadnych dowodów , moim przesłaniem jest to aby nie szczędzić na płynie do naszych lalek i kupić coś zachodniego, niewiele droższego. Osobiście petrygo , borygo, mineralny - te trzy nazwy kojarzą mi się z Fiatem 126p itp... bez urazy oczywiście.

to tak moim zdaniem

pozdrowienia [/img]

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano

No nie mam żadnych dowodów , moim przesłaniem jest to aby nie szczędzić na płynie do naszych lalek i kupić coś zachodniego, niewiele droższego. Osobiście petrygo , borygo, mineralny - te trzy nazwy kojarzą mi się z Fiatem 126p itp... bez urazy oczywiście.

to tak moim zdaniem

pozdrowienia [/img]

OK - bo miałem Borygo i już zadrżałem :twisted2:

Pozdr!

RWD Rulez!
Opublikowano

No nie mam żadnych dowodów , moim przesłaniem jest to aby nie szczędzić na płynie do naszych lalek i kupić coś zachodniego, niewiele droższego

Cudze chwalicie - swego nie znacie ......

Zalewałem BORYGO do chłodnic ALU przez kilkanaście lat do róznych samochodów - żadnych wycieków, żadnego zjadania uszczelek itp....

Osobiście petrygo , borygo, mineralny - te trzy nazwy kojarzą mi się z Fiatem 126p itp... bez urazy oczywiście.

Hmmm - no to masz kolego złe skojarzenia. Bo gdzie chciałbyś wlać te PETRYGO, BORYGO do tego F 126p ??

W dzisiejszych czasach, kiedy minął okres tzw "rzemieślników" wytwarzających coś co miało się nazywać część zamienna - ale często miała nawet inne wymiary niz oryginał, gdzie w każdym szanującym się zakładzie jest ISO, gdzie część wyrobów eksportowana jest do innych krajów - NIE MA OBAWY PRZED KUPNEM płynu do chłodnic BORYGO czy też filtrów FILTRONA.

Poza tym są to firmy z wieloletnią tradycją i dość sprawdzone na naszym rynku.

Co do samego płynu do chłodnic - najwazniejszym czynnikiem jest to - ażeby NIE WCHODZIŁ W REAKCJE Z ALUMINIUM. czyli musi być do chłodnic ALU. A marka płynu jak i jego kolor są mniej istotne. Wszystkie płyny sa na bazie glikolu.

Pzdr,

Opublikowano

to tak moim zdaniem

pozdrowienia [/img]

Twoje zdanie jest troszke mylne fiat 166p chlodony byl powietrzem wiec nie wymagal plynu.

Ja rowniez uzywam polskiego specyfiku moj ojciec rowniez jezdzdzimy juz ladnych kilka lat i nic sie nie dzieje.

Wiec lac plyn taki aby dawal odpowiednia temperature zamarzania i tyle.

Opublikowano

Twoje zdanie jest troszke mylne fiat 166p chlodony byl powietrzem wiec nie wymagal plynu.

Widać iz nie wszyscy o tym wiedzą :P:P:P

Hmmm - no to masz kolego złe skojarzenia. Bo gdzie chciałbyś wlać te PETRYGO, BORYGO do tego F 126p ?? .

A Ci którzy wiedzą - nie mają nic do polskich płynów chłodniczych :)

Pzdr,

Opublikowano
kurde :shock: trochę głupie pytanie...

Głupie nie głupie , wolę się zapytać niż na dzień dobry na mukę się wbić.

Dziękuje za odp koledzy , generlanie nie byłem pewny czy tylko OE wchodzi w grę

Pozdr

Opublikowano

Widać iz nie wszyscy o tym wiedzą :P:P:P

Hmmm - no to masz kolego złe skojarzenia. Bo gdzie chciałbyś wlać te PETRYGO, BORYGO do tego F 126p ?? .

A Ci którzy wiedzą - nie mają nic do polskich płynów chłodniczych :)

Pzdr,

Wiedziałem że zwolennicy polskich specyfików się zbuntują.Spoko macie prawo do tego. Koledzy krzys139 i piotr2569 , przepraszam za przejęzyczenie. Miałem namyśli fiata 125p i poloneza i wogle inne żuki , tarpany ipt.

pozdrowienia [/b]

UWAGA!Brak dachu!

Opublikowano

Wiedziałem że zwolennicy polskich specyfików się zbuntują.Spoko macie prawo do tego. Koledzy krzys139 i piotr2569 , przepraszam za przejęzyczenie. Miałem namyśli fiata 125p i poloneza i wogle inne żuki , tarpany ipt.

pozdrowienia

Wiele osob z moich znajomych w tym ja uzywa takich plynow i jeszcze nikomu nic sie nie stalo.

Czy potrafisz przedstawic jeden przypadek ktory przytrafil sie TOBIE i powiedziec ze to byla wina polskiego plynu do chlodnic?

Opublikowano
Ja zawsze leje eko borygo (to zielone) i mam spokój. Jak wchodzą goście do sklepów i mówią że potrzebny jest im porządny płyn do chłodnic do poloneza itp i myślą razem ze świetnym sprzedawcą co z czym wymieszać żeby było :cool2: to ręce załamuje-niema u nas przecież -40 w zimach i myślę że nie będzie jakiś takich temperatur to raz, a dwa że borygo nie wchodzi w reakcje z aluminium tak jak pisali koledzy wyżej.
Opublikowano
Wiele osob z moich znajomych w tym ja uzywa takich plynow i jeszcze nikomu nic sie nie stalo.

Czy potrafisz przedstawic jeden przypadek ktory przytrafil sie TOBIE i powiedziec ze to byla wina polskiego plynu do chlodnic?

Nie potrafie, mówiłem że miałem inne przesłanie co to tego tematu.

Przepraszam jeśli ktoś się poczuł urażony, więcej to się nie potwórzy :P

Zapytam jeszcze przy okazjii kolego krzys139 na jakim oleju jezdzisz? Proszę o podanie konkretnej nazwy.

UWAGA!Brak dachu!

Opublikowano

Nie potrafie, mówiłem że miałem inne przesłanie co to tego tematu.

Przepraszam jeśli ktoś się poczuł urażony, więcej to się nie potwórzy :P

Zapytam jeszcze przy okazjii kolego krzys139 na jakim oleju jezdzisz? Proszę o podanie konkretnej nazwy.

BMW jezdzi na Castrolu SLX a astra na oryginalnym oleju GM. A co ma to udowodnic?

Opublikowano
BMW jezdzi na Castrolu SLX a astra na oryginalnym oleju GM. A co ma to udowodnic?

A czemu nie jezdzisz na polskim Lotosie? Przecież jest tańszy i też ponoć dobry i wogle...

UWAGA!Brak dachu!

Opublikowano

A czemu nie jezdzisz na polskim Lotosie? Przecież jest tańszy i też ponoć dobry i wogle...

Szanowny kolego - rozumiem iż polecasz produkty Lotosa.

Tutaj na forum staramy się pomagać innym i nie widzę potrzeby takiego twojego dogryzania.

Podaliśmy iż produkty BORYSZEWA są dobre i nie widzę potrzeby wtrącania tutaj oleju LOTOS.

Poparliśmy to także dowodami - ty natomiast nie wniosłeś nic konstruktywnego do tematu - a tylko skojarzenia ( i to kiepskie dotyczące F126p).

Ode mnie to tyle na temat twojej wypowiedzi.

Pzdr,

Opublikowano

Wiec tak nie wiem co probujesz udowodnic ale. BMW jezdzi zdecydowanie mniej niz opel wiec dostaje lepszy olej.Po drugie warunki pracy oleju a plynu chlodniczego to 2 rozne bajki.

A po trzecie astra jezdzi najwiecej. Przejechala juz 220tys km i zawsze na oryginalnym oleju OPLA kupuje go dlatego ze tanszego oleju chyba nie ma. 57zl za 5 litrow. Silnik nie pali oleju trzyma parametry. Wiec po co przeplacac.

Zastanawiam sie czy nie lac tego oleju do BMW bo jet nparawde dobry. A to niestety burzy chyba Twoja teorie. Jak nie wierzysz sprawdz nie ma chyba tanszych smarowidel niz wyroby GM-a.

Opublikowano
Szanowny kolego - rozumiem iż polecasz produkty Lotosa.

Tutaj na forum staramy się pomagać innym i nie widzę potrzeby takiego twojego dogryzania.

Podaliśmy iż produkty BORYSZEWA są dobre i nie widzę potrzeby wtrącania tutaj oleju LOTOS.

Poparliśmy to także dowodami - ty natomiast nie wniosłeś nic konstruktywnego do tematu - a tylko skojarzenia ( i to kiepskie dotyczące F126p).

Ode mnie to tyle na temat twojej wypowiedzi.

Pzdr,

Wcale nie dogryzam tylko staram się tylko wyjaśnić wasz fenomen polskich produktów. Przy okazji zadałem pytanie koledze (nie tobie) dlaczego nie używa tego polskiego specyfiku?. To wy od początku wymieniacie konkretne nazwy nie ja. Grzecznie przeprosiłem za to że kogoś mogłem urazić , moim przesłaniem było poprostu to że ja nigdy nie wlał bym borygo czy petrygo do bmw. Aha i sprostowałem również że chodziło mi o fiata 125 a nie 126 - przejęzyczenie.

To wszytsko z mojej strony.

pozdrowienia

UWAGA!Brak dachu!

Opublikowano

Pzdr,

Wcale nie dogryzam tylko staram się tylko wyjaśnić wasz fenomen polskich produktów. Przy okazji zadałem pytanie koledze (nie tobie) dlaczego nie używa tego polskiego specyfiku?. To wy od początku wymieniacie konkretne nazwy nie ja. Grzecznie przeprosiłem za to że kogoś mogłem urazić , moim przesłaniem było poprostu to że ja nigdy nie wlał bym borygo czy petrygo do bmw. Aha i sprostowałem również że chodziło mi o fiata 125 a nie 126 - przejęzyczenie.

To wszytsko z mojej strony.

pozdrowienia

No ale jak to ma sie do tego ze uzywam olejow Opla sa tansze niz Lotosa. Czy to Ci wystarczy za tlumaczenie? :D

Naprawde auto przelatalo juz tyle kilometrow i nie ma sladow zuzycia jezeli chodzi o silnik sam jestem zdziwiony.

Opublikowano
Ja pozwolę wtrącić do dyskusji. W tej chwili jeżdżę na glixolu i powiem, tak, jak wymienię na nową pompę zaleję oryginalny koncentrat BMW. Zrobię tak ponieważ cena jest prawie ta sama co innych uniwersalnych płynów. W bemcę jest jeszcze uważam inna sytuacją niż w innych samochodach bo temperatura pracy silnika jest o wiele większa. Ten płyn co mam już w temp 90 stopni a może i mniej bardzo paruje a co dopiero w 100 paru stopniach?? Wiem że to jest obieg zamknięty. Myślę że oryginalny płyn ma większą temp wrzenia.
Opublikowano
Ja pozwolę wtrącić do dyskusji. W tej chwili jeżdżę na glixolu i powiem, tak, jak wymienię na nową pompę zaleję oryginalny koncentrat BMW. Zrobię tak ponieważ cena jest prawie ta sama co innych uniwersalnych płynów. W bemcę jest jeszcze uważam inna sytuacją niż w innych samochodach bo temperatura pracy silnika jest o wiele większa. Ten płyn co mam już w temp 90 stopni a może i mniej bardzo paruje a co dopiero w 100 paru stopniach?? Wiem że to jest obieg zamknięty. Myślę że oryginalny płyn ma większą temp wrzenia.

Nie wieksza temperature wrzenia ale wyzsza. Uklad nie jest zamkniety tylko to uklad podwyzszonego cisnienia.

Pozatym te plyny sa takie same a to co napisales to tylko Ci sie wydaje. A jeszcze napisz dlaczego w silniku BMW temperatura jest wyzsza bo takiego cuda jeszcze nie slyszalem??

Jezeli cena jest taka sama to pewnie ze lac mozna ale naprawde cudow [poza dobrym samopoczuciem nie ma sie co spodiewac.

Opublikowano

Wcale nie dogryzam tylko staram się tylko wyjaśnić wasz fenomen polskich produktów.

No to może powiedz nam wszystkim na czym polega ów fenomen innych produktów (nie polskich - na podstawie płynu do chłodnic)

moim przesłaniem było poprostu to że ja nigdy nie wlał bym borygo czy petrygo do bmw

To, czy ty byś wlał czy tez nie - nie ma nic do rzeczy przy ocenie przydatności tegoż produktu. Przeczytaj sobie iż zarówno kolega jak i ja jeździmy już długo na BORYGO i nie zauważyliśmy jakichkolwiek złych oznak przy stosowaniu tegoż środka.

Z twojej strony nie padły żadne konkrety tylko nagana polskich wyrobów (niczym nie uzasadniona). Natomiast firma z wieloletnią tradycją od bardzo długiego czasu produkująca płyny do chłodnic i nie tylko.

Nie należy mylić także marki Borygo z Petrygo - gdyż to drugie należy do koncernu ORLEN.

Poza tym dostępne są karty katalogowe produktu z których jasno i wyraźnie można sobie wyczytać jakie parametry i skład chemiczny zawierają produkty BORYSZEWA - co nie jest już takie proste w przypadku innych firm.

Dlatego nie rozumiem twojego oburzenia, że ktoś może stosować taki właśnie produkt do BMW :mad2: :mad2: :mad2:

W bemcę jest jeszcze uważam inna sytuacją niż w innych samochodach bo temperatura pracy silnika jest o wiele większa. Ten płyn co mam już w temp 90 stopni a może i mniej bardzo paruje a co dopiero w 100 paru stopniach??

No dobrze a potrafisz mi powiedzieć - jaka jest temperatura wrzenia koncentratu do chłodnic BMW rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1???

Ja nie widziałem kart katalogowych tegoż koncentratu więc nie mogę się do tego odnieść.

Natomiast z karty Borygo - jest to 106st Celsjusza.

Temperatura pracy silnika BMW jest podobna jak temperatura pracy innych silników spalinowych. Mowa oczywiście o pojazdach zasilanych PB a nie LPG.

Pzdr,