Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Komp pokazuje wymiane tyłu za 10 tys km a przodu za 15 tys. km.Problem w tym,że 2 tygodnie temu pokazywa ł tyle samo a wczoraj wróciłem z podróży tygodniowej, w trakcie której przejechałem 2500 km.Wskazania kompa są takie same-10 i 15 tys.km.Nawaliły czujniki na klockach czy cos innego?

Dodam,że przednie lewe koło piszczy w trakcie toczenia-okazało się,że klocki sa w nienajlepszym stanie i coś tam ociera.

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Edytowane przez mikolajpoznan

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

Pokazuje te wskazania komputer pokładowy (system CBS),natomiast to że coś tam trze przy lewym przednim klocku hamulcowym wiem bo pojechałem do CARMENA (odkręcili koło i sam widziałem jak trze klocek o tarcze).

??

MIKE

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
Celowo podsunąłem temat tutaj,forum "1" jest świeże i wielu tematów nie porusza-zatem pytam fachowców tutaj.Czy to seria 1 czy 3 to w tym przypadku chyba mło istotne.Załóżmy,że pytam o serię 3.

MIKE

Opublikowano
to jest stosunkowo świeży system i dlatego niewielu pewno miało z tym problem.proponuje zobaczyć czy "normalnie schodzi" czas filtra powietrza.będzie wiadomo czy to tylko hamulce czy cały system się sypnął
Opublikowano

Filtr powietrza (potrzeba jego wymiany) w tym systemie w ogóle nie jest pokazywany.W serwisie oznajmili,że te dane odczytuje się z kluczyka i wymiana filtra zwyczajowo ma miejsce co 2-ga wymianę oleju w silniku (czyli co około 50-60 tys).

p.s."Potrzeba obsługi"-mam jeszcze takie wskazanie (samochód na podnosniku)-za około 17 tys.km.Co to oznacza?O jakie czynności serwisowe chodzi?Dodam,ze nie pokrywa się to z niczym-ani z olejem,ani z klockami,ani z filtrem przeciwpyłkowym,ani z płynem hamulcowym.

MIKE

Opublikowano

aha-inne czynności serwisowe schodza normalnie-zmniejsza się przebieg po którym należy wymienić olej,filtry,płyn hamulcowy.Tylko te klkocki stoją (inna sprawa,ze z tych 2500 km w ostatnim tygodniu przejechałem 2000 po autostradzie gdzie zuzycie klocków pewnie jest o wiele mniejsze).

MIKE

MIKE

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Celowo podsunąłem temat tutaj,forum "1" jest świeże i wielu tematów nie porusza-zatem pytam fachowców tutaj.Czy to seria 1 czy 3 to w tym przypadku chyba mło istotne.Załóżmy,że pytam o serię 3.

A gdzie w E46 komputer pokazuje ile zostało do wymiany klocków? Z tego co ja wiem to w E46 jest tylko ikona zużytych klocków...

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
W żadnej "3" nie wskazuje system pozostałego do wymiany klocków przebiegu?

MIKE

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może w E90? jest tu kilku użytkowników na forum, może pomogą. Proponuę Ci zmienić znacznik serii w tytule postu na [E90] może dostaniesz celniejsze odpowiedzi..... :wink:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

ok-dzięki za podpowiedź-już się bałem usunięcia mojego wątku :-)

Pisac nowy czy wystarczy coś w starym wątku przekombinowac na "e90"?

PZDR

MIKE

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ok-dzięki za podpowiedź-już się bałem usunięcia mojego wątku :-)

Pisac nowy czy wystarczy coś w starym wątku przekombinowac na "e90"?

PZDR

przekombinuj :wink:

pozdrawiam

Paweł

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

W E90 pokazuje tak samo jak w jedynce. Tym się nie sugeruj, że będzie Ci odliczać stopniowo. Raz zrobiłem trasę tylko autostrada 3000km a odjęło chyba z 500 z dystansu do wymiany klocków.

Klocki starczyły na 40 tys km. Nawet jak miałem 2 tys km do przejechania na klockach to nic nie obcierało. Tylko wyświetlił się chyba podnośnik z dopiskiem service

Opublikowano
zatem jaki u mnie jest prawdopodobny scenariusz?Skoro mam po 15 tys.do wymiany klocków i jest tak od miesiąca mimo jeżdżenia?A lewy przód zachowuje sie jakby był do wymiany juz teraz?

MIKE

Opublikowano

Witam,

A czy przypadkiem nie jest tak , że komputer pokazuje szacowany (na podstawie stylu jazdy) przebieg pozostały do wymiany klocków...tak jak jest np. z dystansem do planowanej inspekcji...? tak na zdrowy rozsądek , tak właśnie powinno być...dodatkowo podejrzewam , że czujnik masz tylko w jednym kole na każdej osi - w starszych modelach, jak np. E46 czujnik z przodu jest w kole po stronie kierowcy a z tyłu po stronie pasarzera....pozatym , żaden czujnik nie zastąpi...kontroli wzrokowej. Jeśli w CARMANIE zdjeli koło to chyba stwierdzili , czy jest ok czy nie...

pozdro!

Opublikowano

Czyli prawdopodobnie dupnął mi czyjnik na lewym kole (klocku)-tym samym nie liczy mi komputer prawidłowo przebiegu.Czy tak?

W każdym bądź razie pozostaje sprawa tyłu-tam też orientacyjny przebieg do wymiany nie zmniejsza się.

Zgadzam się-to tylko szacunki,ale powinien sie przebieg sie zmniejszac tak czy siak a nie stac w miejscu,prawda? ;-)

MIKE

Opublikowano
nie,to na pewno nie to bo zacisk cofa-sprawdzalismy.

MIKE

• 1 rok później...
Opublikowano
ja wymienilem klocki zresetowalem wskazania tak jak resetuje sie olej Po tej operacji mam tylko kreski i nie pokazuje szacowanego przebiegu a nawet zapalila sie kontrolka zuzycia klcokow. Wie ktos jak to usunac?
Opublikowano

ktoś w końcu wie na jakieś zasadzie działa czujnik kloców w E90 ?

przebieg do wymiany się zmniejsza - ale jak jest to obliczane? przebieg jest szacowany od 'stylu jazdy'? ale jaki czujnik mierzy 'styl jazdy' ? :)

czy może jest jakiś czujnik który sprawdza ile milimetrów klocków pozostało ?

ostatnio trochę za bardzo się leniwiłem i zmieniłem klocki kiedy komputer pokazywał -3000km na wymienie klocków, niestety z klockami były już do wymiany tarcze :/

(w wymienionych elementach był także 'czujnik' za 90pln. niestety zapomniałem się wtedy w serwisie zapytać jak mierzony jest stan klocków)

Opublikowano

nie wiem na jakiej zasadzie dzialaja,

ale wymienialem klocki i tarcze przod i tyl gdy komp wskazywal 600 i 1000 przed czasem

Jak sie okazuje KONIECZNIE trzeba wymienic czujnik gdyz nie na sie zresetowac wskazania klockow na nowo

Po wymianie na nowy czujnik i resecie wszytko wraca do normy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jaki jest rzeczywisty przebieg od ostatniej wymiany? Wg opinii serwisu klocki powinny starczyć na 35 - 45 tys. km. w zależności od sposobu eksploatacji. Oczywiście na klockach oryginalnych sygnowanych przez BMW.