Skocz do zawartości

[E30] Numery silnika /kupno BMW/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Stoje własnie przed decyzja zakupienia e30 z 1990 roku w stanie bdb. Znajomy mechanik, który sprowadził samochód powiedział mi, że auto posiada nowy silnik (przejechane góra 25 000 km).

Zwracam sie do Was z prośbą o pomoc, gdyż..:

Podobno numer silnika mówi o serii i roku z którego on pochodzi i w ten sposób można sprawdzić jego wiek. Czy ktoś bedzie w stanie określić mi wiek i pochodzenie tego motoru:

184S101A0335A106

Silnik ma podobno przejechane max 25 000 km, badanie techniczne z 2003 wyszło idelanie. chodzi o to, że nie chce kupić auta z 15-letnim silnikiem :E a ten został niedawno wymieniony - tak twierdzi facet który to auto sprowadził - wierze mu bo to znajomy, ale biorę też pod uwagę mozliwość, że to on został oszukany.

Oprócz tego dostałem dziś do rąk wszystkie papiery tego auta. wszystko wygląda ok ale.. BARDZO dziwi mnie jedna rzecz:

na dokumencie identyfikacji pojazdu jest napisane:

kraj poprzedniej rejestracji: ----- NIEMCY

kraj producenta: ------ WŁOCHY

jak to włochy??!! :O - czy to jest nadal niemiecka solidność?

BARDZo prosze o pomoc!

thx all

ps (jeżeli był już gdzies taki topic to sorry, naprawe nie miałem czasu szukac)

Opublikowano

Po pierwsze nie napisales co to za silnik (pojemnosc i oznaczenie, np M20)

Po drugie nie slyszalem, aby mozna okreslic wiek silnika po jego kodzie, ale moge sie mylic. Mam nadzieje, ze sie myle :wink:

Po trzecie: Jezeli ten samochod mial wymieniany silnik, to znaczy, ze poprzedni wlasciciel bardzo katowal auto i wreszcie zarznal je na smierc :evil: Inaczej wymiana silnika nie bylaby konieczna. Tak wiec pomimo tego, ze silnik zostal wymieniony, reszta elementow pozostala. A pamietaj, ze samochod nie sklada sie tylko z silnika, dobry silnik to jest jakies 25% samochodu. Przeciez niebagatelne znaczenie ma zawieszenie(szczegolnie w BMW), most, skrzynia, itd :!:

Moim zdaniem powinienes przemyslec ten samochod co najmniej pare razy zanim sie na niego zdecydujesz. A zapewnienia, ze silnik ma przejechane max 25 000km, mozna miedzy bajki wlozyc.

Aha, podaj 7 ostatnich znakow numeru nadwozia, to powiemy o aucie cos wiecej.

Pozdrawiam!

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
Po pierwsze nie napisales co to za silnik (pojemnosc i oznaczenie, np M20)

Kolega napisal nam numer silnika: 184S101A0335A106

z tego co mi sie wydaje, to pierwsze 2 cyfry to pojemnosc, w tym przypadku 1,8, nastepnie jest ilosc cylindrow, czyli 4. Wiec cos nam na temat silnika jednak napisal. Nigdzie nie doszukalem sie dekodera numerow silnika podobnego do dekodera VIN, moze takie istnieja - niech bardziej doswiadczeni uzytkownicy sie wypowiedza.

Po drugie nie slyszalem, aby mozna okreslic wiek silnika po jego kodzie, ale moge sie mylic. Mam nadzieje, ze sie myle

Sadze, ze skoro mozna ustalic jaki numer silnika byl montowany w konkretnym egzemplarzu (opierajac sie o VIN) mozna rowniez ustalic date produkcji silnika...

Proponowalbym telefon do dzialu czesci ktoregokolwiek z ASO...

Po trzecie: Jezeli ten samochod mial wymieniany silnik, to znaczy, ze poprzedni wlasciciel bardzo katowal auto i wreszcie zarznal je na smierc :evil: Inaczej wymiana silnika nie bylaby konieczna.

Obys nie mial racji i oby kolega byl zadowolony ze swojego nabytku:)

Opublikowano

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3854&highlight=

radze poczytac może tu coś znajdziesz przerabiałem temat z nr silnika zadzwoń do BMW polska tel na stronie www znajdziesz i poproś z działem posprzedażowym oni wyciągną Ci wszystko. Kosztuje to 60 parę pln czas reakcji w moim przypadku to 3 godz. Próbowałem do ASO w Wawie i Wrocławiu to mi powiedzieli że nie juz nie udostępniają takich info

Poza tym popatrz dokładnie na ospżęt napewno jest gdzieś rok prod. np na przepustnicy, na bloku też powinien byc przynajmniej w fordach był...

