Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te silniki u góry w 330d moim zdaniem nie sa te same. Jeden z nich to 184KM a drugi 204KM.

Na dole w benzynie w tej obudowie znajduj się filtr powietrza a za nim przepływomierz.

Opublikowano
zaznaczony element na zdjęciu po prawej to filtr paliwa (jeden z kilku w tym modelu) z wymiennym wkładem wraz ze swoją chłodniczką (nie wiem tylko czemu ona służy). Takie same ustrojstwo mam w swojej 320d
Opublikowano
Te silniki u góry w 330d moim zdaniem nie sa te same. Jeden z nich to 184KM a drugi 204KM.

Na dole w benzynie w tej obudowie znajduj się filtr powietrza a za nim przepływomierz.

To zdjęcie po prawej, to z aukcji, w której sprzedawca wspomina o mocy 204KM :liar: TU

coś tu jest nie tak bo silniki 204 konne miały 6 biegowe skrzynie a tu widać ze jest 5

Opublikowano
zaznaczony element na zdjęciu po prawej to filtr paliwa (jeden z kilku w tym modelu) z wymiennym wkładem wraz ze swoją chłodniczką (nie wiem tylko czemu ona służy). Takie same ustrojstwo mam w swojej 320d

A ten po lewej gdzie ma filtr paliwa? Zauważyłem że sporo diesli ma pustą przestrzeń na nadkolu. Benzyna poniżej to jak przypuszczałem, że jest to filtr powietrza.

Opublikowano
nie wiem jak jest wsteczny w BMW ale wydaje mi się że widzę 6 biegów bo na przeciwko 5 jest jeszcze przełożenie to chyba 6 bieg

w opisie właśnie zobaczyłem, ze koleś nawet pisze ze skrzynia 5 coś kręci.

Ja tym ogłoszeniem się nie interesuję, tylko zaintrygowało mnie to urządzenie w komorze silnika. Nawiasem mówiąc niezły ten m-pakiet :twisted: :duh:

Opublikowano
filtr powietrza u mnie jest po lewej stronie , to co tam to nie wiem , muszę zobaczyć czy mam coś takiego , paliwa jest od spodu a nie w komorze silnika chyba że jakiś wstępny no ale zobaczę u siebie tylko ja mam 2.0d
Opublikowano

Tak jak wiele innych wymiennikow ciepla w tym silniku, ma on za zadanie doprowadzic silnik (oraz jego osprzet wraz z plynami) do nominalnej temperatury pracy (paliwo,plyn chlodniczy,olej skrzyni biegow,olej silnikowy) oraz zabezpiecza przed nadmiernym ich przegrzewaniem.

Z niektorych wymiennikow cieplo ucieka poprzez olej silnikowy-blok silnika-plyn chlodniczy-itd, z innych bezposrednio cieplo odbiera powietrze a w innym spaliny ogrzewaja plyn chlodniczy.

Witam wszystkich.
Opublikowano
Tak jak wiele innych wymiennikow ciepla w tym silniku, ma on za zadanie doprowadzic silnik (oraz jego osprzet wraz z plynami) do nominalnej temperatury pracy (paliwo,plyn chlodniczy,olej skrzyni biegow,olej silnikowy) oraz zabezpiecza przed nadmiernym ich przegrzewaniem.

Z niektorych wymiennikow cieplo ucieka poprzez olej silnikowy-blok silnika-plyn chlodniczy-itd, z innych bezposrednio cieplo odbiera powietrze a w innym spaliny ogrzewaja plyn chlodniczy.

Ciekawe co piszecie, ale skoro to tak ważne urządzenie, to dlaczego go nie ma na pierwszym zdjęciu od lewej, które pochodzi z aukcji w której sprzedawane było BMW 330d touring m-pakiet, dość bogato wyposażone...

Opublikowano
ano dlatego że jak kolega na początku pisał to 184KM A NIE 204 :) 184 KM miały te chłodniczki paliwa a 204 już nie a 204 zdaje się weszła później niż lifting i te z 2002 mają 184KM a z 2003 już mogą mieć 204 KM niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę :cry2:
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano
ano dlatego że jak kolega na początku pisał to 184KM A NIE 204 :) 184 KM miały te chłodniczki paliwa a 204 już nie a 204 zdaje się weszła później niż lifting i te z 2002 mają 184KM a z 2003 już mogą mieć 204 KM niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę :cry2:

Możliwe bo ja nie mam takiego ustrojstwa w 2.0d po lifcie więc odpowiedniku 3.0d 204km

Opublikowano
sporo nowych diesli ma chłodnice paliwa. Przy beemkach są pod maską ale w innych moga być np. po podłoga. Jeżeli paliwo jest sprężane do grubo ponad tysiaca atmosfer to porządnie sie nagrzewa, podobnie jak powietrze w kompresorze.