Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
no niestety ale prawie norma tz. mnie i kumplowi nie schodziły TDSy poniżej 10 litrów w mieście (automaty) ale inni znajomi i osoby przypadkowo zapytane twierdziły że nie mniej niż 12 l.
Opublikowano

Mój TDS pali 10 - 11,5 zależnie od pory roku i ilości korków. Ostatnio 11,2. Więc jeżeli raczej stoisz niż jedziesz, to pewnie jest norma...

Poza tym, zjechałeś te 80l do zera? Zatankuj, zobacz ile wejdzie i wtedy policz. Ja przeważnie tankuję ok 70l (po zapaleniu rezerwy) i mam taki przebieg jak piszesz, ok 650km.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano

moj touring ,automat,palil nawet pod 13,zabijala mnie ta wartosc a pozatym silnik nie byl w zbty dobrej kondycji i srzedalem go

Pozdrawiam

Opublikowano

moj tds nie zaglada powyzej 8,5 i to juz maks z klima.

ale na poprzednim silniku palil minimum 9, po kilku tysiacach sie po prostu zagotowal i rozpadl (dziwne, ale glowica wytrzymala)

Opublikowano
Eeeeeeeee....... jestem wzruszony do łez...

Mi TDS pali pomiędzy 7,2 a 8,7 :D

automat???????bo manuala mam teraz i warosci sa takie same jak napisales

Opublikowano

automat???????bo manuala mam teraz i warosci sa takie same jak napisales

Tak, manualna ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
jezdze od 6 lat 525tds latem na szerokich oponach sapali ponad 9 do 10litrow na zimowych jakies 8 na baku zrobilem ostatnio 960km
Opublikowano

Ale kolega ma problem ze spalaniem w mieście ;)

A z tego co widzę to Ty w mieście nie mieszkasz :norty:

http://images.spritmonitor.de/575756.png
Opublikowano

He, zacznijmy od tego ze miasto miastu nie równe, jeden ma w miescie jedno skrzyzowanie a drugi ze sto lub wiecej skrzyzowan.

Kiedys policzylem ze stojac w korku 1h spalam 2L ropy. Takze jak sie ktos uprze to spali 80L paliwa na 100 km.

Opublikowano

wszystko zalezy jak jeździsz- ja jak teraz jeżdze tylko do pracy i z pracy - 2,5 km w jedna strone - komp pokazuje mi splanie 12, czyli realnie ok 13, no ale silnik sie nagrzewa (wskazówka dochodzi do pionu) jak wjeżdam do roboty na parking -:).

Z kolei jak na trasie jade bardzo spokojnie i przepisowe to potrafi spalić 6 l, czasami komp pokaże nawet 5.8 -5.9. Ale jak deptam na trasie i jade nerwowo z wyprzdzaniem prawie wszystkiego co napotkam- to potrafi nawet dojść do 9,5.

Generalnie po przesiadce z 318tds, która paliła średnio ok 7.35 ltr zauważam ze wydaje miesiecznie na paliwo przy podobnych przebiegach ok 80 zł wiecej :(

Opublikowano
Witam zauwarzyłem że moja BMK-a pali ponad 12 litrów

Nie napisałeś w jakim cyklu. Jeśli tylko po Warszawie, to nie dziw się spalaniu. Mi swego czasu 520i paliła 14-15l benzyny, choć przyznać trzeba, że oszczędnie nie jeździłem :wink:

Opublikowano
U mnie ok 9 w mieście, przy ostrym butowaniu 10. I wszyscy mówią że za mało! Cholera przy rozbiórce pompy kazałem podkręcić ilość paliwa i nic- pali tyle samo i osiągi te same. Zaczyna mnie ten silnik męczyć...

Żółw się rusza...

Nie sprzedam mojego is-a (a na pewno nie tanio) :D

Fotki http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=96849

Opublikowano

A mnie ten silniczek po w-wie spalił ok 12l/100km

dystans przejechany ok 400km

jazda spokojna, czasem b. spokojna

ale samochód to range rover

Opublikowano
Mi automat ok 13 l na 100 po mieście ale bardzo bardzo dynamiczniei na krótkich odcinkach no i 18" na szerokich kapciach. a na trasie przy jeździe z prędkościami ok 140 150 to 9,5 ale są to wartosci max można by oszczędniej.... ale po co :wink:

" _______

/________\

OO=[][]=OO > ///M-POWER

[#]--------[#]

Opublikowano

mój e39 tds'ik tourning 98 r. obecnie w mieście pali 10,1 l/100km wg wskazań kompa... czy dużo!? :evil: miałem octavię tdi (90 kM) w mieście max 7,5 l/100 km a w trasie min udało mi się uzyskać 3,8 l/100 km ale to tdi, a nie tds... :dance:

pozdro.

Opublikowano
Koledzy powiedzcie czy wasz komp tez oszukuje o 1l? Ja zawsze jeżdżę tak do 1100km i tankuje pod korek i za każdym razem wychodzi, ze spalił litr więcej niż pokazuje komputer.