Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam E-39 523i 2.5 z grudnia 1996. Wraz z nadejściem chlodniejszych dni pojawił się w moim aucie problem rozładowanego rano akumulatora. Kupiełem BMW w sierpniu i bez specjalnego zastanowienia wymieniłem akumulator na nowy. Po miesiącu przy ok 8 stopniach mrozu rozładował się. Pojechałem do elektryka, który zrobił pomiar poboru prądu i okazało się, że coś sobie bierze zasilanie. Niestety nie chciało mu się specjalnie mierzyć wszystkiego po kolei więc sam zaopatrzyłem się w miernik. Efekt dość ciekawy. Po wyciągnieciu bezpiecznika nr 5 Schiebe-Hebedach który odopwiada jak się okazało za działanie spryskiwaczy, oświetlenie wewnatrz auta i zamykanie centralne od środka pobór prądu ustał. Wyciagam ten bezpiecznik na noc, uzbrajam alarm i nic się złego nie dzieje. Oprócz alarmu mam jeszcze odcięcie zapłonu. Niestety wspomniany elektryk nie był w stanie zdiagnozować gdzie leży problem nawet po otrzymaniu informacji że to bezpiecznik nr 5.

Panowie proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Miras GD E-39[/b]

Opublikowano
standard. W przeciągu ostatnich dwuch tygodni miałem dwóch klijętów na to samo. Padał aku. No to znakiem tego padł jeż. W przypadku autora na 99% też jeż jest winny. Pozdro
Opublikowano
a jak nie to to non stop chodzacy wiatraczek w panelu od klimy jak to bylo w moim przypadku :D Wyjalem panel i nie ma bata :D zadne mrozy mi nie straszne :)
NO BMW - NO FUN !!!
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Żeby sprawdzić to ustrojstwo trzeba to wymontować?

Mam jeszcze pytanie czy taka część jest również w E-36 316 z 96r tez ma klimatronic. Można wyciągnąć z trójki i sprawdzić w piątce?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli te e36 ma klimatronik to jeż powinien być taki sam

Osobiście tego nie sprawdzałem. A interesowałem się tym tematem jak sam miałem problemy z jeżem. U mnie pomogło prze-lutowanie

Najprościej wymontować i porównać. Wiele z tym roboty nie ma.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
a jak nie to to non stop chodzacy wiatraczek w panelu od klimy jak to bylo w moim przypadku :D
i moim :D
Opublikowano
jak to :D :mrgreen: :mrgreen: :norty: jezdzisz bez panelu ? :mrgreen: :jawdrop: tak jak JA ? :D :naughty: :clap: :norty: :shock:
NO BMW - NO FUN !!!
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Panowie, wracam do tematu chociaż minęło już trochę czasu.

Zakupiłem w ASO nowego jeża i wymieniłem go. Niestety okazało się, że problem nadal istnieje.

Jedynym obejściem jakie powoduje, że akumulator pozostaje naładowany jest wyciągnięcie bezpiecznika nr 4 (pomyliłem się w poczatkowym wpisie i napisałem nr 5) Schiebe-Hebedach który odpowiada jak się okazało za działanie spryskiwaczy, oświetlenie wewnatrz auta i zamykanie centralne od środka.

Poraz kolejny udałem się do elektryka w celu dokonania pomiarów poboru prądu a tu kolejna niespodzianka. Po wyciagnięciu bezpiecznika nr 4 napięcie spadło ale za każdym razem rożnie od 1.2 do 0.2.

Czy jedynym ratunkiem jest wizyta w ASO ? brrrr...na samą myśl o kosztach.

Może Ktoś ma jakiś pomysł co to może być????

Pozdrawiam

Miras

• Członkowie klubu
Opublikowano
Rygiel w bagażniku - światełko nie gaśnie :mrgreen:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Rygiel w bagażniku - światełko nie gaśnie :mrgreen:

światełko tak czy tak po 15 minutach gaśnie (sprawdzałem)

pisałem już pare razy :

mi rozładowywało radio i telefon

no i pamiętaj by mierzyć dopiero po 30 minutach od zamknięcia auta

bo między 15 a 30 minutą komputer wyłancza prąd od odbiorników

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

panowie a co to "jeż" obawiam się że mam ten sam problem ;/ bo coś mi wczoraj zjadło cały aku(nowy, tego dnia kupiony)

Auto mi zapaliło jak zwykle ładnie, jadę i po 10 km widzę kontrolkę abs, potem asr i potem liczniki zamilkły ;(

dojechałem do domu i auto już nie odpala, na kable dało radę, ale komputer i cała reszta przyrządów nie świecą ;/

pomocy

Opublikowano
panowie a co to "jeż" obawiam się że mam ten sam problem ;/ bo coś mi wczoraj zjadło cały aku(nowy, tego dnia kupiony)

Auto mi zapaliło jak zwykle ładnie, jadę i po 10 km widzę kontrolkę abs, potem asr i potem liczniki zamilkły ;(

dojechałem do domu i auto już nie odpala, na kable dało radę, ale komputer i cała reszta przyrządów nie świecą ;/

pomocy

a moze aku nie sprawny mimo ze nowy

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Powracam do tematu. Niestety usterka nie minęła - cały czas jeżdżę z wyciagnietym bezpiecznikiem.

Co udało mi się ustalić.

Bezpiecznik, który wyciągam (nr 4) odpowiada za centralne zamykanie od wewnątrz, oświetlenie wnętrza i spryskiwacz szyby - pisałem o tym już wcześniej. BMW jest wyposażone w alarm PROXIMA.

Pewien gość powiedział mi, że należy "rozizolować diody w drzwiach" ponieważ komputer przy uzbrojonym alarmie odczytuje tak jakby drzwi były cały czas otwarte i paliło się światło - co siłą rzeczy po np. nocy skutkuje rozładowanym akumulatorem.

Podobno to dosyć często się zdarza w E-39.

Czy ktoś wie coś na temat takiego rozwiązania "rozizolować diody w drzwiach" ?

Pozdrawiam

MIRAS

[/b]

Opublikowano

pomocy

a moze aku nie sprawny mimo ze nowy

albo brak ładowania

www.nowak-motocykle.pl