Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z wyświetlaniem temperatury, pokazuje mi - 37'C przez caly czas. Nie mialem przedtem takiego problemu, bylo wsio ok. Czy to moze byc uszkodzony czujnik temperatury ?

:?

Opublikowano

Ja miałem to samo. Po prostu czujnika w ogóle nie było czyli miał nieskończenie dużą rezystancję przy takiej wart odpowiada to temperaturze -37stC. Masz albo uszkodzony lub go w ogóle nie masz. Za oryginalny zapłacisz około 150zł na allegro zapłacisz 20zł a jak sam sobie go zrobisz to KILKA zł. Czujnik składa się z termistora 4,7kOhm i rezystora 430 ohm połączonych szeregowo. Jedna nóżka idzie do masy a druga do panelu z wyświetlaczem.

Ew. pasuje też od opla tylko chyba wtyczkę trzeba przerobić.

Opublikowano
oj gdzie mieszkasz bo jak na wschodzie to do centralnej ta temperatura dojdzie za chwile _37 stopni zimno jak na syberii .chopy szykujta korzuch na nasze autka .
Opublikowano
Po odłączeniu czujnika miałem to samo.Po ponownym podłączeniu dopiero za ok. pół godziny zaczął odpowiednio pokazywać.Nie wiem czemu ale dwa razy sprawdzałem.
Opublikowano
Moge sie wtrącić?:) mialem podobna sytuacje, juz mialem zamawiac czujnik, okazalo sie ze czujnik jest i wisi kolo halogenu, wyjalem go i okazalo sie ze jeden kabelek sie przetarl, naprawilem, odlaczylem minus od akku, podlaczylem i temp pokazuje idealnie, ale ponizej 3 stopni kiedys mi pikal i temperaturka mrygala ze moze byc slsko a teraz nic. Pokazuje -2 i tez nie miga temp i nie ma tego milego brzedeku ktory sygnalizowal ze mozna sie slizgac bez strat w oponach;D czy wie ktos moze czemu tak sie zrobilo?

MaCkoS

Kocham 3jeczki:)

Nastepne bedzie M3!

Opublikowano
Okazalo sie jednak iz czujnik wisoal na kablach i jeden z biedunu sie przerwal. Po naprawieniu kabelka bylo ok, z tym ze bardzo dlugo wstawal, tzn temperatura sie wyrownylala. W kazdym razie dzieki za podpowiedzi, bunia gro i bucy.
Opublikowano
Podłącze się pod temat i spytam czy kupował może ktoś kostkę złącza do której podłącza się termometr. Jeden z kabelków mi się urwał zaraz przy tej kostce i wypadało by ją wymenić.