Skocz do zawartości

JAKI OLEJ do 2.0d 215 tyś. km.???????????????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie.

Komputer wyswietlil mi informacje ze najwyzszy juz czas na "inspection", więc prosze Was koledzy o fachowa rade odnosnie doboru oleju przy tak znacznym pzrebiegu.

Od poprzedniego przegladu, czyli od 25 tys km. nie wziela ani kropli ojelu.

Z gory dziekuje za pomoc

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Wyjechałem pol roku temu z przegladu z m-auto w katowicach i do nastepnego bylo niecałe 25 tys km , wiec nie wiem czy to oni ustalaja czy komputer, czy w ogole nie ma sesnu sie tym sugerować:).

Będe jednak wymieniał co 15 tys, przy tym przebiegu.

Mobil One syntetyk??? jaka specyfikacja dokladnie ???

Opublikowano
absolutnie przy przebiegu powyzej 150tys km nie powinno sie zalewac do silnika ole ju syntetycznego!!!!! olej sytntetyczny jest zbyt rzadki a cześci silnika juz starte w związku z czym tloki,zawory, panewki, itp nie sa dobrze smarowane poniewaz olej przeplywa zbyt szybko pomiedzy elementami - przy takim przebiegu nalezy uzywac olej polsyntetyczny
Opublikowano
Ja zalewam syntetykiem a mam przebieg 240 kkm!! I do tego jest to jeszcze e36 i jakos nie widze zeby cos sie zlego dzialo a wychodze z zalozenia ze jesli jest dobrze to lepiej nie zmieniac. Dodam, ze auto od poczatku bylo zalewane pelnym syntetykiem i nie ma ubydkow oraz nigdzie sie nie "poci".
Opublikowano
Ja zalewam syntetykiem a mam przebieg 240 kkm!! I .

kazdy moze sobie lac co chce - fachowe pisma oraz firmy podaja ze powyzej 150tys nie nalezy stosowac olejow syntetycznych - a czy myslisz ze jak byz lal mineralny to bys nie przejechal 240 tys?? (a jak sprowadzana to pewnie ze 350tys:))

Opublikowano

Jesli nic sie nie dzieje, zalewac olejem na ktorym bylo do tej pory jezdzone.

Co do kolegi ktory wypowiada sie o przebiegu 150tys i zmienie oleju - BZDURA

Xdrive

Koder

Opublikowano

Dziekuje koledzy za pomoc, leje syntetyk z tego co sie orientuje od zakupu, czyli od opnad 100tyś km i silnik smiga bez dolewania.

Reasumujac Mobil One syntetyk 5W 40 ??

Pozdrawiam

Opublikowano
absolutnie przy przebiegu powyzej 150tys km nie powinno sie zalewac do silnika ole ju syntetycznego!!!!! olej sytntetyczny jest zbyt rzadki a cześci silnika juz starte w związku z czym tloki,zawory, panewki, itp nie sa dobrze smarowane poniewaz olej przeplywa zbyt szybko pomiedzy elementami - przy takim przebiegu nalezy uzywac olej polsyntetyczny

skad ty zes sie urwał... to chyba dotyczy silników FIATa, bo na pewno nie BMW

ja mam pelen synt. w m42 shell 5w40 (300 tys najechane) a w m47 castrol edge 0w30 (220 tys)

Zbir
Opublikowano

kazdy moze sobie lac co chce - fachowe pisma oraz firmy podaja ze powyzej 150tys nie nalezy stosowac olejow syntetycznych - a czy myslisz ze jak byz lal mineralny to bys nie przejechal 240 tys?? (a jak sprowadzana to pewnie ze 350tys:))

Na szczescie auto sprowadzone ale przes salon w 1999 roku:) a przebieg wydaje sie byc realny bo na wszystkie naprawy oraz sprawy serwisowe typu wymiana oleju sa fakturki z ASO

Opublikowano

ja mam pelen synt. w m42 shell 5w40 (300 tys najechane) a w m47 castrol edge 0w30 (220 tys)

a ja i w 316ti i w 320d zalalem pierwszy raz polsyntetyk a obie maja niewiele ponad 100tys - poniewaz taka informacje uzyskalem od kopetentnych osob - pozatym zawsze w aso czy jakim kolwiek innym warsztacie twierdza zeby lac syntetyk bo jest najdrozszy i najwiecej na tym przycinaja (no chyba ze ktos wiezie swoj olej) ale jak nie to oni by i do malucha zalali syntetyk i do syreny tez

Opublikowano
pozatym zawsze w aso czy jakim kolwiek innym warsztacie twierdza zeby lac syntetyk bo jest najdrozszy i najwiecej na tym przycinaja

Nie, to nie jest powód dlaczego leją olej syntetyczny :shock:

PS. Wolisz oszczędzić kilkadziesiąt złotych i wlać półsyntetyk, mimo, że byłoby dużo lepiej dla silnika, gdyby pracował na full syntetyku??

