Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
od dłuższego czasu borykam sie z problemem stukania z tylu pojazdu. gdy kupilem samochod byly te dzwieki, postanowilem wiec wymienic zawieszenie co nic nie pomoglo. pozniej lekkie stuki zaczely dochodzic z przodu pojazdu, wymienione zostały łączniki i przód ucichł tyl jednak zaczal coraz mocniej. Pozniej wymieniono mi swożnie z tylu, poduszki amortyzatorów i inne rozne rzeczy ktore moglyby pukac w zawieszeniu.... wymienilem gumy na tylnej belce i dalej nic. Jezdze po mechanikach, wydaje kupe kasy na to, kazdy niby wymienia i ma byc juz ok ale dalej to nie ustepuje. Na lekkich nierownosciach nic nie slychac jednak przy wiekszej dziurze jest mocny dzwiek. Przy ostrym ruszaniu na wprost słychac tez jakies dziwne dzwieki i czuc jakby cos drżało z tyłu. Pytanie czy takie cos moze powodowac cos z wałem? most? moze jakies mocowanie wału ?
e34 '94 m43
Opublikowano
ale co to za uderzenia ? jakies cykliczne, wytlumione, metaliczne ? przy jezdzie po zakretach rowniez to slychac ? przy przyspieszaniu, przy jezdzie jednostajnej ? z ktorejs strony czy na srodku ? okresl to bardziej szczegolowo. najlepiej posadzic kogos z tylu, wtedy lepiej slychac. a na zewnatrz tez to slychac ?

BMW E34 1989 r. 2.4td 20.03.08 - 24.08.08 (stłuczka i śmierć pompy wtryskowej)

http://www.polskajazda.pl/Samochody/BMW/5/30920

Opublikowano
Zawory w amortyzatorach.

Adam – czyli wtedy amortyzator do wymiany?

Czy coś takiego możliwe jest mimo wyniku 72% na badaniu?

Pozdr.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
Moze to smieszne ,ale zobacz czy masz dobrze dokrecony lewarek do kol : D .
SPRZEDAM BMW 530 M60B30 TOURING AC SCHNITZER !
Opublikowano (edytowane)
Słuszne spostrzezenie,u mnie kiedyś w e 28 wpadła srubka za zapas tez się oszukałem gdzie coś stuka z tyłu...pzdr. :arrow: .[przypomniało mi się jeszcze jak w VW miałem odkręcona śrubę amortyzatora tez stukało ] Edytowane przez jerzy
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano
Mogą to być amortyzatory. U mnie na badaniu pokazywało 70%, a były uszkodzone, stukało tłoczysko. Pierwsza diagnoza była zła i niepotrzebnie powymieniałem wszystkie poduszki. Kiedy byłem na przeglądzie "fachowcy" mówili o różnych rzeczach ale nikt nie myślał że to amortyzatory. Dodam, że nawet po wymontowaniu nie dawało się tego stukania wyczuć rękami.
Opublikowano

uderzenia to sa jakby metaliczne, lecz wytlumione. rzeczy w bagazniku typu lewarek gasnica itd odchodza bo wywalilem wszystko z bagarznika łącznie z lewarkiem i zapasem i dalej tak samo. puka po obu stronach, bardziej z prawej. slychac je na dziurach wiekszych, na zakretach nie slychac, przy przyspieszaniu tez nie, przy jezdzie jednostajnej tez nie. Raczej na bokach niz na srodku. na zewnatrz nie slychac tego.

amortyzatory hmmm. na starych amorach bylo tak samo, wymienilem amortyzatory i problem pozostał, odbojniki wymienione, poduszki amortyzatorów wymienione, zwożnie wymienione i nawet tuleje na tylnej belce wymieniłem........

a i śróbka to nie jest, słychac ewidentnie ze ciezkie walniecie z podwozia

e34 '94 m43
Opublikowano
nie, tlumik to nie jest na bank. Bylo wszystko robione, gumy wymieniane, amortyzator wstrzasów tez. pozatym przy kontroli ostatniej nie wykazał żadnych problemow i na bank nie hałasuje. z dzwieku i charakterystyki pukania na bank jest to cos w zawieszeniu.
e34 '94 m43
Opublikowano

Heh, koledzy ja mam to samo :/

Tyle ze u mnie słychać, jakby dźwięk sprężyny. tez byłem na szarpakach na kilku stacjach i nic. Na ostatniej mi powiedzieli, ze wszystko jest bezpieczne i dobre. A stukanie pozostało. CZasami na równej drodze stuknie, czasami na dziurach ale słychać ewidentnie spręzyne jakby pukała o karoserie. Nawet myślałem ze to antena od CB, ale niestety to nie to.

Opublikowano
Dosyć tanią i skuteczną metodą diagnozy jest przejechać się w bagażniku gdy znajomy prowadzi. Naprawdę można tam wiele usłyszeć. Przede wszystkim z której strony dochodzi hałas. Polecam... :)
Opublikowano
Ja mam problem rownież z tyłem samochodu gdzy wcisne sprzęglo z tyłu dobiego mały stukot. Jak zaciagne reczny i wrzuce pierszy bieg, chcial bymruszyc to jak by ze skrzyni biegow dochodzi głośne stukanie oraz gdy skrecam obojetnie w ktora strone slychac z tyłu buczenie, bylem na kontroli powiedziano ze wszystko jest ok zawieszenie igla co to moze byc??
Opublikowano
Kurcze ja mam podobnie tyle że może wszystkiego nie wymieniłem. Caly czas cos stuka - jakby jakaś blacha o podwozie. Bylem na stacji i nic nie stwierdzili. Chcialem spawac tlumik ale mowili ze to nie to. Teraz mi mówią że to wahacz albo przedni amortyzator. Chyba oszaleję. Nie wiem co mam myslec.
Opublikowano
Kurcze ja mam podobnie tyle że może wszystkiego nie wymieniłem. Caly czas cos stuka - jakby jakaś blacha o podwozie. Bylem na stacji i nic nie stwierdzili. Chcialem spawac tlumik ale mowili ze to nie to. Teraz mi mówią że to wahacz albo przedni amortyzator. Chyba oszaleję. Nie wiem co mam myslec.
Opublikowano

ja bym na Twoim miejscu sprawdzil poloski czy sa dokrecone i czy nie maja za duzego luzu .

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
miałem bardzo podobny problem jak w temacie, stuki całkowicie znikły po wymianie górnego mocowania amortyzatora ale ważne, stuki dochodziły jakby z bagażnika, przy okazji piski też znikły, nastała totalna błoga cisza...