Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy

mam 318tds i planuje ją zminić na 725tds, w gre nie wchodzi zaden PB bo ON mam :P

jeżdze normalnie, trasy jedynie kilka razy w roku po 400km i głownie w weekendy, nie interesuje mnie ciągniećie jej na max obrotów, tylko normalnie 3tys i zmina, normalna spokojna jazda bez szaleńst. 1tys miesięcznie to GórA!!!

I tu moje pytanie czy za 20, 22, tysiące kupie coś sensownego bo więcej niestety nie mam.z którego roku mogę to kupić( chciałbym z 97,98)

zdaję sobie sprawe z awaryjności ale też z tego, że i części nie będa drogie, 3.0 d też nie chce wolę 2,5 tds, nie mam tyle pieniedzy na taki motorek a po drugie częsci do niej wole nie myśleś ile kosztują!!! :nienie:

czy warto "pakować" sie w 7er E38.

CZy to prawda, ze te silniki są aż tak złe???

z góry dziękuje i chciałbym usłyszeć bardzo obiektywne opinie o tym samochodzie

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano
Witam.Oczywiscie mozna w tych pieniadzach kupic e38 2.5tds nawet 97 rok ale moim zdaniem to troche malo do takiej masy.Mam 735i i tez sadze ze to malo bo 4.4 jest do tego auta moim zdaniem optymalny. Jesli chodzi o silniki 2.5 tds to tak jak kazdy silnik ma swoje wady i zalety.Sam mam jescze 525 tds i smiga bez problemow ale to inne gabaryty auta i waga, wiec decyzja nalezy do Ciebie.Pozdrawiam
Radek
Opublikowano

po 1.nie ten dział

po 2.TDS w serii 7 to poważny błąd(nieporozumienie)

po3.poszukaj na forum bo to już było i gość sie rozmyślał co do kupna 725tds :)

pozdrawiam Łukasz

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
Witam.Oczywiscie mozna w tych pieniadzach kupic e38 2.5tds nawet 97 rok ale moim zdaniem to troche malo do takiej masy.Mam 735i i tez sadze ze to malo bo 4.4 jest do tego auta moim zdaniem optymalny. Jesli chodzi o silniki 2.5 tds to tak jak kazdy silnik ma swoje wady i zalety.Sam mam jescze 525 tds i smiga bez problemow ale to inne gabaryty auta i waga, wiec decyzja nalezy do Ciebie.Pozdrawiam

Radek695,

masz to 735 w automacie czy manual-u ?

pozdr

Mariusz

Opublikowano
525tds to nie rakieta , a 725 to juz chyba wogole ...

ale mysle ze do normalnej spokojnej jazy wystarczy - nadrobi momentem z dolu ...

do spokojnej jazdy to wystarczy fiat 126p .

Mam 525 tds i jest mulowaty ... mam duza wyobraznie, ale niestety nie potrafie sobie wyobrazic jak ten silnik w 7er dziala ... mysle jednak ze duza pomylka, nawet jesli ktos jezdzi spokojnie to jednak czasami przyda sie wiecej KM.

Opublikowano

no i koledzy dalej nie wiem czy warto czy nie, jedni tak drudzy tak.

zdaje sobie sprawę, ze 143km silnika na prawie 2tony to mało i niekiedy przydało by się to więcej ale poprawcie mnie jak się myle 3.0d ma 186km to moim zdaniem i ten i ten prawdziwej satysfakcji nie da,a droższe częsći zawsze będą do nowszego. ALE JAK JUŻ MÓWIŁEM MNIE TAKA JAZDA NIE INTEReSUJE,

dalej niewiem nic, a co do 5 to nie wiem, jak dla mnie ładniejsza jest 7 i taką bym chciał.

dajej jestem w kropce ...... i to dużej, zawsze chciałem 7er ale oczywiście boję się też, że nie dam sobie z nią rady finansowo, bo jak już mówiłem wiele razy jej parametry mi wystarcza ( jak będę chciał poszaleć to kupie jak zarobie 328 coupe)

czekam na pomoc i mądre uwagi fakty a nie, że 725 to pomyłka bez żadnego wyjaśnienia i poparcia faktem.

Opublikowano
no i koledzy dalej nie wiem czy warto czy nie, jedni tak drudzy tak.
czekam na pomoc i mądre uwagi fakty a nie, że 725 to pomyłka bez żadnego wyjaśnienia i poparcia faktem.

1. Pomyłka, bo ma za słaby silnik do masy auta.

2. Pomyłka, bo 2.5 TDS to najgorszy bodajże silnik wyprodukowany przez BMW (potwierdzają to również właściciele Opli, w których był montowany)

Jeśli naprawdę chcesz toczydełko zamiatane przez 50% małych aut miejskich i prawie każdego compacta to OK, pod warunkiem, że auto jest idealne, a silnik nie ma kosmicznego przebiegu.

Trwa ładowanie podpisu...
Opublikowano

Nawiązując do pytania w wątku chciałem powiedzieć,

że kupująć E38 za 20 tyś. nieważne z jakim silnikiem

ale ważne by w jaknajlepszym stanie, to i tak

trzeba się nastawić, że powoli wiele częsci trzeba

będzie po prostu wymienić na nowe.

Spowodowane to jest przebiegiem koło 300-400 tyś,

zwykłą eksploatacją.

Pojezdzisz, zobaczysz co jest w porzadku, co nie,

wymienisz i będziesz smigał kolejne 300 tyś.

Koszty napraw pewnie wyniosa ok. 10 tyś.

Upiększysz auto, nowe felgi, oponki, lampy, cos tam jeszcze

i się zrobi kolejne 7 tysiaków conajmniej.

Dlatego odradzam kupno E38 za 20 tys nie majac wiecej środkow.

To już lepiej kupić E32 za 10 tys i dopiescic ja za drugie 10 tys.

Tak to widze...

Opublikowano

no coraz bardziej niewiem co mam robić

z jednej strony jestem zły, ze mi mącicie w głowie ale z drugiej może i dobrze robicie bo kupić a później płakać to nie sztuka!!!

to jaka alternatywa jeśli chodzi o e38??????

na 730d mnie nie stać,

mam te cięzko uzbierane 20 tysięcy i w jakim motorze mam to ulokować, a benzyna + GAZ?????

taniej to kupi???

a jak w benzynach zawory, wtryski, odpalania???PB się nigdy nie zepsuje?

Opublikowano

W samym silniku raczej nie powinno się nic psuć.

Wymiany wymaga przeważnie dużo innych podzespołów poza silnikiem.

Eksploatacja E38 nie jest tania. Na instalke LPG tez musisz miec 4 tys.

Dlatego radziłem kupno tańszej wersji 7.

Opublikowano

no coraz bardziej niewiem co mam robić

z jednej strony jestem zły, ze mi mącicie w głowie ale z drugiej może i dobrze robicie bo kupić a później płakać to nie sztuka!!!

to jaka alternatywa jeśli chodzi o e38??????

na 730d mnie nie stać,

mam te cięzko uzbierane 20 tysięcy i w jakim motorze mam to ulokować, a benzyna + GAZ?????

taniej to kupi???

a jak w benzynach zawory, wtryski, odpalania???PB się nigdy nie zepsuje?

Opublikowano

Twój 1,8 TDS ma do setki wg danych technicznych 14,2 s a E38 725tds ma 11,4 ( skrzynia manualna ) do skrzyni aut. nie znalazłem ale myślę że to będzie około 12,4.

Więc śmiało możesz się rozglądać za tym samochodem . No z tym 20 tys. zł to nie wiem , możesz poszukać może akurat coś znajdziesz zawsze się może się poszczęścić ale uważaj na tak zwane "okazje"

Tutaj nie chodzi także o stan silnika ale stan całego samochodu.

Każdy silnik może się popsuć , jeśli znajdziesz zadbanego TDS to też nic się z nim nie będzie działo i tak samo jest z silnikami benzynowymi.

Jeśli się nie mylę to kolega z forum sprzedaje 728i , na zdjęciach wygląda dosyć ładnie. Oglądnij bestie i przemyśl :mrgreen:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=79460

Pozdrawiam,

Tomek

Opublikowano

no i widzicie kolega ma 725 tds i jest zadowolony,

a wszyscy ci kładli na nią negatywne komentarze zapewne nigdy nią nie jeżdzili.

rozumie, ze w silniku 2,5 tds jak na swoją pojemność ma aż 143KM a przecież to nie nowy silnik, wiadomo, żę jest przesilony i w rękach jakiegoś małolata któremu ojciec dawał przez lata autko na dziewczyny nie trudno sobie wyobraźić co on z nią wyprawiał (o auto mi chodzi nie babe;))

i pewnie po takiej jeżdzie auto musiało się zepsuć(głowica, uszczelki) i stąd zapewne poszła FAMA o tych silnikach.

TAKIE JEST MOJE ZDANIE ALE CHETNIE WYSłUCHAM NEGATYWNYCH ALE MADRYCH KOMENTARZY

jeżeli silnik jest w naprawde dobrym stanie, było jeżdzone po "bożemu", były zmieniane na bieżaco płyny i częsci to napewno ten silnik jeszcze trochę pojeżdzi. Ale tutaj znów kolejny problem>>>WEŹ TRAF NA TAKA SZTUKE!!!!!!!!!!!

A jesli juz przekonałbym się do benzyny to tylko z gazem i tak 730 i >!!!

a co sądzicie o autkach typu 740 PB+LPG???

jakbym miał już jeżdzić nie DIESLEM to rope bym sprzedawał i tankował gaz ale to już niech pali 15l gazu ale zebym wiedział choc za co>>>!!!

tak myśłe, jak złe mówie to mnie poprawcie