Nie rozumię Cię...

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

skad ten facet sie urwal!!!!!!!!!! sorry mcdr ale dlamnie to co piszesz nadaje sie tylko na podtarcie tylka, zalej castrola 5w40 i wszystko,

ps ja mam ponad 200tys w e38 i leje syntetyk, zona ma 230tys km w e36 i tez leje syntetyk, a piszcie sobie co chcecie, juz mam dosyc tematu olejow, i najwazniejsze, kto takie bzdury wam naopowiadal ze olej mineralny czy polsyntetyczny jest gestszy od syntetycznego?????

PS wiem skad sie wziela tak teoria, zalezdza chlop passatem z przebiegiem 150tys a mu mechanik mowi ze przy takim przebiegu zalej pan polsyntetyk, olej tanszy od syntetycznego i kazdemu sie to podoba, pozniej ten sam passat z przebiegiem 250tys i mowia ze juz czas na mineralny, auto za 5tys zl to i olej za 50zl za baniaczek wiec znowu kazdemu sie to spodobalo, a teraz mam pytanie, skad wiesz ze pora na polsyntetyk, auto nieodpala??? czy sam sobie to wymysliles???????? czy po przebiegu ponad 200tys pora na ruska benzyne lub olej z biedronki??? moze jak juz ma ponad 200tys to pora zakladac uzywane klocki a filtry tylko przedmuchac a nie zakladac nowe??

www.auto-optima.pl
Opublikowano
Nie, to nie jest powód dlaczego leją olej syntetyczny :shock:

PS. Wolisz oszczędzić kilkadziesiąt złotych i wlać półsyntetyk, mimo, że byłoby dużo lepiej dla silnika, gdyby pracował na full syntetyku??

Nie rozumię Cię...

to troche nie tak bo dokladnie polsyntetyk castrola ktory mam jest o 40 zl tanszy niz syntetyk (4litrowa banka) wiec nie o oszczednosc chodzi tylko o to co zalecaja producenci olejow silnikowych

Opublikowano
moze jak juz ma ponad 200tys to pora zakladac uzywane klocki a filtry tylko przedmuchac a nie zakladac nowe??

jak sie ma ponad 200tys to czas pomyslec o zmianie auta

Opublikowano

Tobie chyba za przeproszeniem palma odbila. Obrazasz teraz sporo ludzi bo w czym samochod z przebiegiem ponad 200kkm jest gorszy od tego ktory ma 100kkm przejechane?? Po za tym nie kazdego stac na nowe czy 3-4 letnie auto. Dodam jeszcze, ze wielu ludzi w tym takze ja wola kupowac auta troche starsze a z wiekszym silnikiem i lepszym wyposazeniem.

Opublikowano

fachowe pisma "MOTOR" :P

www.auto-optima.pl
Opublikowano

150 tyś i półyntetyk? a moze minerlany? szczególnie jak są turbawki

200 tys zmiana na nowy ? oj każdy by tak chciał :)

kolego zmień tych co tak radzą :) bo wieje herezją!!!!

Opublikowano

heh dzieki takim jak ty interes na cofaniu liczników ma sie tak dobrze. I stoją potem takie 5cio letnie diesle z przebiegiem max 100 tys a klient po zakupie sie potem dziwi czemu mu padła np. pompa paliwa przy takim przebiegu.

O naiwny...

Zbir
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witajcie

Zakładam że masz silnik sprzed liftingu, czyli 100 kW/136 kM.

Masz do wyboru min. :

Shell

HELIX ULTRA AB 5W-30 lub HELIX DIESEL ULTRA 5W-40

Castrol

Edge Sport 0W-40 lub Edge 0W-30

Moim zdaniem żadnych półsyntetyków do tego silnika (nie spominając o mineralnych) nie wlewaj.

Ja (w silniku M47N z 2002r) zalałem SHELL HELIX DIESEL ULTRA 5W-40 , ale przy najbliższej wymianie prawdopodobnie przejdę na Shell Helix Ultra Extra 5w30, który jest bardziej zalecany do tego silnika.

Stosuję Shella bo kupuje go w dobrej cenie, a przede wszystkim ze sprawdzonego źródła.

Parę lat temu przez źle dodrany olej- dodam że przez firmę która wymienia tylko oleje silnikowe, przytarłem wałek rozrządu i "szklanki" w Fordzie Escorcie (1991 r, 1,6 EFI CVH ,105 kM). Do silnika z przebiegiem 92000 km zalali mineralnego Mobila 15w40. Jak później sprawdziłem, to okazało się że powinien być zalany pełen syntetyk 5w30.

...wiec zalej dobry olej, bo wymienia się go rzadko, przeciątnie co 20 - 24 Tkm (w zależności od stylu jazdy - szybciej, lub później).

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg