Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 231
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Moje 123d e81 w mieście pali od 8 do 9 l/100km, a w trasie od 5,5 do 6,5 l/100km.

:shock: Masz automat czy przekładnie ręczną? Ja mam średnią z ostatnich 3 tankowań, 80% jazdy poza miastem 9,6l/100km.

Opublikowano

Polska-Chorwacja-Polska z boxem na dachu - 3.200 km

Głownie jazda na tempomacie 115-130 km/h

Śr. spalnie 7,6 l/100km

Po drodze był korek na 3h stania i krótkiego podciągnia więc gdy spalanie wzrosło do 8,5l zresetowałem komuter i właczyłem dopiero po ruszeniu z korka, po resecie spalanie znowu osiagnęłoo poziom 7,6l

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam,

Ja parę dni temu miałem wyjazd do Amsterdamu :)

W jedną stronę odcinek 1000km. pokonałem na jednym baku . Non stop autostrada i jazda na tempomacie, prędkość od 130km/h do 220 km/h czasami :mrgreen:

Wynik moim zdaniem rewelacyjny :D komp pokazywał różnie od 5.2l do 5.5l

fiu fiu. ładnie.

ja byłem we włoszech. średnie spalanie ponad 7. ale na baku robiłem 750km. (4 osoby, bagaż, 130-200 km/h) (mam nadzieje że pocztówka nie przyjdzie bo wystarczy mi spotkanie z videoradarem na słowacji)

Opublikowano

fiu fiu. ładnie.

ja byłem we włoszech. średnie spalanie ponad 7. ale na baku robiłem 750km. (4 osoby, bagaż, 130-200 km/h) (mam nadzieje że pocztówka nie przyjdzie bo wystarczy mi spotkanie z videoradarem na słowacji)

Mi wystarczy mandat za spóźnione opłacenie w parkometrze 56€ kary plus opłata za kolejny dzień 50€ :mad2: niektóre hotele są tańsze o parkingu w centrum :duh:

Opublikowano
Moje 123d e81 w mieście pali od 8 do 9 l/100km, a w trasie od 5,5 do 6,5 l/100km.

:shock: Masz automat czy przekładnie ręczną? Ja mam średnią z ostatnich 3 tankowań, 80% jazdy poza miastem 9,6l/100km.

Mam manuala i nie mam ciężkiej nogi. Od ostatniego tankowania non stop jazda po mieście i komp pokazuje średnie 9,2.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

ja jestem po glownym tescie na trasie po chipie u Aliego :) w koncu ;p

trasa do Rzymu 1453km - autostrady plus szybkiego ruchu tudziez troche km przez miejscowosci - spalanie 4,8l wg komputera.

trasa z Rzymu 1510 - juz mi bylo spieszno do domu :P - 5,2l wg kompa

autostrady we wloszech - 140 do 150. tam na trogach jest HALF LIFE :D a w miastach to juz w ogole kazdy jezdzi jak chce

autostrady w austrii - 130 + ograniczenia do 100 i 80. tam trzeba przestrzegac przepisow :P

autostrady w czechach - 130 a z powrotem 140 do 150

ogolnie impreza wyniosla ponad 3 tys km

z moich obliczen wyszlo mi spalanie 5,35l

Jak na 162konie to spalanie na prawde znikome i zycze takiego kazdemu :)

Opublikowano

Moje wyniki w 120d 163KM. Jeżdżę głównie w trasie, zazwyczaj sam. Niewiele po mieście (jeśli za jazdę po mieście brać stanie w korkach w godzinach szczytu), gdyż w mojej okolicy dużych miast brak i (jeśli wszystkie drogi są przejezdne) w godzinach szczytu nie stoi się dłużej niż 10-15min. Ale za to często śmigam na krótkich odcinkach 10-20km. Moja jazda jest raczej mało oszczędna, ponieważ lubię czerpać radość z jazdy, nie minimalizując za wszelką cenę spalania. Autostradą często pozwalam sobie na 200+, a na (pod)górskich zakrętach (których u mnie nie brakuje) lubię przycisnąć, próbując wyczuć moment w którym tylna oś traci przyczepność. I tak:

Lato: 6.7l (opony 225/45/R17)

Zima: 7.2l (opony 195/55/R16)

Trasa: Tor Brno - Bielsko-Biała (do skrzyżowania ulic Niepodległości z Wyzwolenia):

Odległość: 245km

Prędkość średnia: 124.5km/h (czas 1h 58min) :twisted:

Spalanie 7.6l

Spalanie dość wysokie jak na taką trasę, ale tuż za Brnem dogoniłem zająca w Maździe, który utrzymywał około 170km/h, a później naszym przewodnikiem był gość w X5, którego z trudem nadganiałem zamykając licznik (gdy ktoś zblokował). Najlepsze było to, że jak już skończyła się autostrada i przeciwległe pasy ruchu były oddzielone tylko podwójną ciągłą to nasza trójka nadal śmigała 200+. ^^

Ostatnia trasa: (powrót od Luczara po kodowaniu mp3, przez to miałem reset kompa w Rzeszowie i dlatego zmierzyłem tylko krajoznawczą drogę powrotną)

Rzeszów-Domaradz-Dukla-Gorlice-Grybów-Krynica-Muszyna-StarySącz-Rabka-MakówPodchalański-SuchaBeskidzka-Wadowice-Osiek k Oświęcimia

Odległość: 365km

Prędkość średnia: 67.5km/h

Spalanie: 5.4l

Tempo chyba niezłe, biorąc pod uwagę drogowe serpentyny, fotoradary w terenie zabudowanym, brukowane fragmenty i zakręty pod kątem 90st między domkami (np w Starym Sączu).

Ciekawe jest to, że przy licznikowych 200km/h spalanie wynosi tylko około 8.5l, a przy gazie w podłodze (licznikowe 240km/h) około 15l. Choć wystarczy nieco odpuścić gaz i spalanie momentalnie spada o jakieś 2-3 litry, a prędkość niemalże ta sama. Moim zdaniem to świetne wyniki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak jedziesz na tempomacie też możesz sporo zejść
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
autostrady we wloszech - 140 do 150. tam na trogach jest HALF LIFE :D a w miastach to juz w ogole kazdy jezdzi jak chce

autostrady w austrii - 130 + ograniczenia do 100 i 80. tam trzeba przestrzegac przepisow :P

też byłem w rzymie. nie wiem czy na tych włoskich autostradach jest haj lajf... przecież co chwile miałeś tam odcinkowe mierzenie prędkości. to te znaki z policjantem i napisem coś w stylu: elektriko controllo..... mało tego mają takie malutkie rozkładane fotoradarki. coś jak kaseta video z lunetką od pistoletu.

w austrii powiadasz że trzeba przestrzegać przepisów? nie wiem. nic tam nie widziałem. w tunalach były chyba odcinkowe mierzenie.

spalanie wyszło ci ładne. ja miałem sporo wyższe, tyle że ja leciałem na złamanie karku no i mam 4x 225/45/17 a to mi troche trzyma auta

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam wszystkich,

ja mam wyniki z testu długodystansowego ;)

118d , dwie osoby + na full bagaży, trasa: Warszawa-Słowacja-Austria-Włochy-Austria (brenner)-Niemcy-Warszawa + kręcenie we Włoszech, niekoniecznie po autostradach. Dystans łącznie: 5 100 km. Spalanie średnie: 5.8 l. Teraz jeżdżę jednak po Warszawie i średnio jest w okolicach 7,0 l.

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pare dni temu przez przypadek zresetowalem funkcje 21 w ukrytym menu!i od tamtej pory komputer srednie spalanie odliczal od 8l/100km

po przejchaniu 200km drogi mieszanej spalanie oscylowalo na 6.8l/100,wiec wyzerowalem i teraz po przejechaniu 160km wiekszosc w miescie spalanie jest na 7.4l/100km wiec moje pytanie brzmi czyzby dokonalem kalibracji i teraz komputer pokazuje prawidlowo?a i jest to 118d 122ps

Opublikowano
Link do spalania 2.0 122KM w moim podpisie. Od nowosci nie kasowalem licznika sredniego spalania komputera i pokrywa sie ze srednia wartoscia wyliczona za pomoca informacji o tankowaniach / przebiegu. Dodam, ze jezdze glownie wieczorami / w weekendy (tzn. poza godzinami szczytu), nie korzystam tez z funkcji auto start-stop.
Pzdr, MtothaJ
Opublikowano
Link do spalania 2.0 122KM w moim podpisie. Od nowosci nie kasowalem licznika sredniego spalania komputera i pokrywa sie ze srednia wartoscia wyliczona za pomoca informacji o tankowaniach / przebiegu. Dodam, ze jezdze glownie wieczorami / w weekendy (tzn. poza godzinami szczytu), nie korzystam tez z funkcji auto start-stop.

Przyznam szczerze, że dość wysokie masz spalanie. Wziąłem ostatnio 116i na jazdę próbną. Ok. 20km po mieście (Poznań) + obwodnica autostradowa, gdzie testowałem wyprzedzanie (gaz w podłogę) oraz jazdę przelotową na 6. biegu z prędkościami 150 km/h. Byłem zaskoczony jak mało spaliło to auto, komputer pokazał po tym dość wymagającym teście 9,5 litra. Jako ciekawostkę podam, że zrobiłem podobny test (ta sama trasa) 316i (silnik 1.6!) i średnia wyszła ponad 11,5 litra .

Możliwe, że np robisz krótkie trasy (kilka km) po mieście?

Opublikowano

Przyznam szczerze, że dość wysokie masz spalanie. Wziąłem ostatnio 116i na jazdę próbną. Ok. 20km po mieście (Poznań) + obwodnica autostradowa, gdzie testowałem wyprzedzanie (gaz w podłogę) oraz jazdę przelotową na 6. biegu z prędkościami 150 km/h. Byłem zaskoczony jak mało spaliło to auto, komputer pokazał po tym dość wymagającym teście 9,5 litra. Jako ciekawostkę podam, że zrobiłem podobny test (ta sama trasa) 316i (silnik 1.6!) i średnia wyszła ponad 11,5 litra .

Możliwe, że np robisz krótkie trasy (kilka km) po mieście?

IMO srednie spalanie dla silnika 2.0 jezdzonego glownie w miescie na poziomie < 9l / 100km nalezy uznac za umiarkowane... jeszcze nie tak dawno byle 1.6 palilo w miescie 10l+ / 100km.

Pzdr, MtothaJ
Opublikowano

IMO srednie spalanie dla silnika 2.0 jezdzonego glownie w miescie na poziomie < 9l / 100km nalezy uznac za umiarkowane... jeszcze nie tak dawno byle 1.6 palilo w miescie 10l+ / 100km.

Zgadzam się w 100%. Ale z Twojego motostatu wynika, że tylko 35% robisz w mieście, stąd moje wątpliwości...

Opublikowano

Po kilku tankowaniach swojej 125i E82 mogę podać spalanie :

w mieście na poziomie 10.5l/100km,

Na trasie udało mi się zejść 7.8l/100km,

to zgodnie moimi oczekiwaniami :D

Opublikowano
Na powrotnej trasie ze spotkania forumowiczów, Częstochowa - Tomaszów Maz. przy średniej prędkości około 110km/h spalanie 7.2l/100km