Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bede chcial wpiac jakis aktywny sub w kable od tylnych glosnikow. Trzeba do tego odpowiednia przejsciowke. Slyszalem, ze jakosc dziwieku jest troche gorsza od zwyklego polaczenia. Pierw jednak zobacze jak to gra, jak bede zadowolony to kaze zamontowac. Glosnikow nie ruszam. Co do subwofera to prawdopodobnie bedzie to :

http://caraudiosecurity.com/shop/product/products_id/2923.html

Opublikowano
dodam że w sedanie skrzynia daje mały efekt bagażnik jest dobrze wytłumiony sam mam skrzynkę i efekt mizerny(ten sam głośnik w Ibizie huczał, że włosami na głowie ruszało) lepiej zainwestować siano w jakieś dobre głośniki na tył + amp mniej miejsce zajmuje i efekt też powinien być lepszy. Aaaa chodzi o kombi, ale nic zostawię posta może ktoś myśli nad zmianą grania w sedanie.
Opublikowano
Morel Pulse 6 ew DLSy na przód , te pierwsze to klasa a tył mozna dopiero po nich dostosować , podstawa to scena z przodu

jak już takie fajen głośniczki to warto rozdłubać temat i przygotować drzwi

przy takim przodzie montowanie coś z tyłu oprócz basu nie ma sensu bo i tak nie bedzie slychać,

beemka generlanie to troporek jeżeli chodzi o audio,

szkoda ze radyjka nei oryginalne tak xle wygladają z tą zaślepką,

bo od tego by trzeba było zacząć coś grzebać,

Opublikowano
podstawa to wygłuszenie , dla mnie szkoda kasy i czasu bo potem żal sprzedawać , już na ubiegłoroczne wakacje miałem zmienić model dlatego nic nie robiłem , miałem ładne alu 17'' kupić i nic bo miałem zmieniać model :mrgreen: i tak zmieniam do dzisiaj :mad2:
Opublikowano
Ja bede chcial wpiac jakis aktywny sub w kable od tylnych glosnikow. Trzeba do tego odpowiednia przejsciowke. Slyszalem, ze jakosc dziwieku jest troche gorsza od zwyklego polaczenia. Pierw jednak zobacze jak to gra, jak bede zadowolony to kaze zamontowac. Glosnikow nie ruszam. Co do subwofera to prawdopodobnie bedzie to :

http://caraudiosecurity.com/shop/product/products_id/2923.html

:duh: :duh: :duh: :duh:

Tak jak koledzy piszą dobry przod i normaly sub z dobrym wzmakiem pod to wszystko (a najlepiej dwoma, jeden na przod + jeden mono na tyl, do tego przydalby sie kondensator). Wtedy jesli efekt nie wystarcza mozna dodac delikatne glosniki w tylne drzwi

Xdrive

Koder

Opublikowano
siemka. ja sie przymierzam do zamontowania 12 " JBL POWer w tylna polke bo to jedyna opcja zeby bas gral elegancko w moim sedanie. Pomysl juz mam jak to zrobie . Ciekawe jaki bedzie efekt koncowy heheh
Opublikowano
hmmm, dobry temat, mam e46 z 2001 z 10 głośnikami hk, niby wszystko super, a gra to tak słabo, że szkoda gadać, miałem w poprzednim aucie pionka ze średniej półki, 6 głośników może ciut lepszych niż radio i grało to o niebo lepiej niż ten cały hk w bmw. Nie wiem, czy jest to kwestia wieku zestawu, czy po prostu naciągano klientów logiem hk na gwizdku... :) Połączam się do pytania, czy da się to jakoś w miarę bezbolesnie poprawić? Jakie są np. rozmiary poszczególnych głośników? Bo w tym linku wszystko jest fajnie opisane, ale jak słyszę o poprawianiu po monachijczykach konstrukcji drzwi, to robię się blady. Nie dotykam tego, zawszę się boję, że mnie poduszka walnie w czasie rozbiórki. :)
Opublikowano
Tez mam orginalny sprzet, nie gra to dobrze, delikatnie mowiac!!! Ale slyszalem jak graja glosniki Bose z orginalnym radiem w E46, bajka, HK wysiada. Byly tylko glosniki wymienione. Niestety nie mam z wlascicielem kontaktu i nie znam wiecej szczegulow tej instalacji.
Pozdrawiam
Opublikowano
podzuszka w drzwiach nie wyszczeli to jest tak elegancko wszystko skonstruowane ze nie mam mowy o takim zajsciu, smialo mozna rozebrac i przerobic drzwi tak zeby gralo elegancko kwestia jest tylko tego typu czy ktos jest milosnikiem audio czy tylko zalezy mu na dobrym graniu . ja mam radyjko z gornej polki pioieera i na seryjnych glosnikach gra to tak tylko zeby gralo , wiec postanowilem je wymienic na glosniki JBL seri Power, wiem tylko tyle ze o subwoowerze w skrzyni mozna zapomniec , bo bagarznik jest dobrze wytlumiony i nie przepuszca basu do srodka samochodu . Pomysl na umieszczenie woofera podalem wyzej
Opublikowano
a mi się wydaje, że u mnie w bagażniku są właśnie orygianlnie zamontowane głośnik basowe. Własciewie to mi się nie wydaje, ale tak jest na 100%. Tylko to pewnie dla tego, że to touring...
Opublikowano

:duh: :duh: :duh: :duh:

Tak jak koledzy piszą dobry przod i normaly sub z dobrym wzmakiem pod to wszystko (a najlepiej dwoma, jeden na przod + jeden mono na tyl, do tego przydalby sie kondensator). Wtedy jesli efekt nie wystarcza mozna dodac delikatne glosniki w tylne drzwi

Nie jestem wymagajacy, potrzebuje tylko lepszy bass, dla mnie reszta jest OK

Opublikowano

niestety trzeba przyznac ze granie w BMW nie jest mocna stroną....

Od e46 w HK ... gra Seat Sytem audio ...

nawet e38 w pełnym graniu ...gra dośc kiepsko...

Dlatego żeby zrobić coś porządnego to potrzeba dużo modyfikacji...

najprosciej zostawić seryjne radio... zmienić głosniki ... przód odseparowany na zwrotniacach ... i na tył jakies średnie... Lub pod tyle podłaczyc wzmak i jakieś glosniki basowe... w półkę ( wystarczą dobrej klasy 13cm... max 16 ... przy dobrym zestrojeniu bedzie ładnie grało.. nie potrzeba wcale skrzyni i 15" głosnik

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano

Teoretycznie wytlumienie bagzanika nie ma nic do tego bo te czestotliwosci nie sa kierunkowe, a sam subwoofer ma uzupelniac jedynie najnizsze pasmo. za tzw kickbass maja odpowiadac glosniki w drzwiach (165mm). W praktyce ciezko uzyskac az tak zadowalajace kopniecie z glownikow w drzwiach, dlatego ludzie stroją filtr subsoniczny na wyzsze odciecie (wchodzi na pasmo midbassow). Dlatego stwierdzenie ze bagaznik wygluszy jest nie do konca prawdą. W praktyce oryginalny system HK w sedanie ma w polce dwie elipsy i one pracuja jako suby. U siebie mam to roziwazane w sposob najlatwiejszy - wymontowany worek na narty i brak glosnikow w polce. Daje to jakotakie efekty. Nie mniej jednak dobry przod napedzany dobrym wzmakiem powinien wystarczyc.

Pytanie bylo o wersje Touring, ktora ma otwarty bagaznik (kombi) wiec wstawienie suba jest jaknajbardziej wymagane

Xdrive

Koder

Opublikowano
spoko, a jak ktos ma pierwsza wersje e46 z blacha za siedzeniami ? tu jest problem bo w takim przypadku nieprzedostaje sie bas do srodka samochodu tylko zostaje stłumiony w bagarzniku . W tym wypadku pozostaje tylko ingerencja w tyla polke a mianowicie wymiana glosikow. Mozna zamontowac takiego samego rozmiaru lepszej firmy , mozna zamontowac wieksze ( co wiaze sie z poszerzeniem otworow montarzowych ) albo calkowicie przerobic polke i zamontowac konkretny woferek. wszystko zalezne od idywidualnego uzytkownika i od kasy.
Opublikowano

witam i dziekuje wszystkim za liczne posty!!

W miedzyczasie pojezdziłem i popytałem troche w "najlepszych" warsztatach caraudio w moim rejonie . Wiekszosc obiecuje ze moze zbudowac ładnie grajace car audio na podstawie oryginalnego radioodbiornika buissnes! potrzeba przerobic przednie drzwi zeby zmiescic odpowiednie głosniczki(trzeba je oczywiscie kupic) zakupic dobry wzmacniacz 4 kanałowy lub 2 dwu kanałowe oraz wrzucic skrzynke do bagaznika! taka była wiekszosc odpowiedzi specjalistów! koszt operacji zaleznie od warsztatu od 2500 do 6000 tys!teraz mam kolejny dylemat czy i komu zaufac!!!

Opublikowano
wiec tak jezeli masz blache za tylna kanapa to mozesz zapomniec o skrzyni , ja wlasnie testowalem to w swojej bmw i bas nie przedostaje sie do srodka a jezeli chodzi o przednie drzwi to jestm jak najbardziej za. Dzis odkrylemze w tej tylnej blasze jest wypilowane miejsce na narty , wylamie ja i sprawdze czy czasem to cos da