Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szukałem tematu w szukaj,ale mało się dowiedziałem,tyle że mam czujnik jakiś padnięty bo jak włączam wsteczny to mam ciągły dzwięk przez parę sekund.

I teraz moje pytania:

1.Jak mogę sprawdzić który czujnik jest uszkodzony?

2.Jak ewentualnie się wymienia lub naprawia taki czujnik?

3.Ile kosztuje taki czujnik do parktronika.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano
Włącz zapłon wrzuć wsteka i polataj wokoło zderzaka. Najlepiej zbliżaj dłoń do każdego z osobna czujnika i znajdziesz ten co przekłamuje lub nie działa. Dostaniesz się do nich jak zdejmiesz listwę ze zderzaka (ta wąska z czujnikami) Siedzi na zatrzaskach.
Opublikowano
Troszkę się nie zgodzę z przedmówcą-jeżeli któryś czujnik nie działa pdc wyłączy się automatycznie-stąd ciągły dzwięk przy wrzuceniu wstecznego biegu i nie da się sprawdzić metodą "na oko"który czujnik nie działa.Oryginalny czujnik w Aso kosztuje 277 zł.Co do wymiany jeżeli padł jeden z czujników umieszczony w listwach plastikowych to nie ma problemu zrobisz to sam.
Opublikowano
może i sie myle ale z autopsji (mój przypadek) Jak wrzucałem wsteczny to piszczał ciągłym dzwiękiem raz dłużej raz krócej. Czasem wykrywał przeszkody mimo że ich nie było. Metodą właśnie dłoniową znalazłem ze jeden z czujników nie reaguje na zbliżenie. Nie zdejmowałem listwy tylko go potraktowałem "piasteczką". Metoda bardzo amatorska tak wiem i sie zgadzam. Ale już ponad 4 miechy śmiga jak lala. Prawdopodobnie kostka nie łączyła. Teraz jak znowu będzie świrował to poprostu zdejmę listwę i wyczyszczę wtyczki. pozdrawiam
Opublikowano
To czylijeśli jest objaw jak napisałem na początku to jak w końcu można sprawdzić czujniki??? Przykładanie ręki nic nie daje.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Najlepiej zrobisz to kompem....jednak dobre efekty daje metoda wspomniana - na ucho - dobry czujnik będzie charakterystycznie 'pikał' [cykał....jak to zwał] oczywiście przy aktywowaniu PDC [przycisk, bieg wsteczny]

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
ja byłem na serwisie i od razu mi powiedzieli która czujka padła, próbowałem metody na dotyk i chyba nie działa albo ja żle to robiłem
Opublikowano
Najlepiej zrobisz to kompem....jednak dobre efekty daje metoda wspomniana - na ucho - dobry czujnik będzie charakterystycznie 'pikał' [cykał....jak to zwał] oczywiście przy aktywowaniu PDC [przycisk, bieg wsteczny]

Ja nie mam przycisku PDC

Opublikowano
Pdc to skrót od nazwy Parky Distance Control.Mogę się mylić(jeżeli tak poprawcie) ale jeżeli jeden czujnik padnie to cały system przestaje działać(przynajmniej ja tak miałem) i nie da się sprawdzić,który czujnik nie działa ponieważ wszystkie nie wysyłają sygnału.
Opublikowano

Ja nie mam przycisku PDC

a moze przycisk jest jesli masz PDC na przod bo tyl zalacza sie automatycznie razem z R a przod mozna wlaczyc osobno, ja tak mam

pozdrawiam,

darek

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Robiłem to wielokrotnie - PDC w BMW jest dość awaryjne - możliwe, że wychodziły różne wersje...u mnie 'na ucho' wystarczyło...

Poproś kumpla niech załączy wsteczny - aktywacja PDC - a ty posłuchaj co i jak...inny sposób to jak dasz radę to wymontuj od kumpla sprawny czujnik - upewnij się czy jest ten sam typ [ilość pinów] i podmieniaj, weź też pod uwagę, że mogą być uszkodzone dwa czujniki lub też instalacja...powodzenia :D

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Sprawdziłem jak radziliście i 2 mi nie trzeszczą.Robiłem podmiankę i instalacja dobra bo inny trzeszczy.

Czyli poszukuje 2 czujników parktronika w rozsądnej cenie.