Skocz do zawartości

Temperatura - 37'C

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z wyświetlaniem temperatury, pokazuje mi - 37'C przez caly czas. Nie mialem przedtem takiego problemu, bylo wsio ok. Czy to moze byc uszkodzony czujnik temperatury ?

:?

Opublikowano
tak uszkodzenie czujnika temp. zewnętrznej
Opublikowano
Też obstawiam na czujnik, oryginalny to jakieś 120-150zł. Na allegro widziałem zamienniki po 20zł.
Opublikowano
  • Autor
Hmm, a gdzie znajde ten czujnik mniej a wiecej ?
Opublikowano

Ja miałem to samo. Po prostu czujnika w ogóle nie było czyli miał nieskończenie dużą rezystancję przy takiej wart odpowiada to temperaturze -37stC. Masz albo uszkodzony lub go w ogóle nie masz. Za oryginalny zapłacisz około 150zł na allegro zapłacisz 20zł a jak sam sobie go zrobisz to KILKA zł. Czujnik składa się z termistora 4,7kOhm i rezystora 430 ohm połączonych szeregowo. Jedna nóżka idzie do masy a druga do panelu z wyświetlaczem.

Ew. pasuje też od opla tylko chyba wtyczkę trzeba przerobić.

Opublikowano
Też mam ten sam problem, czujnik już zakupiłem odezwe się jak zamontujem, mam nadzieje, że szybko przyjdzie...
Opublikowano
oj gdzie mieszkasz bo jak na wschodzie to do centralnej ta temperatura dojdzie za chwile _37 stopni zimno jak na syberii .chopy szykujta korzuch na nasze autka .
Opublikowano
Po odłączeniu czujnika miałem to samo.Po ponownym podłączeniu dopiero za ok. pół godziny zaczął odpowiednio pokazywać.Nie wiem czemu ale dwa razy sprawdzałem.
Opublikowano
Moge sie wtrącić?:) mialem podobna sytuacje, juz mialem zamawiac czujnik, okazalo sie ze czujnik jest i wisi kolo halogenu, wyjalem go i okazalo sie ze jeden kabelek sie przetarl, naprawilem, odlaczylem minus od akku, podlaczylem i temp pokazuje idealnie, ale ponizej 3 stopni kiedys mi pikal i temperaturka mrygala ze moze byc slsko a teraz nic. Pokazuje -2 i tez nie miga temp i nie ma tego milego brzedeku ktory sygnalizowal ze mozna sie slizgac bez strat w oponach;D czy wie ktos moze czemu tak sie zrobilo?

MaCkoS

Kocham 3jeczki:)

Nastepne bedzie M3!

Opublikowano
  • Autor
Okazalo sie jednak iz czujnik wisoal na kablach i jeden z biedunu sie przerwal. Po naprawieniu kabelka bylo ok, z tym ze bardzo dlugo wstawal, tzn temperatura sie wyrownylala. W kazdym razie dzieki za podpowiedzi, bunia gro i bucy.
Opublikowano
Ma ktoś z was schemat jakiś który to kabel ?
Opublikowano
Podłącze się pod temat i spytam czy kupował może ktoś kostkę złącza do której podłącza się termometr. Jeden z kabelków mi się urwał zaraz przy tej kostce i wypadało by ją wymenić.