Skocz do zawartości

X5 3.0d czy TOUAREG V10tdi??????????????????????????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bliski członek rodziny przymierza sie do jednego z tych samochodów.

Nie jezdzilismy jescze ani jednym , wiec mam pare pytan....

X5 jest z pewnoscia lepiej wykonane, lepiej trzyma cene, z teco co sie nie myle to 3.0d po face liftingu jest juz na commn railu??.

Jedyne co przemawia za Vw to v10 tdi 313km, w odroznieniu od beemki jest na pompowrtyskiwaczach, ma za to standardowa pneumatyke, no i znakomite osiagi.

Jak X5 tłumi nierwonosci?? czy wersje z pnaumatyka sa wyraznie bardziej komfortwe ???

Dziekuje za cenne podpowiedzi , mam nadzieje ze zakup bedzie sluszny i uda mi sie przekonac do marki bmw :)

Opublikowano
X5 jest z pewnoscia lepiej wykonane, lepiej trzyma cene, z teco co sie nie myle to 3.0d po face liftingu jest juz na commn railu??.

Jedyne co przemawia za Vw to v10 tdi 313km

Witam
skoro juz tyle wiesz o VW to moze tez wiesz ze spalanie jest zdecydowanie wieksze w VW, od wczoraj smigam tymczasowo X5 3.0dA spalanie w miescie wedle wskazania kompa 8L miasto Hamburg,pozatym X wydaje sie byc masywniejszy a dzieki 4x4 i 19 cali kola polskie dziury sa do pokonania prawie nieodczuwalnie jesli o to chodzi 

Opublikowano
Pneumatyka trochę wygodniejsza, za to zdecydowanie bardziej awaryjna. Poza tym ten V10TDi jest w stanie zeżreć 20L ropy, co w 3,0D BMW jest mało prawdopodobne...

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po dwoch tygodniach i paru jazdach probnych powracam do tematu:)

Touareg , swietne auto, szczegolenie osiagi potrafia bardzo pozytywnie zaskoczyc, niestety spalanie skauluje na poziomie srednio 15l/100 km(wypozyczenie z aso Vw na 3 dni , na dystansie okolo 1000km), pneumatyka , zloty wynalazek na polskie drogi, idealnie tlumi nierownosci. No i na tym konczy sie przewaga nad X5:)

Jezdzilismy X5 2005r , 218 koni w dieslu , piekna elastyka silnika, spalanie tak jak mowiliscie 8l/100 km, wiec to 90% mniej niz w touaregu, jakos wykonczenia, pozycja za kierownica , kazdzy szcegol, a nawet zuzycie materialow przy około 100 tys. km bezkonkurencyjna. Jezdzilismy egzemplarzem bez pneumatyki na bardzo ladnych 19 calowych felgach, jednak komfort jazdy w porownaniu z pnauatyka z touarega(czyt. tlumienie dzior) byla o klase nizsza. jezeli chodzi o frajde z jazdy, nie sadzilem ze samochodem o takich gabarytach mozna poczoc sie prawie jak w e46 :)

Reasumujac, szukamy X5 3.0d , na pneumatyce.

Dziekuje koledzy za cenne rady i pozdrawiam :)

Opublikowano

jakim cudem spalecie w X5 3,0D 8l w mieście? bo ja w X3 2,0D spalam 10L jeżdżąc bardzo dynamicznie i na krótkich odcinkach raczej

Kolejny cud Tuska?

Opublikowano
Mowie o srednim spalaniu na poziomie 8l w 3.0d , automat, bardzo spokojna jazda, w miescie pewnie "pociagnie" 10l , moje doswiadczenie poki co, przy spokojnej jezdzie zarowno w miescie jak i na trasie wynosilo dokladnie 8,5/8,7 l /100km.
Opublikowano
Mowie o srednim spalaniu na poziomie 8l w 3.0d , automat, bardzo spokojna jazda, w miescie pewnie "pociagnie" 10l , moje doswiadczenie poki co, przy spokojnej jezdzie zarowno w miescie jak i na trasie wynosilo dokladnie 8,5/8,7 l /100km.

Poniżej 12-13 nie masz co marzyć w mieście. Zima oczywiście.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

witam,

widac, ze nie jezdzisz. Dlugodystansowo (5.000 km) i krotkodystnasowo (od tankowania do tankowania, czyli ok 1.000 km) BMW X5 3.0d manual spala za kazdym razem 8,5-9 l/100 km (wchodzi do baku 89 litrow, wiec inaczej byc nie moze). i to z dogrzewaniem silnika przez webasto.

Przy BARDZO dynamicznej jezdzie (caly czas do 4.500 obrotow, upokarzamy kierowcow z prawa i z lewa, wszystkie swiatla nasze a trzypasmowka jak pas startowy - zawsze powyzej 150 km/h), krotkotrwale spalanie wzrasta do komputerowych 11l/100 km, ale ile da sie jechac "na maxa"? 200 km?

wiec to gigantyczne spalanie X5 w dieslu 3.0 to legenda. Jesli komus X3 spala wiecej... hm... to po prostu malo prawdopodobne.

pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano
BMW X5 3.0d manual spala za kazdym razem 8,5-9 l/100 km

Zmienia to postać rzeczy. Manual spala zdecydowanie mniej.

Moja 330d , krótkie odcinki, czesto dogrzewana spala od 11,5 do 12. Kolegi manual w tym samym miescie nie przekracza 10 l.

Mam auto w 100% sprawne , testy robione wczoraj, dzisiaj na hamowni. Jezdzi bardzo dobrze.

Wytłumacz mi wiec fenomen spalania mniej paliwa w X5 niż w 330d które jest lżejsze .