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

oto numer nadwozia:

WBAAF91010AD09623

dzwoniłem do BMW Polska i powiedzieli mi, ze silnik o takim kodzie został zakupiony w fabryce, więc to mnie pociesza - faktycznie jest nowy i nie z innego auta raczej. Auto jest w stanie bdb. oto kilka fotek:

www.yattering.metalkings.com/ven/bmw.jpg

www.yattering.metalkings.com/ven/bmw1.JPG

www.yattering.metalkings.com/ven/bmw2.JPG

www.yattering.metalkings.com/ven/bmw3.JPG

zwróccie uwage na zdjęcie pod maska - może komus rzuci się cosw oczy.

właściwie jestem juz zdecydowany, a te WŁOCHY to pomyłka w papierach, gdyz ten model bmw nigdy nie był nawet we włoszech składany - tak powiedziano mi również w BMW Polska

(p.s - mam tylko nadzieje ze nikt nie jezdził tym za ostro..)

dzieki za odzew

Opublikowano

Chassis number AD09623

Vehicle code AF91

Series E30

Model 318is

Body type coupe

Catalog model ECE

Production date 1989 / 12

Engine M42

Transmission Manual

Steering Left

Catalyzer YES

Additional Information for Vehicle code AF91

Production FROM : 1989/03/01 TO : 1993/09/01

Engine M42 B18

Engine Oil 5.00 Liter

Transmission Manual

Transmission Model S5-16

Transmission Oil 1.15 Liter

Rear Axle Oil 0.90 Liter

Coolant(w/o Air Conditioner) 6.50 Liter

Coolant(with Air Conditioner) 6.70 Liter

Brake fluid 1.00 Liter

[email protected]

gg 1041

PROJEKT SZYBKA ETA STAGE 2

http://img516.imageshack.us/img516/8284/113863664644f590e20953anv7.jpg

Opublikowano (edytowane)
Moim skromnym zdanie to jeden z najleprzych silników w E 30 .Jeśli buda i cena.Miałem ten model w cuope i nie narzekałem choć wielu z ludzi ktorzy mieli do czynienia z E 30 powie że,klawiatura nie wytrzymała ale ....moc i spalanie w tym modelu nie idą w parze tz. mało pali szybko jeżdzi .Pozdro Edytowane przez Zimny
Opublikowano

Witam !!!!

Ładniutka Becia :D

Postaraj się poprawić tą pomyłkę jak "Adrian" Ci radził, przy rejestracji czepiają się wszystkiego.

Powodzenia przy kupnie i przyjemności z jazdy :!:

Pozdrawiam.

Opublikowano
witanko!no silnik 1.8 is ma kopa jest dobry w osiagi i spalania.patrzac na fotkach jest czerwony nie podoba mi sie (ale to kazdy ma swoj gust).jedno mam pytanko widze fotko przy silniku jest mokry brudny patrze na pokrywe maski od spodu jest mokre od czego???sprawdz czy nie [bAD] plynem z chlodnicy??bo cos mi nie podoba tu.pozdrawiam

Był BMW E30 316i 09/90 inslandgruen

Był BMW E36 323i 10/95 arktissilber

Był BMW E36 320i 03/98 ascotgruen

Był BMW E39 525i 11/00 cosmoschwarz

Był BMW E46 320i 08/02 sapphireblack

Był BMW E61 530D 05/04 alpinweiss III

Był BMW E61 530D 02/08 spacegrau

Jest BMW F11 520D 06/13 havanna

Opublikowano
"Body type saloon" oznacza, że jest to limuzyna?

Mi się wydaję, że to kombi, ale mogę się mylić. Mój angielski nie jest aż tak dobry.

Opublikowano

witam ponownie.

z autem praktycznie wszystko juz załatwione, sprawy są w toku i za jakiś tydzień bedzie nasze : )

Mam w związku z tym pytanie dotyczące procedury i wszelkich opłat sprowadzanego samochodu z zagranicy. Przypomnę, że w tym przypadku to BMW rocznik 1990 za 9000 zł kupiony. Ile kosztuje całkowite przerejestrowanie auta i jak to wygląda (urząd celny, w kraju itp..) po prostu chce wiedzieć czy nie przepłacam, bo daję pieniądze znajomemu który to załatwia; ufam mu ale po prostu chcę wiedzieć wszystko dokładnie.

:D w skrócie:

W tej chwili samochód stoi na niemickich blachach (już w kraju) - ile 'operacji' musi przejść aby było możliwe nim jeżdzenie w Polsce i ile to kosztuje(pomijając AC i OC)

dzięki z góry za odpowiedzi.

Opublikowano
Ile kosztuje całkowite przerejestrowanie auta

65% ceny zakupy akcyza

150zł papier ze skarbowego o zwolnieniu z VAT

ok. 200zł (chyba) przegląd

ok. 200 (może nie całe) rejstracja

500zł książka pojazdu

Musisz liczyć, że te papierki prócz akcyzy to ok1100zł + plus Twój czas, więc jeśli masz kogoś kto to załatwi za Ciebie to się nie zastanawiaj. Warto za to troszkę zapłacić (jak się nie ma czasu oczywiście).

Jeśli coś pokręciłem to nich mnie ktoś poprawi.

Pozdrawim i życzę miłego użytkowania

Opublikowano

witam

auto juz prawie moje, tylko znajomy, ktory załatwia wszystkie sprawy zwiazane z papierami mówi mi co pare dni, że papiery ciągle w urzędzie. Ile trwaja te wszystkie operacje?

W poniedziałek miną dwa tygodnie..

Opublikowano

już w czerwcu czekałem ponad 2 tygodnie, w sierpniu dochodziło do miesiąca :?

Najlepiej zadzwoń do urzędu celnego i zapytaj jak długo się czeka, sprawdzisz, czy gość nie ściemnia...

8)