Skocz do zawartości

318is coupe -- wydech -- pełny przelot ---------

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam pare pytań , jak wiadomo is ma w oryginale barany , i tu pytanie czy wymieniać je na kwasówke -- raczej zdaje mi sie ze nie bo po co , za sada labda tne całość ii drugie pytanie , wyrzucić katalizator i tłumik środkowy , czy jedno z nich , 3 pytanie jaka śr rury myślałem o 50 mm i chce jeżeli dobrze myśle zrobic tak że zamiast kat. wsadzam strumienice i rura 50 cisne az do tłumika końcowego -- oczywiście przelotowego ,, który już mam (magnaflow), piszcie co wiecie jak to u was wyglada pozdr.
Opublikowano
barany to barany, nowe beda blyszczace i tyle... kata mozesz wyciac ale lepiej wspawac tlumik srodkowy przelotowy NIE strumienice ani rure zwykla, chcialbym przypomniec ze miejszajac w ukladzie wydchowym na zasadzie zmniejszanie jego pojemnosci i polozenia tlumikow tracimy tylko na mocy gdyz fale rezonansowe byly wilyczone dokladnie pod taka objetosc i te tlumiki. A wiec jedyna zmiana to albo kompletny nowy uklad np. w http://www.el-tec.pl/ albo wyciecie kata wstawiajac tlumik w jego miejsce i jakis sportowy koncowy ale NIE uniwersalny.

http://www.bmwpasja.pl

Nowe foty w galerii

BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )

http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto

Opublikowano

Im swobodniejszy przepływ spalin, tym większa moc maksymalna. Oczywiście silnik straci trochę na momencie obrotowym i po jakimś czasię pogorszy Ci się słuch :)

Proponuję oryginalną średnicę rur i dwa przelotowe tłumiki.

Opublikowano
Im swobodniejszy przepływ spalin, tym większa moc maksymalna. Oczywiście silnik straci trochę na momencie obrotowym i po jakimś czasię pogorszy Ci się słuch :)

tak... to wes zdejmij caly uklad wydechowy od kolektora i wjedz na hamownie zobaczysz ile mocy zdobedziesz :mad2:

Nowe foty w galerii

Opublikowano
ALE PO CO CI TAKI SZAJS TO ze mieszkasz w bytomiu nie musi znaczyc tempy . poczytaj troche o takich wynalazkach i zobacz ze poza gluchota to nic nie przybedzie i jeszcze moga ci dowod zabrac . Kata nie ruszaj bo smrud wydlubie ci oczy i ukreci nos . jak ci zaciagnie do srodka . SKAD TAKI POMYSL !!! KOLEGA CI PODPOWIEDZIAL ?? zaluz orginal od Ado Z i bedziesz zadowolony . potem spotykam takie auta wytaczajace sie z wioseczek glosniejsze niz szybsze . zrub szybkie ale ciche .
Opublikowano
ja kiedys w e30 1.8 m 40 wyciąłem kata i wspawałem rurę.I zgancie co było potem????zupełnie nic poza wyższym poziomem hałasu w srodku wiec teraz w swoim is nic takiego bymnie zrobił
Opublikowano

tak... to wes zdejmij caly uklad wydechowy od kolektora i wjedz na hamownie zobaczysz ile mocy zdobedziesz :mad2:

Nie "wesme i nie zdejmne calego" układu wydechowego, bo mi się nie chce, ale wystarczy mi to, że wiem jak wygłądał układ wydechowy w wyscigowym BMW 635CSi gr.A lub rajdowym BMW M3 gr.A by Prodrive.

Rura pod progiem, żadnych tłumików i ponad 130dB :)

Opublikowano
mijasz sie z prawda bo te auta o ktorych piszesz maja inne krzywki inne zawory i naczej ustaw rozrzad . i inne mapy w strownikach .a przy standarcie to robi sie kicha . . Poza tym goscie scigajacy sie maja stopery w uszach i kaski z mikofonami i to ich praca 3 godz max a potem wsiadaja w lexusy(cichutenkie jak szmerek ) mknac z symfonia van behoven jada z pred 60km/h do domu .
Opublikowano
mijasz sie z prawda bo te auta o ktorych piszesz maja inne krzywki inne zawory i naczej ustaw rozrzad . i inne mapy w strownikach .a przy standarcie to robi sie kicha . . Poza tym goscie scigajacy sie maja stopery w uszach i kaski z mikofonami i to ich praca 3 godz max a potem wsiadaja w lexusy(cichutenkie jak szmerek ) mknac z symfonia van behoven jada z pred 60km/h do domu .

Akurat wtedy nikt nie słyszał o Lexusie. Nawet kierowcy fabryczni BMW, którzy prywatnie poruszali sie autkami napędzanymi przez BMW Motorsport Power :wink:

No dobrze, to co robi się przy standardzie, jesli zastosuje się wolny wydech? No, nawet nie taki ekstremalny. Powiedzmy, że samochód ma standardowy wydech, (środkowy standardowy przelotowy)oprócz końcowego-przelotowego. Niech to będzie 325i E30, 171 KM przy 5800obr/min., bez katalizatora. Jaka będzie moc max., jeśli wywalimy końcowy 20kg kawał metalu i zastosujemy pełen przelot?

Opublikowano
mialo byc obrazowo , z tym lexusem .WYTRZYMANIE ILUS GODZIN W HUKU JA TEGO SOBIE NIE WYOBRARZAM . ALE JAK KTO CHCE JEGO USZY
Opublikowano

glupoty piszecie...

ja wyciagnelem kata... byl suchutki i czysciutki... i teraz auto lepiej zbiera sie od nizszych obrotow...

silnik mam 1.6 i jest to odczuwalne...

zadnego smordu nie czuc... na pomiarach spalin wychodzi praktycznie to samo jak z katem...

moze to przez to ze mam maly silnik... ale nie piszcie jak nie macie pojecia...

ja wyciagnelem kata wlozylem strumienice o podobnej wielkosci... i jest naprawde ok...

jest tak samo cicho... w przyszlosci wywale strumienice i wloze tlumik... ;)

auto nie dusi sie juz teraz... ;)

Opublikowano

Wiecei bez obrazy ale śmieszy mnie jak ktoś o wiedzy na temat aut tzw amatorskiej próbuje poprawiać zespół inżynierów BMW kt.órzy ten wydech projektowali miesiącami a ty ich pobijesz w 1 dzień??? :duh:

A barany to dają moc więc po co je ściągać już było o tym że barany dają konkretny przyrost jak zamiast nich wstawisz kwasówę i cały przelot to z 318is ci się zrobi 318i ale twoją bajka twój samochód ja bym mu takiej krzywdy nie zrobił

a pełny przelot da jedynie stratę mocy bo wydech jest tak obliczony żeby wysysał spaliny z silnika właśnie poprzez tłumiki itp a ty chcesz mu to zabrać życze powodzenia lekko z 10 KM mniej i nutonów też a potem jeszcze najlepiej końcówka jak od stara kalibrowo i full wypas suczki lecą ?? :lol:

Nie ma to jak 760I 445 koni Rulez:)
Opublikowano

Mam is z 92r. kupiłem go bez katalizatora i szczerze mówiąc jak jade stałą prędkością np. 70km/h to czuje niekiedy jakby mi się coś zacinało w silniku. Myśle że to właśnie przez katalizator a raczej jego brak, nie wysysa dobrze spalin. Dlatego szukam kata i wspawujemy go:)

A jeszcze jedna kwestia WITAS dobrze pisze założyć orginał i samochód ma być szybki i cichy.:)

Nie róbmy chłopaki z tak wspaniałego auta kompletnej wiochy te auta mają dusze. Jest to Mój pierwszy i nie ostatni szwabski sprzęt. Budżetem Moim Włada :dance:

W środku wygląda lepiej niż na zewnątrz, jeździ lepiej niż wygląda w środku. BMW

http://www.motostat.pl/user_images/7193/icon1.png

Opublikowano
10 lat temu meczylismy sie wlasnie z problemem smrodu w autach 1.8 is .po 1/2 roku efekt pracy jest taki A mianowicie : is nie do konca spala a katalizator jest wielkosci jak od 2,5 litra tylko krztalt inny .jak zalorzylismy mniejszy dedykowany do takiego silnika 1.8 to nadal byl smrodek (wystepowal po uchyleniu szybru i pred ok 70do 100 km/h ) a jak zalorzyl od wielkiego saba a potem orginal to w obu przypadkach problem minol . Chociasz na poczatku myslelismy ze to przez nieszczelne uszczelki w klapie . po tych doswiadczeniach nikt z moich znajomych nigdy juz nie wyciol kata (madrosc okupiona zmarnowanym czasem i pieniedzmi ) A MIALA MOC BYC !!! ale to bylo 10 lat temu
Opublikowano
i jest tak - wyciąłem kata , wsadziłem strumienice , tłumik srodkowy został oryginal bo jest przelot , tylni tłumik to magnaflow firma amerykańska, tłumik przelotowy , auto lepiej sie zbiera , lepiej ciągnie od dolnych obrotów , zadnego smrodu w środku nie czuć , spaliny maja inny troszke zapach , ale w oczy nie szczypie i nosa nie wykreca jest ok .
Opublikowano

Nie "wesme i nie zdejmne calego" układu wydechowego, bo mi się nie chce, ale wystarczy mi to, że wiem jak wygłądał układ wydechowy w wyscigowym BMW 635CSi gr.A lub rajdowym BMW M3 gr.A by Prodrive.

bosze... to ze ty sobie widziales jak wyglada wydech w 645i czy czymkolwiek tam jeszcze to lepiej zachowaj dla siebie. A nie ludziom bedziesz rady dawal posiadajac wiedze na zasadzie ''widzialem jak wyglada wydech w tym a tamtym '' :duh:

Pomysl troche a na pewno natkniesz sie na taka mysl ze ten wydech w tym 645i byl wykonany i obliczony pod te auto... zaden stefan mu nie wspawal tych rurek tam dla jakiegos widzimisi bo wyglada fajnie i jest glosne ;/

Jak bys troche poczytal to bys wiedzial ze w wydechu jest cos takiego jak fala rezonansowa itd.

Polecam lekture ;

http://grabowski.com.pl/uklady_wydechowe.htm

Nowe foty w galerii

Opublikowano

To mi się podoba :clap: Taka lektura powinna się pojawiać każdemu, kto ma ochotę na pisanie postów o jakiś modyfikacjach tłumików w podwórkowych garażeriach..

Przeczytać - zrozumieć - zapamietać !

Brawo Szwedu :cool2: / może choć jeden się nawróci :P

Dla napalonych miłośników też jest pomoc przy takich przeróbkach:

1) AC Schnitzer 2) Hamann 3) festyn kicz

BMW M3 COUPE i AUDI RS 4

Było E-36 coupe i było by do dziś

gdyby nie ślepi emeryci na drogach.

Jest E-46 ale to już nie to samo ...

Opublikowano

bosze... to ze ty sobie widziales jak wyglada wydech w 645i czy czymkolwiek tam jeszcze to lepiej zachowaj dla siebie. A nie ludziom bedziesz rady dawal posiadajac wiedze na zasadzie ''widzialem jak wyglada wydech w tym a tamtym '' :duh:

Pomysl troche a na pewno natkniesz sie na taka mysl ze ten wydech w tym 645i byl wykonany i obliczony pod te auto... zaden stefan mu nie wspawal tych rurek tam dla jakiegos widzimisi bo wyglada fajnie i jest glosne ;/

Jak bys troche poczytal to bys wiedzial ze w wydechu jest cos takiego jak fala rezonansowa itd.

Polecam lekture ;

Czytasz nieuważnie... Gość pisze o modelach z lat 80-tych, a nie najnowszych...

większość BMW (wszystkie do jakich mogę się dogrzebać) - występowały bez katalizatora, który był w tamtych czasach OPCJĄ ZA DOPŁATĄ, w tym bohater tego tematu silnik M42 - na podstawie instrukcji obsługi BMW 3 e30...

Opublikowano

Polecam lekture ;

Myśle, że to "645i" jest wystarczającym dowodem Twojego dyletanctwa, więc nie muszę komentować pozostałych farmazonów.