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

Przy BARDZO dynamicznej jezdzie (caly czas do 4.500 obrotow, upokarzamy kierowcow z prawa i z lewa, wszystkie swiatla nasze a trzypasmowka jak pas startowy - zawsze powyzej 150 km/h), krotkotrwale spalanie wzrasta do komputerowych 11l/100 km, ale ile da sie jechac "na maxa"? 200 km?

Lubię takich :) mam na nich takiego bata w postaci 14 letniego "wraka" które robi co chce z takimi :D mina gościa w samochodzie za 200 000 PLN którego objeżdża samochód za 10 000PLN BEZCENNA :lol:

Co do spalania to poprostu nie piszcie bzdur bo cudów nie ma i nawet tusk nie pomoże :lol:

Opublikowano
Moje X5 3,0 d 218KM przy normalnej jezdzie spala do 11l , przy spokojnej poniżej 10l przy ostrzej to było max 14l dziwie ssie kiedy ludzie mi opowiadaja że ich x5 z takim samym silnikiem palą 18l/100 :worried:
Opublikowano

dodam tylko:

a) X5 nie musi kosztowac 200k PLN. Owszem, moze, ale moje tyle nie kosztowalo :)

b) tak, mam chip, podnoszacy moc i moment. Polecam Chojnackiego, to kolejny moj samochod po chipie, poprzednim przejechalem 250k km i wszystko bylo ok. Sam Chojnacki zapowiadal, ze spalanie bedzie mniejsze i tak jest w istocie, i w tym, i w poprzednim samochodzie. Tunerzy maja swoja teorie na to, ze Klienci po chipie jak juz sie naciesza wzrostem mocy, to po pewnym czasie wracaja do poprzednich predkosci, wiec mniej cisną ergo palą mniej.

c) tak, spala niewiele. Sam jestem zaskoczony, bo liczylem sie z wiekszym spalaniem. Dosc stabilnie to wyglada - 90 litrow na kazde 950-1050 km. Ale moim zdaniem to nie jest kwestia dynamiki jazdy, tylko jezdzenia po miescie bez turbo sprezarki (kto wie, czym sa korki w warszawce, ten rozumie). Dogrzewanie chyba zwieksza spalanie, tak mi sie zdaje, chociac serwis twierdzi, ze niezauwazalnie,

pomoglem?

Marcin

PS. wypowiedz "o czernastoletnim wraku" pominę z litosci dla autora.

Opublikowano
Ja jeździłem X5 3.0D po Krakowie przez jakiś czas i przy dynamicznej jeździe było 11l, przy upalaniu 13-14. A co do Touarega, to wiadomo że przy takiej mocy, a zwłaszcza momencie jakie ma V10, to musi zapierniczać jak złoto, ale te 5 litrów trzeba też czymś napoić. Niestety nie ma nic za darmo. A co do pneumatyczego zawieszenia, to wszystko jest fajnie póki sie nie zepsuje. No chyba że ktos sprzedaje auto zaraz jak sie gwarancja skończy, to wtedy można się zastanowić. Co nie zmienia faktu że i tak wybrałbym X5, albo poczekał na X6 (zależy czego kto szuka). W kwietniu będe miał taką na dłuższe testy :8)
Opublikowano
Co wy z tym objeżdżaniem "wrakiem" samochodów za ponad 200 000 zł ? Gdzie w tym radocha i jakieś "miny" kierowców ? Jeżdżę samochodem wartym jakieś 25-30 000 zł i jakoś wolałbym siedziec w samochodzie za te 200 000 zł mimo ,ze będzie wolniejszy od mojego ,ale będzie nowy i na gwarancji . A co byś powiedział na to ,że twojego "wraka" za 10 000 zł objeżdża maluch za 200 zł z silnikiem corvetty ,który ktoś dostął w prezencie (dlatego taka cena malucha) ? To bez sensu i dziecinne .
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
jakim cudem spalecie w X5 3,0D 8l w mieście? bo ja w X3 2,0D spalam 10L jeżdżąc bardzo dynamicznie i na krótkich odcinkach raczej

Kolejny cud Tuska?

10 to i ja spalam w E46 w takiej jeżdzie a w lutym nawet 12 poszło :mrgreen: w 2.0d oczywiście :twisted2:

Opublikowano
to musisz naprawde dynamicznie jezdzic :P ale miasto od miasta rozni sie :D korki, itp.. są ludzie ktorzy naprawde schodzą do bardzo niskiego spalania, nie kazdy tak potrafi ;p :P
Opublikowano
możliwe ,że ja nie umiem jeszcze jeżdzić automatem , poza tym mam jeszcze mastera 2.5DCi i również 10 litrów średnia to norma u mnie a czytam że u innych 8-9 max więc coś w tym jest , nie jeżdżę agresywnie ale również nie jeżdżę wolno , nie pałuję od świateł do świateł , ruszam zazwyczaj spokojnie
Opublikowano
a no widzisz , automat. Przy silniku 3,0 D 218 KM jest nawet do 2 litrow roznicy pomiędzy manualem a automatem. Automatem tak nie da sie jezdzic jak manualem :P Wiec nie dziwie sie sie masz duzo wyzsze spalanie skoro automat :P
Opublikowano
też tak myslę , ważne że to pierwsze auto tak bezawaryjne jakie mam od kilkunastu lat , zresztą jadąc z norymbergii do krakowa jak sprowadzałem dla siebie mastera i pilotowałem go spaliło mi niewiele bo dojechałem na rezerwie 1000km ale średnia było 90-110km/h non stop po dwupasmówce czyli potrafi spalić mało