Skocz do zawartości

INPA

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 1,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
no dobra, czyli przelcznik ma byc w pozycji dcan czy k?
Opublikowano

Ok, dzieki. jak narazie połączyłem się z silnikiem i mogę odczytywać jego dane, z tym ze wszytsko jest po niemiecku. mam wersje 5.0.6 inpy, czy ma ktos moze polskie wersje tych plikow *.ipo odnosnie silnika?

ponadto czy za pomocą inpy mogę np wyłączyc start/stop, czy to juz tylko ncs'em?

pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
mam wersje 5.0.6 inpy, czy ma ktos moze polskie wersje tych plikow *.ipo odnosnie silnika?

ponadto czy za pomocą inpy mogę np wyłączyc start/stop, czy to juz tylko ncs'em?

Ale sprecyzuj o jaki IPO chodzi , jaki masz silnik i który rok , jest dużo plików do różnych silników nawet do N47

do twojego to pewnie DDE7N47.ipo do tłumaczenie tylko niemiecki angielski to śmieć ,

oczywiscie oficjalnie nie ma ale możesz sobie sam przetłumaczyć i udostepnić wszystkim , jak msz oczywiście tyle wolnego czasu :D

tu apliacja decodeipo do tłumaczenia i film jak to zrobić

http://chomikuj.pl/M-car/BMW-car/Inpapl

zasady proste nie wolno kopiować i wklejac do pliku ipo

mozna tylko dopisywac lub usuwać i dopisywać

nie usuwamy znaków unikode , to samo tyczy wpisów, ze znaków tylko przecinek i to tam gdzie jest lub w nawiasie ,

innych znaków nie uzywamy może zmienic język unikode ,

powodzenia :D

Niestety inpa nie zmienisz msa memory na activ dla systemu start/stop , tylko ncs lub istaP (w tej ostatniej wersji jest o wiele lepiej zrobić )

Opublikowano

tak dokładnie, ten silnik z tego pliku co podałeś mi

z tym tłumaczeniem to może kiedyś xD

a jeśli chodzie o tę iste, to czy warto ją zainstalować, bo rozumiem że jest to nowsze oprogramowanie o tej inpy i disa?

Opublikowano
Ista zastępuje Inpa i DIS, z tym że w Inpa jest fajne rozwiązanie graficzne. W ista tego nie ma, są tylko wartości poszczególnych parametrów.
Opublikowano
Witam was wszystkich. W mojej poprzedniej serie 1 miałem zainstalowaną INPę w języku angielskim przez kabel OBD II i było dobrze, bo dało się wszystko sprawdzić . Teraz po zakupie BMW F31, chciałem również się podłączyć do INPY ale ona obsługuje tylko modele Exx i starsze. Dobrze rozumiem ? Mam kabel, który jak myślę, że będzie dobry ale jaki program będzie dobry do ewentualnej diagnozy. Wiem, że jest carly for BMW ale on trochę kosztuje. Bardziej skłaniam się ku jakiejś darmowej wersji w Chomiku, podanej przez linka ;) dzięki :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam serdecznie,

Poszukuję dobrego elektromechanika z INPA w woj. Śląskim. Sprawa dotyczy niesprawnego doświetlania zakrętów w BMW X5 E70, 3.0d. Proszę o ewentualną podpowiedź gdzie mam sie udać z tym problemem. Sprawa jest bardzo pilna.

Link do wątku w tym zakresie przedstawiam poniżej:

viewtopic.php?f=84&t=333184&p=2434801#p2434801

Pozdrawiam serdecznie forumowiczów

Łukasz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Nie wiem czy dobry wątek wybrałem, jeśli nie proszę Admina o przeniesienie, ale do rzeczy... chce kupić kabel (ew kabel + soft) do diagnostyki e91 2008-09r.

Z tego co widziałem na alledrogo to są kable INPA ale w aut z roczników 96-06, a co w takim razie do aut nowszych. Chciałbym mieć możliwość przede wszystkim odczytu i kasowania błędów, jakieś podstawowe zmiany kodowań, logowanie dynamiczne grup.

Z góry dziękuje i pozdrawiam!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Setki razy pisane viewforum.php?f=96

bmw po 2007 roku (z wyątkami oczywiście )

to już DCAN interfejs K-dcan (jesli masz E serie )

jak masz F , G serie to ENET najtaniej i najlepiej (może icom lepszy ale dcan z przełącznikiem też obsłuży )

Opublikowano

Posiadam BMW E84 z 2011 roku, silnik 2.0d 143KM.

Obecnie posiadam akumulator AGM 80Ah 800A i zmieniam go na 80Ah ale 740A bez AGM.

Proszę o podpowiedź jak zakodować w NCS tą zmianę i czy muszę?

W INPA wiem jak zrobić wymianę akumulatora.

Nie korzystam ze START-STOP, mam wyłączone na stałe.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Posiadam BMW E84 z 2011 roku, silnik 2.0d 143KM.

Obecnie posiadam akumulator AGM 80Ah 800A i zmieniam go na 80Ah ale 740A bez AGM.

Proszę o podpowiedź jak zakodować w NCS tą zmianę i czy muszę?

W INPA wiem jak zrobić wymianę akumulatora.

Nie korzystam ze START-STOP, mam wyłączone na stałe.

Nie radze , szybko wykończysz ten zwykły akumulator i nawet jak nie kożystasz z systemu start stop

rozkoduj sobie vin i zobacz, masz system odzyskiwania energii z hamowania silnikiem

twój akumulator jest utrzymywany w stanie nie doładowania w granicach 60 - 80 pojemnosci akumulatora

po to aby przyjąć dużą energie podczas hamowania silnikiem napięcie rosnie nawet do 15V (od 13.4V do 14.9V według IBS)

taki akumulator pracuje bardzo intensywnie zwykły kwasowy 80Ah to dla niego bateryjka

nawet 90Ah w porównaniu do 80AH AGM to nie to samo , kup AGM 80ah tak jak przewidziała fabryka inaczej szybko będziesz kupował drugi

a jak tak bardzo chcesz zwykły to kup ale 95Ah zakoduj ncs na 90 Ah B090 (CAS i DDE/DME) zwykły i zrób reset wymianę baterii inpa

ale radze kup AGM ja mam w swoim oba systemy i też mam AGM 90Ah BMW i jak padnie to taki sam kupie

Opublikowano
A jak zmieniam z AGM na bez to też wystarczy, że zrobię wymianę akumulatora w INPA czy muszę tez NCSem kodować?
Opublikowano

Możesz mi napisać w skrócie jak w NCS go zakodować?

W INPA wiem jak zrobić wymianę.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Możesz mi napisać w skrócie jak w NCS go zakodować?

W INPA wiem jak zrobić wymianę.

poszukaj kodowanie fa jest duzo filmów na youtube sam się nauczysz wpisałem ci co nalezy

dla e90 mozliwe są tylko takie akumulaatory

B046 BATT_46AH //46 Ah-Batterie

B055 BATT_55AH //55 Ah-Batterie

B070 BATT_70AH //70 Ah-Batterie

B080 BATT_80AH //80 Ah-Batterie

B090 BATT_90AH //90 Ah-Batterie

A070 BATT_AGM_70AH //70 Ah-AGM Batterie

A080 BATT_AGM_80AH //80 Ah-AGM Batterie

A090 BATT_AGM_90AH //90 Ah-AGM Batterie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam mam taki nietypowy problem z inpą. Wszystkie moduły się łącza itp. Na odpalonym silniku tez wszystko działa. Problem następuje tylko wtedy gdy włączę inpe a potem chce odpalić samochód aby zobaczyć wartości podczas rozruchu. Silnik nie odpala kręci rozrusznikiem i tyle. Następnie muszę wyłączyć inpę zamknąć auto aż przejdzie w stan uśpienia i odpala wtedy bez problemu bez inpy.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, Panowie potrzebuje Inpe do E60 rok 2005 , może ktoś coś podesłać na PW(mail]) .
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Szukaj na gryzoniu mlodzik1.

Ma nawet zakladkę-dla forumowiczy BMW.

Sprzedam łączniki stabilizatora do bmw e60 FEBI.
Opublikowano

Czołem Panowie,

Metoda prob i bledow poradzilem sobie wiec nieaktualne.

od pewnego czasu biję się z działaniem INPY.

Kabel po wpięciu do złącza diagnostycznego śweci się - wiec teoretycznie połączenie jest.

Próbowałem kilku różnych metod instalacji niestety nadal bez efektu.

Opierałem się na metodzie opiasnej przez Mlodzik'a rowniez na jego danych z chomika,a przed chwilą dla odmiany spróbowałem krótszej metody z YT (poniżej)

W INPA'ie nie widzę, aby było połączenie z komputerem - instalowałem tez sterowniki do kabla usb.

Załączam screenshot z błędem - może ktoś z Was bedzie w stanie mnie ukierunkować.

Dodam, że instalacja odbywa się ze zgodnościa na Windzie 10 64bitowej.

https://zapodaj.net/ca8ad77205e77.jpg.html

Opublikowano

Jaki kabel kupić do E83 2007r?

Jest tego trochę, nie wiem czy warto przepłacać...

Opublikowano

Akurat ten interfejs nie bedzie dobry dla E83.

Do tego auta musi byc dcan z przełacznikiem.

sprzedam iCom Next Ori
Opublikowano
Szalom. Chciałem usunąć inspekcję i usunąć błąd poduchy w swoim e39 (lift z automatem nie wiem czy to ma jakieś znaczenie). System W7 x64 inpa 5.00 ediabas v6.4.7 kabel viakena K+DCAN. Inpe instalowałem wg poradnika kkkkamil26 z bmwsport. Sterowniki do kabla to CDM-2.08.28-WHQL-Certified1.zip bo mi w managerze urządzeń wyskakiwało że nie miał sterownika(ft323r usb). Po zainstalowaniu do niego sterowników w managerze widniał jako COM3 to zmieniłem go na COM1 przez właściwości->ustawienia portu->zaawansowane. Teraz normalnie pokazuje go jako com1. Po podpięciu do auta i włączeniu zapłonu te kropeczki świecą się na czarno (battery i zapłon jeśli włączony). Klikam w ike instrument cluster i wyskakuje mi błąd ifh-0006 command not accepted. Przełącznik sprawdzałem jest na K. Ktoś ma jakiś pomysł co zrobić żeby działało ? :|