Skocz do zawartości

akumulator do 320D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
...chyba zawsze warto mocniejszy mysle.....

I słusznie.

Mocniejszy nie oznacza większej pojemności, a 80Ah lub 90Ah to właśnie pojemność.

Opublikowano
Ja mam 100Ah i musze zmienic bo padl. Zmienie raczej na cos blizej nominalu tak na 80/90 bo za duzy tez zle. Obciazony alternator nie doladowany aku. Moze wlasnie to bylo powodem ze mi padla ta 100Ah.

czy ja wiem , 88 to opcja w 320d wiec alternator ma i tak zapas na większy , sprzetu pewnie za duzo w aucie :mrgreen: ale... u mnie też po zamontowaniu wzmacniacza,kondensatora,nawigacji,CB, przetwornicy, laptopa,drukarki czasami tez słabo zakreci na drugi dzień ale oczywiście te ostatnie dodatki nie uzywam na codzien ale czasami zabieram w trase żeby mieć po drodze kontakt ze światem ;)

Opublikowano
to się kupuje żelowy akumulator jak się ma różne gadżety ja mam 2 razy 100ah plus zwykły bosch 70ah ale silnik 2.5 benzyna do tego alternator z 5.0 i jakoś działa ale dla kolegi to 80ah wystarczy tylko nie kupuj w markecię :nienie:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
A gdzie jest ta instrukcja co pisze ze ma mieć 80Ah bo ja znalazłem ze ma miec 75Ah. Nie chodzi mi juz tylko o te 5Ah ale o wymiary bo przy 80Ah jest troszkę dłuższy.
Opublikowano
a u kolegi jest 72 AH ale nie wiem jaki prad rozruchowy (akumulator Centry) ostatnio przy niskich temp ma problemy z odpalaniem okazaly sie 2 swiece padneite ale dzis prz temp -1st C krecil go tak 4 sekundy wiec wg mnie za dlugo??? jaki aku wg instrukcji ma byc przedewszystkim jaki prad rozruchowy.. ewentualnie czy rozrusznik ma szybko krecic bo w moim 530D jest zdecydowanie szybciej niz u niego a przy slabym aku poprostu komp nie pozwoli krecic
Opublikowano
Ja mam 100Ah i musze zmienic bo padl. Zmienie raczej na cos blizej nominalu tak na 80/90 bo za duzy tez zle. Obciazony alternator nie doladowany aku. Moze wlasnie to bylo powodem ze mi padla ta 100Ah.

A po jakim czasie padł? Ja mam oryginalny od stycznia 2005 i się zastanawiam kiedy mi padnie.

Opublikowano
Czy ktoś wymieniał akumulator samodzielnie? Słyszałem, że odpięcie akumulatora może spowodować kłopoty z elektroniką. Ktoś to potwierdza?
Opublikowano
Czy ktoś wymieniał akumulator samodzielnie? Słyszałem, że odpięcie akumulatora może spowodować kłopoty z elektroniką. Ktoś to potwierdza?

odpięcie akumulatora nie powoduje kompletnie żadnych kłopotów z elektroniką. Kasuje ci się tylko wskazanie komputera pokładowego. Jeśli wypniesz akumulator na dłuższą chwilę to skasujesz także pamięć centralki sterującej i będzie musiała ona nauczyć się parametrów pracy silnika.

Nic poza tym sie nie dzieje.

Pzdr,

Opublikowano

Mam pytanie nie do końca związane z tematem tego postu.

Orientujecie się jaki jest najbardziej optymalny akumulator do e46 330 xd z 2002 roku?

Czuję, że za niedługo będę musiał go kupić i chciałbym wiedzieć, który wybrać... :roll:

Z góry dziękuję za jakieś informacje :modlitwa:

Opublikowano

odpięcie akumulatora nie powoduje kompletnie żadnych kłopotów z elektroniką. Kasuje ci się tylko wskazanie komputera pokładowego. Jeśli wypniesz akumulator na dłuższą chwilę to skasujesz także pamięć centralki sterującej i będzie musiała ona nauczyć się parametrów pracy silnika.

Nic poza tym sie nie dzieje.

Pzdr,

A, to super. Czyli mozna samemu sobie wymienić bez ryzyka. Dzięki za info! :modlitwa:

Opublikowano
kolego cinek1985 ja podaje wrtości jake zastosowało BMW w swoim akumulatorze i zapwne zastosowane wartości uznali za odpowiednie i wystarczające do tego modelu i silnika , co nie znaczy że nie można zasosowac akumulatora o wiekszym prądzie rozruchu i pojemności ale wszystko w granicach rozsądku

było E-36 1,8 E-36 compakt 1,8d E-46 320dTa,jest E-46 330dt

http://www.bmwteam.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A po jakim czasie padł? Ja mam oryginalny od stycznia 2005 i się zastanawiam kiedy mi padnie.

Mam aku od poprzednika.

I tak bys nie porownal zbyt wiele zmiennych.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Alumulatory do E46 320d (przed i po liftingu).

Im wiecej w aucie urządzeń pobierających prąd, tym wybór raczej oczywisty:

Bosch

1) Bosch S4 0.092.S40.100 S40 10 315x175x175 80Ah, 740A,L- 496,54zł ,

2) Bosch S5 0.092.S50.100 S50 10 315x175x175 85Ah, 800A,L- 581,94zł.

(sugerowane ceny Boscha)

Varta

1) Varta 580 406 074 3132 BLUE dynamic 80Ah 740A (EN)

2) Varta 585 200 080 3162 SILVER dynamic 85Ah, 800A (EN) .

Aku Varty są prawdopodobnie droższe od Boscha.

Ja wymieniłem rok temu (do E46 320d po liftingu) na Boscha (pierwszego w opisie- 459zł +przesyłka). Spisuje się dobrze. Wymieniony akumulator BMW miał 6 i pół roku i miał jeszcze ok 85% pierwotnej sprawności - był to Aku BMW 80Ah i chyba 640A (znalazł się na niego kupiec, dołożyłem $ i kupiłen nowego boscha.

Poprzednio zakupiony Bosch silver 74Ah w innym moim samochodzie wytrzymał 7-8 lat (sam go prawdopodobnie załatwiłem za mocnym ładowaniem).

Stare akumulatory proponuję ładować nie za dużym prądem( mniej amper, ale przez dłuższy czas).

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg