Skocz do zawartości

[ E32 ] Ktore v8 mam wybrac?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie i jednoczesnie prosze o nieblokowanie tego tamatu gdyz po przewaleniu całego forum nie znalazłem satysfakcjonujacych odpowiedzi. Nie jestem tumanem i umiem uzywac opcji "szukaj". Czesto w tematach znajdowałem głupie kłodnie dotyczace spalania i jakies szczatki informacji ale nic ponad to.

Chce wymienic swojego nudnego i wolnego turlacza jakim jest golf IV 1.4 75 koni na samochod, ktory juz od dobrego roku sni mi sie po nocach czyli bmw e32. W gre wchodzi auto jak najnowsze(93-94) i tylko z automatyczna skrzynia biegow poniewaz znudziło mi sie machanie lewarkiem spod kazdych swiateł. Wiem ze modele z silnikiami v8 maja 5 biegowy automat. Jak mniemam jest on szybszy i wpływa na mniejsze zuzycie paliwa w porownaniu z 4 biegowymi z modeli r6 czy v12 czyli jest po prostu lepszy. Chciałbym auto przerobic na gaz i jak juz zdazyłem wyczytac gaz skwecyjny dobrze sie tu sprawuje. Kilka załozen.

- nie zalezy mi na piorunujacych osiagach, nie jestem bardzo agresywnym kierowca wiec 730 v8 powinno wystarczyc.

- jak sie ma spalanie gazu w modelu 730 v8 i 740 czy jest to poziom podobny czy roznica jest duza?

-czy 730v8 jest duzo tansze w utrzymaniu czy jest to podobny poziom(czesci)?

Pieniadze za bardzo nie graja roli. Jestem w stanie wydac wieksza sume na dobry samochod z małym przebiegiem oraz 5 tysi na instalacje gazowa.

Łatwiej jest znalezc dobra 740, ktorych jest wiecej niz 730 v8 automat, ktorych jest bardzo mało.

Czy warto szukac i zapłacic spore pieniadze za dobre 730 i czy jego eksploatacja bedzie znaczaco tansza niz 740i?

Za uzyskane informacje dziekuje.

Opublikowano

muslisz sobie uzmyslowic ze z automatem predzej czy pozniej w v8 bedzie problem - czy to z 3.0 czy 4.0 - przebiegi tych samochodow sa ponad 200tys a to czas kiedy automat zbliza sie do konca zycia - a naprawa nie jest ani tania , ani nie ma gwarnancji jej skutecznosci ...

dlatego najlepszym rozwiazaniem moim zdaniem jest manualna skrzynia - ale to tylko moje zdanie - a to dlatego ze skrzynie w silnikach v8 nie sa trwałe ...

jezeli mowa o silnikach - to im wieksze v8 tym lepsze :twisted2:

jezeli nie zalezy ci na osiagach a bardziej na ekonomii to polecam 3.0 v8 - najekonomiczniejszy silnik w e32 ... jezeli spalanie nie gra roli to 4.0 jest odpowiedniejsze ...

koszty utrzymania 3.0 i 4.0 sa identyczne - bo to ten sam silnik , podobny osprzet - wszystko zalezy od stanu konkretnego mogelu

ja bym sie tez powaznie zastanowil nad e34 530 v8 lub 540 v8 - wyposazenie moze byc podobne , komfort troche gorszy , za to prowadzenie lepsze i duzo lepsze osiagi i mniejsze spalanie - prawie 300 kg roznicy w masie robi swoaje ...

co do instalacji lpg - m60 to wymagajacy silnik i wszystko musi byc zrobione perfekcyjnie

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za konkretne odpowiedzi. E34 mnie nie interesuje. Moj kuzyn ma takie auto. Mało miejsca w srodku i bardzo oklepane. Poł wsi takimi smiga.

E32 ma magiczny wyglad i jest ich bardzo mało, tylko taki model mnie interesuje.

Zmartwiłes mnie tym automatem :( :( :(. Znalzałem na mobile kilka aut z przebiegiem około 150 tysi. Moze cofniete, moze nie. Czy warto sie zinteresowac takim?

Czy automatmozna wymienic na nowy. Jaki jest tego koszt i czy mozna znalezc cos na wymiane?

Opublikowano

Według realoem ....

skrzynia

01 RMFD AUTOMATIC TRANSMISSION EH A5S 310Z - MG 1 07/1993 24001421215 $4,162.68 +core

to jest z 730i M60

Myślę że jeśli znajdziesz zabane e32 nawet z automatem to i tak pojezdzisz dosyc długo , a co to ma za znaczenie czy e34 z automatem czy e32 jesli tam jest montowana ta sama skrzynia

Pozdrawiam,

Tomek

Opublikowano
Witam...jesli chodzi o awaryjnosc skrzyn automatycznych przy silnikach V8 to nie wiem jak to jest z 3.0 bo tam jest chyba skrzynia troszke inna ale w 4.0 skrzynia ZF faktycznia przy przebiegu w granicy 250 tys moze dawac oznaki zmeczenia.Moja BMka ma 258n tys i cos sie dzieje nie tak bo przy redukcji z 5tki na 4ty bieg szarpie,ale moze jest to kwestia ze sterowniem silnika bo czasem silnik traci moc.A moze po prostu juz w skrzyni cos siada.Sprawdzalem na allegro i jest dosyc duzy wybor tych skrzyn za ok 1500zł i niektore nawet sa zamontowane jeszcze w autach i mozna je wyprobowac,wiec nie jest tak zle...remont takiej skrzyni jest drogi.Jesli zastanawiasz sie jaki V8 wybrac to polecam 4.0...satysfakcja z osiagow gwarantowana.Jednak zastanowiłbym sie na twoim miejscu nad rzedówka 3.5 w automacie.Silniki bardzo trwałe i skrzynie wytrzymałe i chociaz 4 biegowe to jezdzi sia na nich swietnie.pozdrawiam.
Opublikowano
Dokładnie silnik M30 jest bardzo wytrzymały , mocy nie brakuje a i spalanie może mile zaskoczyć :mrgreen:

Pozdrawiam,

Tomek

Opublikowano

zdecydowanie polecam 740, osiągi dają wielką frajdę, dużo elementów wzmocnionych (zawieszenie, hamulce). A skrzynie? nie wiem skąd stwierdzenie, że skrzynie nie wytrzymują. Trzeba się z nimi po prostu właściwie obchodzić, ja w swojej rzeczywiście robilem remont ale poprzedni właściciel zaniedbał sprawę i stąd były kłopoty. To kwestia tego na jaki egzemplarz trafisz - jeśli ktoś przed tobą próbował automatem jeździć jak manualem (zmiana biegów w czasie jazy - czytałem takie opinie na tym forum) lub wygłupiał się na drodze D - R, guma itd to skrzynia pójdzie do piachu ale jeśli ktoś wie jak się obchodzić z automatem to przejedzie tyle co silnik. Nawet przy parkowaniu zmieniamy biegi po zatrzymaniu samochodu i na niskich obrotach!!!

wcześniej miałem 735 i mam wrażenie, że spalanie w 740 jest niższe (oczywiście przy "normalnej" jeździe). Natomiast to co dzieje się w silnikach v8 to stukot rozrządu (chyba) u mnie puka już 20 tys i jeździ. ani lepiej ani gorzej. I tu naprawa nie wchodzi w grę :( no chyba, że masz worek pieniędzy.

pozdrawiam

Opublikowano
te skrzynie siadaja czy sie z nimi dobrze obchodzisz czy zle - jak zle to szybciej sie skonczy ... ale i tak 200-300 tys to kres zywota tych skrzyń
Opublikowano
  • Autor

Dzieki wszytkim za odpowiedzi.

Rajcuje mnie bardzo dzwiek silnika v8 dlatego chce ten model no i fajnie jeszcze wyglada szeroki nos :)

Do tego łatwiej znalezc egzemplarz 730 v8 z niskim przebiegiem i w dobrym stanie bo był produkowany do 94 kiedy 735 gdzies tam sie skonczyło troche wczesniej. Poza tym na wikipedia pisza ze skrzynia ZF było w obu silnikach v8 wiec w 3.0 moze byc mniej zuzyta bo katuje ja nizszy moment obrotowy( tak sobie teoretycznie gdybam).

te skrzynie siadaja czy sie z nimi dobrze obchodzisz czy zle - jak zle to szybciej sie skonczy ... ale i tak 200-300 tys to kres zywota tych skrzyń

Mam nadziej znalezc auto z przebiegiem 150 tysi :wink:

Jeszcze raz dziekuje za info i nieolanie tamatu.

Opublikowano

tak - w 3.0 i 4.0 byly skrzynie ZF - ale 2 rozne jej typy - w 4.0 5hp30 ( z wadliwym koszem wstecznego biegu ) , w 3.0 5hp18 - ogolnie skrzynia troche za slaba do tego silnika ...

uwazam ze bedzie ciezko znalezc e32 z takim przebiegiem (reczywistym ) ...

generalnie nie tylko przebieg konczy skrzynie - skad pewnosc ze poprzedni wlasciciel nie palil gumu i nie wyrzucal w czasie jazdy na N ? co wykancza skrzynie bardzo szybko ...

Opublikowano
  • Autor
Pewnosci nigdy nie ma ale jak cały samchod jest zadbany to i skrzynia tez. Niemcy chyba wiedza jak sie obsługiwac z autami i raczej e32 nie słuzy im jako driftowoz a raczej jako wygodne limo.
Opublikowano
Niemcy chyba wiedza jak sie obsługiwac z autami i raczej e32 nie słuzy im jako driftowoz a raczej jako wygodne limo.

Przede wszystkim służy do jeżdżenia, jeżdżenia i jeszcze raz jeżdżenia.

Większość z nich 150 kkm miała na liczniku 10 lat temu.

Trwa ładowanie podpisu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie - o jakie usterk skrzyn wam chodzi?

Z tego co wiem to w automatach przy B40M60 nagminnie pada wsteczny.

Od 10/94 (w E34 na pewno nie wiem jak w "7-kach") BMW wprowadzilo modernizacje skrzyn i wsteczny juz nie pada.

---------------------------------------------

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)

Opublikowano

Żywotność auta to przede wszystkim sprawa indywidualna.

W każdej marce zdarzają się rarytasy i fekalia.

Co do żywotności skrzyni automatycznej, to w dużej mierze decyduje sposób eksploatacji.

Kolega xsilver ma uraz do automatów, a może po prostu woli machać ręką (przepraszam jeśli Cię uraziłem), ja czerpię przyjemność z wygodnej jazdy.

Na liczniku mam już ok. 215kkm (nie wiem na ile mógł być dawniej okręcony) i skrzynia chodzi płynnie i ładnie.

Spotkałem 7er na automacie z ponad 400kkm i właściciel twierdził że skrzynia oryginalna, choć są też tacy u których ten element nie udźwignął nawet 200kkm.

Jeśli skrzynia będzie pracować płynnie i cicho, niemal nieodczuwalnie zmieniać biegi przy normalnej jeździe, to warto się zainteresować autem.

Opublikowano

Ja od siebie moge dodac, ze nawet delikatne "uslizgi" - najczesciej przy wrzucaniu 3ki i 4ki to tak naprawde nic strasznego i z takim czyms mozna jeszcze dluuuuuugo jezdzic.

Inna sprawa to to, ze takie uslizgi moga swiadczyc o "niepoprawnym" uzywaniu skrzyni przez poprzednikow.

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)

Opublikowano
Ja od siebie moge dodac, ze nawet delikatne "uslizgi" - najczesciej przy wrzucaniu 3ki i 4ki to tak naprawde nic strasznego i z takim czyms mozna jeszcze dluuuuuugo jezdzic.

Inna sprawa to to, ze takie uslizgi moga swiadczyc o "niepoprawnym" uzywaniu skrzyni przez poprzednikow.

Rozszerz hasło z uślizgami, bo nie jarzę jak dokładnie miałbym je rozpoznać, a podobnie może się charakteryzować nie usterka skrzyni, tylko zjechana juz tarcza sprzęgła.

Opublikowano

Ojejciu jejciu - bedzie ciezko - najlepiej to nasladowac ustami dzwiek ;-)

Wiec generalnie jak automat zmienia bieg to od razu wskakuje nastepny:

Luuuuuuu-Luuuuuuu - bez zadnej przerwy, szarpniecia.

Jesli mamy uslizg to pomiedzy zmiana wystapi taka jakby malutka przerwa i obroty najczesciej na ta malutka chwilke delikatnie podskocza i czesto tez delikatnie szarpnie:

Luuuuuu-UU-Luuuuu

Najlepiej to slychac nie wciskajac - jak jedzie spokojnie i zmienia na niskich obrotach.

Pamietam swoja pierwsza historiee z automatem w E36.

Jak wracalem nia z niemiec dwa razy zapalila sie lampka od automatu - tryb awaryjny i ruszanie z 3go biegu - jadac przez centrum Lodzi o 15tej - masakra.

Zajechalismy do lokalnych szpecow od BMW - chlopaki podlaczyli pod kompa i mowia masz uslizg na 3cim biegu i w ogole teraz trza wyjac skrzynie - rozebrac - 300zl na sam poczatek i auto zostawiasz w Lodzi (jestem z Mazur), ale lampka zgasla - mowie pier... taki intere i jade dalej.

znalazlem z polecenia kumpla lokalnego szpenia od automatow - koles robil kiedys w jakims serwisie - wielki szacun dla jego profesjonalizmu do dzis.

