Skocz do zawartości

INPA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Witam

Pobrałem ze strony iBMW program Inpa z całym zestawem. Posiadam BMW e92 325d m57t2 z 2007r. Wszytko działa dobrze do czasu gdy chcę połączyć się ze sterownikiem silnika.

Przechodzę kolejno:

"E90" > "Motor" > "DDE 6 dla M57TOP / M57TU2" i wyskakuje błąd:

Oczekiwanie na sterownik: "D60M57D0, D62M57B0" nie znaleziono.

Znaleziono sterownik: 'D60M57A0' .

Program będzie zatrzymany.

Rozumiem, że nie ma wpisanego mojego sterownika w ten skrypt. Stąd moje pytanie.

Muszę zainstalować nową Inpę która ma wpisany ten sterownik, czy uaktualnić któryś z plików w podfolderach?

Dzięki wielkie za pomoc :)

Na początek podmień pliki prg i grp na te z ista bo są przeważnie świeższe. Przynajmniej tool32 coś popatrzysz w diagnozie.

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 1,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Moglby ktoś z Was podeslac link do IPNY wspolpracujacej z F30 2017?

Mam stary interfejs (K+DCAN), którego uzywalem do E60 wraz z INPA.. I chciałbym uzyc go do F30 tylko w celu usuniecia bledu..

same błędy powinien skasować skrypt ogólny z serii F. Możesz również załadować f01.prg do tool32 i skasować błędy przez job FS_LOESCHEN_FUNKTIONAL

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przechodzę kolejno:

"E90" > "Motor" > "DDE 6 dla M57TOP / M57TU2" i wyskakuje błąd:

Oczekiwanie na sterownik: "D60M57D0, D62M57B0" nie znaleziono.

Znaleziono sterownik: 'D60M57A0' .

Aby była diagnostyka musisz otworzyć swój plik w EC-APPS/INPA/SGDAT/ DDE6M57.IPO

i wpisać swój silnik jest do tego specjalna aplikacja DecodeIPO.exe

obok starego dopisać nowe odmiany będzie to wyglądać tak D60M57A0,D60M57D0, D62M57B0

trzeba też zaktualizować pliki w SP-daten e60 w EDIABAS/ECU

możesz też znaleść plik DDE6M57.IPO nowszy w nowszej wersji INPA i zamienić w INPA/SGDAT

będzie to samo

Opublikowano

"Witam

Od jakiegoś czasu borykam się z instalacją inpy. Kiedyś mi się udało ale potem był stawiany nowy system i nie mogę sobie teraz z tym poradzić.

Czy ktoś z Was wie, co może oznaczać błąd przy uruchamianiu:

"Nie znaleziono punku wejścia procedury__apiResultReal@16 w bibliotece api32.dll." ?

System windows 7 64bit i inpa z konta młodzik..."

Naprawdę nikt nie ma pomysłu co dalej robić, by nie restartować systemu. Zapis w zmiennych środowiskowych poprawiałem - bez skutku.

Już mi ręce opadają.

Opublikowano
czy ktoś może podać gdzie można znalezć działającą INPE po win 7 32 bit? zainstalowałem już conajmniej 5 róóżnych i za kazdym razem otrzymuję INPE bez możłiwości wyboru modeli ...
Opublikowano
jesli nie masz wyboru modeli to po zainstalowaniu standard tools zle bazy wypakowujesz, klikasz tak jak jest domyslnie a trzeba wskazac jako docelowy dysk c
sprzedam iCom Next Ori
Opublikowano

możesz też znaleść plik DDE6M57.IPO nowszy w nowszej wersji INPA i zamienić w INPA/SGDAT

będzie to samo

Dziękuję bardzo za pomoc. Przekopiowałem DDE6M57.IPO z nowszej wersji (5.0.6) i wszystko śmiga :)

Opublikowano

Cześć panowie,

poszukuje kabla + programu inpa (zestaw)

do e90 06'

mógłby ktoś podrzucić link do sprawdzonej aukcji? tutaj bądz pw?

może ktos niedawno kupował

z góry dzięki

Opublikowano

Witam. Potrzebuje zmienić mile na kilometry .

Może ktoś Mi podpowie jak to zrobić interfejsem inpa

samochód to Mini cooper r50 z 2003r

Wielkie dzięki

Opublikowano

modcar - ktos bawił sie tym ?

wpadlem przypadkiem, wszystko wyglada mega prosto.

szukam opinii

Opublikowano

Witam, mam problem z podłączeniem inpy z samochodem. Samochód to bmw e36, m52b28 1997r. Mam zrobiony interfejs według schematu: https://forums.bimmerforums.com/forum/showthread.php?1650885-%28Almost%29-free-DIY-ADS-interface

Inpa to 5.0.2 na komputerze z rs232 windows xp 32bit, sterowniki ads itp wszystko zainstalowane. Po podłączeniu kabla do samochodu zapalają się tylko kontrolki battery i ignition i świecą się cały czas niezależnie od tego czy jest zapłon włączony. Program nie łączy się z żadnymi modułami, wyskakuje błąd ifh-0009. Proszę o pomoc, gdzie szukać przyczyny, czy ten schemat interfejsu pasuje w ogóle do tego rocznika auta itp? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Daj sobie spokój z taka samoróbka. Do e36 ma byc ADS. Nie bez powodu siedzi tam GAL a nie tranzystory, gdyby było to takie proste to siedziałby tam tylko one od początku.
Opublikowano
Witam. Potrzebuje zmienić mile na kilometry .

Może ktoś Mi podpowie jak to zrobić interfejsem inpa

samochód to Mini cooper r50 z 2003r

Wielkie dzięki

nie ma nikogo na tym forum co by umiał programować takie rzeczy

Opublikowano

Cześć, zawsze miałem mniejszy lub większy problem z INPĄ, teraz wygrzebałem jakiegos starego netbooka i chcę go przeznaczyć tylko i wyłącznie do diagnozy mojego BMW.

Jaki system najlepiej współpracuje z INPĄ? W tej chwili mam WIN7 64bit, powinienem zainstalowac XP 32 bit czy jaki?

Chcę mieć możliwość łączenia się z możliwie njawiększą ilością modeli, chcę INPĘ, WinKFP oraz Rheingolda.

Więc, który system najlepszy?

Dzięki

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano

Panowie a miał ktoś taki problem i go rozwiazał może?

“Error ecu conditions not correcr or request sex uence error”?

Moze chodzić o to że auto po mapie ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Cześć, zawsze miałem mniejszy lub większy problem z INPĄ, teraz wygrzebałem jakiegos starego netbooka i chcę go przeznaczyć tylko i wyłącznie do diagnozy mojego BMW.

Jaki system najlepiej współpracuje z INPĄ? W tej chwili mam WIN7 64bit, powinienem zainstalowac XP 32 bit czy jaki?

Chcę mieć możliwość łączenia się z możliwie njawiększą ilością modeli, chcę INPĘ, WinKFP oraz Rheingolda.

Więc, który system najlepszy?

Dzięki

Zobacz sobie obraz systemu BMW Coding v3.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie ma lepszego systemu do programów diagnostycznych niz win 7 32 bit. Akurat do inpy i isty to bez znaczenia, bo chodza i na 32 i na 64 bit, ale sa programy które działają tylko na tym systemie ( Pasoft, Diagbox itd ) . Poza tym nie bez znaczenia jest to , iz "siódemka" nie jest naszpikowana defenderami i antywirusami jak np win 10, ktore to potrafią "ukatrupic" niejeden program (np bmwaicoder do f serii :)

Na swoim laptopie mam 2 windowsy 7, 32 i 64 bit. na jednym mam m inn pasofta, bmwaicoder, spolszczoną inpe i iste 3.55 do starszych Bmw. Na drugim systemie mam iste+ 4.14 która ma 7 gb po polsku ale do nowych Bmw , tam tez mam zainstalowaną maszyne Vmware z DiS em.

sprzedam iCom Next Ori
Opublikowano

Witam, używam INPA 5.06 ze strony iBMW, stamtąd mam też kabel. Program łączy się ze wszystkimi modułami bez problemu. Mam pytanie jak mam usunąć inspekcję olejową, bo w inpie mam tylko dostępne opcje takie jak na screenach:

Samochód to E91 320D N47D20A 2007/11

5bb5874674c76269med.jpg

246b10f33a09fd19med.jpg

Opublikowano
robertoz nie wprowadzaj ludzi w błąd... Pasoft działa u mnie na win 10 64 bity...

Oczywiscie ze da sie zainstalowac pasofta na systemie 64 bitowym, tylko ze pewnie na 1000 uzytkowników tego forum zrobi to 5 osób.to po co o tym wogóle pisac...Poza tym program znany jest ze swojej chimeryczności, czesto sie wywala a na systemie 64 bitowym jeszcze bardziej.Ale to tylko moje zdanie.

sprzedam iCom Next Ori
Opublikowano

Cześć. Może ktoś pomoże. Nie mogę się połączyć z modułem airbag w E60 z 2004r. Wyskakuje mi taki komunikat. Z silnikiem łączy się bez problemów. INPA świeżo zainstalowana.

2262345e6998c250med.png

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Czy mógłbym prosić o jakieś linki do w pełni działającej inpy, ncsa w języku ang/pl?
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam. Czy to możliwe że w PSDZ lite nie funkcji serwisowej "carry out heater plug adjustment" czy może po prostu nie potrafię tego znaleźć?
Opublikowano

mam x3 e83 m54b30 z Ecu MS45

kupiłem kabelek https://www.viaken.pl/pl/interfejs-usb- ... 16pin.html

poleci ktoś do kupna lub zapoda link do Inpy która bedzie działać ? - bardzo proszę.

Ewentualnie na pw ktoś kto posiada godny polecenia program + kabale jeśli ja kupiłem Btool expert niestety u mnie się nie sprawdza - widzi tylko motor.

Szukam alternatywy

Edytowane przez navigator