Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Mam takie pytanie, zauważyłem u siebie taki problem z ABS-em od kilku tygodni. Na początku kontrolka po prostu włączała się sama w trakcie jazdy, po czym już nie świeciła jak zapaliłem samochód. Ale od jakiegoś tygodnia świeci już na dobre...czego to może być przyczyna??Czy to po prostu jakiś czujnik przy kole powoduje ten problem czy mogę mieć gdzieś zwarcie...?? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie:)
Opublikowano
przyłanczam sie do tematu, u mnie od jakiegos czasu tez swieci sie abs w czasie jazdy. czekam na propozycje jak sprawdzic co moze byc przyczyną?
Teoria jest wtedy, gdy wiemy wszystko, ale nic nie działa. Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa , ale nic nie wiemy
Opublikowano
kontrolka przeważnie sygnalizuje wadliwe działanie układu. wiec raczej na pewno gdzieś jest usterka. zacząć na pewno trzeba od sprawdzenia czujników przy kołach, organoleptyczne a potem ich rezystancji, no i stan przewodów.

BMW E34 520i / sedan / 1992 / auto / calypsorot metallic

-------------------------------------------------------------------

EX: BMW E30 318i / coupe / 1989 / manual / diamant schwarz

EX: BMW E30 316i / coupe / 1991 / manual / diamant schwarz

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

wreszczie znalazlem czas na prześwietlenie tego ABS-u, byłem na kompie, gość stwierdził że czujnik w LP jest uwalony a PP podaje złe wartości do komputera, pojechałem do domu i postanowiłem sprawdzić wszystkie czujniki omomierzem, i wartości są takie:

LP - brak rezystancji

PP - 987 k.ohm

LT - 1.008 k.ohm

PT - 1.028 k.ohm

jakie powinny być prawidłowe wartości? co mam teraz zrobić?

Teoria jest wtedy, gdy wiemy wszystko, ale nic nie działa. Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa , ale nic nie wiemy
Opublikowano
Witam wszystkich. U mnie było tak...zostawiłem samochód mechanikowi, ten się pobawił komputerem, pokasował błędy...a po przejechaniu kilku km ABS ponownie się właczył...W moim przypadku wadliwa była jedna z kostek od ABS-u (czerwona) w skrzynce od bezpieczników...Po wstawieniu kostki z innego samochodu, ABS przestawał świecić na desce. Jeśli panowie macie okazję, sprawdzcie je sobie w pierwszej kolejności. powodzenia.
Opublikowano
I jakproblem rozwiazany???? Bo mi tez swieci sie abs po wymianie licznika i teraz nie wiem czy to wina licznika czy jakiejs usterki???
Opublikowano
Ja nic z licznikami nie robiłem...zrobiłem tylko tak, jak napisałem wyżej - wymieniłem kostkę od ABS-u czerwoną w skrzynce bezpieczników i ABS przestał świecić.
Opublikowano
Witam,moj kolega w swojej e36 1.6 ma natomiat taki problem z absna poczatku zaczela mu swiecic kontrolka,ale gasla,pozniej swiecila sie przez pare dni,az w koncu zgasla,ale najwazniejsze jest to ze nie ma abs,chociaz kontrolka zgasla.Co to za przyczyna,czy to moze byc czujnik?pozd.
Opublikowano

LP - brak rezystancji

PP - 987 k.ohm

LT - 1.008 k.ohm

PT - 1.028 k.ohm

jakie powinny być prawidłowe wartości? co mam teraz zrobić?

Idealna wartość dla tego czujnika to 1100 Ohma wiec komputer dobrze odczytał usterkę. Na pewno musisz wymienić czujnik LP i ewentualnie PP

Opublikowano
Witam zarowka jest dobra dlatego ze,po przekreceniu kluczyka zaswieca sie i pozniej gasnie tak jak to ma byc orginalnie ,czyli niby wszystko gra,ale abs nie dziala(nie czuc go pod noga i na piasku ,poprostu tak jakby sie jechalo autkiem bez abs-u)dodam ze przed tym zdfarzeniem dzialal.pozd.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam, u mnie problem z ABS-em rozwiązany, kupiłem jedna czujke na PP i kontrolka zgasła, ta czujka która ma poniżej 1kohm narazie jeszcze żyje, ABS działa wiec nic nie ruszam.
Opublikowano

panowie nowe czujniki kosztuja po 70 zl za sztuke po co kombinowac?

ja latalem kable cudowalem i tak zakonczylem zabawe na wymianie czujnikow i mam swiety spokoj:) Pozdrawiam

Opublikowano
panowie nowe czujniki kosztuja po 70 zl za sztuke po co kombinowac?

ja latalem kable cudowalem i tak zakonczylem zabawe na wymianie czujnikow i mam swiety spokoj:) Pozdrawiam

Ale po 70 zl za nowe to jakies tandetne zamienniki sa kiedys sie dowiadywalem czujnik do E36 orginalny ponad 230 zl sztuka...

Opublikowano

Lepiej miec tandete i nie latac kabla,

Apropo tandetnego czujnika abs-u jezdze na jednym juz 1,5 roku i działa znakomicie.... a nawet jak by padl to 70 zl na dwa lata to nie duzo a zanim uzbiera sie 230 to mi nie 6 lat....

nie udziwniajcie sobie zycia panowie grzebiac przy czyms czego i tak nie da sie naprawc do 100% bo czy to bedzie termokurczka czy izolacja czy cokolwiek innego to i tak bedzie gorsze od fabrycznej chinszczyzny

ja tak latalem i termokurcka(twarda nie nadaje sie) i izolacja i szkoda nawet bo jak sie zrobi mokro to jest [BAD] blada a chyba wtedy dzialanie ABS-u jest nam najbardziej potrzebne

Opublikowano
Ja po wymianie tarczy na nowe z tyłu oraz jdnej zwrotnicy mam ten sam problem, pali mi sie kontrolka od ABS i od ASC. Na poczatku po wymianie jak zrobilem pare metr,mow i zahamowałem to czuc było jakby abs się załączał nawet jak delikatnie hamuje no i zaswiecily sie te dwie kontrolki, co sprawdzic Panowie???