Najpier mechanicy sie bali i odsylali mnie do innych.

dzwonie w koncu do niego i mowie koles RATUJ.

Mowi dobra podjedz do mnie rano - zdejme miche i "na piechote" bede wszystko sprawdzal.

zostawilem auto o 12tej - o 15tej dzwoni i mowi WIEM, MAM - czujnik predkosci odrotowej na wyjsciu ze skrzyni wariowal jak dostal temperatury, a bajki o uslizgach zapomnij - z takimi uslizgami to jeszcze kuuuuupe lat pojezdzisz.

EDIT:

W automacie jako glowne sprzeglo robocze nie robi tarcza (choc najczesciej sa i nawet dwie) tylko "sprzeglo hydrokinetyczne" zwane tez "konwerterem momentu obrotowego" - niech mnie ktos poprawi jesli pomylilem druga nazwe.

to takie jakby dwa wiatraki w rurze (sruby od motorowki) z ktorych jeden krecac sie pcha olej a drugi jest tym pchanym olejem napedzany - czyli takie sprzeglo ale "plynne" - to dlatego stojac na swiatlach (prawie) wcale go nie niszczymy, a juz na pewno lepiej stac na "D" niz wyrzucac co chwila na luz.

Opublikowano
przedewszystkim , jeśli chcesz kupić BMW to zapomnij o takim pojęciu jak "przebieg" pamiętaj o tym a daleko zajedziesz BMką, chcesz V8 bierz V8 ale automat padnie prawdopodobnie. Najlepszym silnikiem w tym aucie jst 3,5 M30, z odrobiną zdolności manualnych sam go naprawisz. Gaz do niego za 3000zł można założyć, no i Alpina po swoim tuningu tego silnika dawała gwarancję na 500 tys. km, skrzynie automatyczne łatwo dostępne na rynku wtórnym. Rób jak chcesz ale nie szukaj auta z małym przebiegiem bo się przejedziesz.
Opublikowano
  • Autor
Dzieki za porady jeszcze raz. Mysle ze jak znajde godna uwagi 730i v8 automat to ja wezme. Okazało sie ze na forum jest jeden uzytkownik, ktorego dobrze znam z innego forum. Zobowiazął sie, ze jak przyjdzie czas to pomoze kupic dobre auto.
Opublikowano
chcesz V8 bierz V8 ale automat padnie prawdopodobnie.

Z takim podejsciem to najlepiej nic nie kupowac ;-)

Opublikowano
A ja inaczej podszedł bym do sprawy i na pytanie zadane w temacie tak odpowiedział: kup ten, który miał mniej właścicieli i ma chociaż częściowo udokumentowany przebieg oraz serwis...
Opublikowano

Wychodze z założenia ,że używaną bmkę powinno się kupować z zachodu, lepsze drogi,i ludzie nie robią napraw usterek metodą garażową u sąsiada, dowody rejestracyjne w niemczech posiadają wpis wszystkich użytkowników auta, z ich danymi i wiekiem co duzo moze powiedzieć. A taka bmka zazwyczaj jest serwisowana w ASO,więc jedziesz do najbliższego punktu ASO i wiesz jaki jest faktyczny stan licznika Bmki. Ja tak zrobiłem z moją i chociaż miała 180 tyś wkładam 1000 zł rocznie, przejechałem 65 tyś km i chodzi jak ją kupiłem. 0 awaryjności.

pozdrawiam

Opublikowano
Automat ? nie ma nic piękniejszego a co do v8 to utrzymanie nie jest jakimś większym problemem , ale są też wyjątki gdzie jak chcesz aby część była oryginalna (uzywana lub nie) to bardzo boli np; jak będziesz kupował 3.0v8 sprawdz środkowy tłumi (nibu nic to tylko tłumik) ale nie kupisz nigdzie zamiennika tylko nowy i tylko oryginalny (wiem co pisze miesiąc z tym walczyłem) a cena jakieś 1700 zł
Opublikowano
Automat ? nie ma nic piękniejszego a co do v8 to utrzymanie nie jest jakimś większym problemem , ale są też wyjątki gdzie jak chcesz aby część była oryginalna (uzywana lub nie) to bardzo boli np; jak będziesz kupował 3.0v8 sprawdz środkowy tłumi (nibu nic to tylko tłumik) ale nie kupisz nigdzie zamiennika tylko nowy i tylko oryginalny (wiem co pisze miesiąc z tym walczyłem) a cena jakieś 1700 zł
Oooch...bez przesady ,az tak bardzo nie boli,jednak warto kupowac czesci oryginalne...dalej zajedziesz.Pozdrawiam.