Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wczoraj zapalił mi się komunikat o zużytych klockach na CHECK CONTROL. Zobaczyłem na klocki, mają jeszcze jakieś 4-5mm.

Pytanie czy wystarczy mi to jeszcze na jakieś 1000 km? Wtedy wymienie tarcze, klocki i przednie amortyzatory. Chce od razu lepiej hurtem bo taniej i jeden dzień się wszystko załatwi.

Pozdrawiam

P.S.

Co ile z przodu musicie zazwyczaj zmieniać klocki?

Co to za firma ETF? Chyba dziadowstwo? A Valeo można ew. brać czy tylko Ferodo?

Opublikowano
Klocek wyminia się gdy ma 2mm . Spokojnie 1000 km jeszcze zrobisz na tych klockach. Poza tym jak wyminisz teraz klocki a po 1000km tarcze to klocki też już będą dotarte do tej starej tarczy-więc albo przetaczać albo nowe klocki

Marzenia sie spełniają-->mam E38 :)

Moja historia

Opublikowano
Klocek wyminia się gdy ma 2mm . Spokojnie 1000 km jeszcze zrobisz na tych klockach. Poza tym jak wyminisz teraz klocki a po 1000km tarcze to klocki też już będą dotarte do tej starej tarczy-więc albo przetaczać albo nowe klocki

Dzięki za odpowiedzi. A na jakiej zasadzie działa czujnik zużycia klocków?

Chciałbym go chwilowo oszukać i zobaczyć konkretnie który klocek mu nie pasuje a potem zobaczyć go, i zwracać na niego uwagę...

O tarczach wiem, dlatego chce od razu klocki i tarcze.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. A na jakiej zasadzie działa czujnik zużycia klocków?

Chciałbym go chwilowo oszukać i zobaczyć konkretnie który klocek mu nie pasuje a potem zobaczyć go, i zwracać na niego uwagę...

ponad 600 postow i takie pytanie ??? wiem mozna sie zapedzic w kozi rog tez tak bywa.

czujniki sa na prawy przod/lewy tyl na klocku wewnetrzym a czemu ??? bo klocek wew. zciera sie deko szybciej bo jest bezposrednio przez cylinderki naciskany.

czujnik ma takie male wypuklenie w ktorym jest przewod zatopiony jak sie wypuklenie zetrze to przeciera sie przewod i brak sygnalu jest , wywala komunikat o klockach.

w momecie przetarcia sie czujnika jest jakies 3-4mm okladziny na klocku.

warto pamietac ze koncowka Klockow w przypadku ostrego Hamowania wplywa negatywnie na Tarcze bo wytwarza sie duzo wiecej ciepla

Klocki wymienia sie jak sie pokaze komunikat.

ciezko ztwierdzic lub porownac,kazdy jezdzi inaczej i na innych odcinkach.

klocki zmieniam srednio 2x w Roku czyli jakies 20-30tkm a klocki ATE

Opublikowano
Jak masz 3.5 literka odpusc temat klockow ETF czy ATE. ATE ponoc pozadna,niemiecka firma tylko ze powinni zaznaczyc do jakich modeli ich wyroby sie nie nadaja. Z cala stanowczoscia stwierdzam ze napewno nie do BMW serii 7. Po kilku hamowaniach na trasie ich skutecznosc spadla niemal do "zera". Wyjmuje w domu klocki - ATE. Zalozylem JURID-y.Od tego momentu problemy ze skutecznoscia hamowania zniknely. Fakt - klocki bardzo drogie ale w 100% warte swojej ceny. Ich numer kat to: 571355 J-AS. Jak komus nia zal pieniazkow - polecam.
Opublikowano
a co powiecie na brembo ? jezdze juz 2 lata na nich w VW i nadal mam dobre hamulce , nadal proste tarcze itp, tylko ze ja malo jezdze :)
Opublikowano
Wyjmij czujnik z klocka na przednim kole jak nie będzie dotykał do tarczy to komunikatu też nie wyświetli jak zamierzasz jeszcze zrobić 1000 km to może się lekko przytrzeć i wywali komunikat nawet na nowych klockach. Co do klocków to polecam TEXTAR tanie nie są ale na dwa lata normalnej jazdy wystarczą
Opublikowano
...również polecam textar-y :8)

6 INLINE...

Quattro-Serwis Kraków, ul.Rzemieślnicza 20.

www.quattro-service.pl

Opublikowano
Mnie textary najlepiej się sprawdzały i nie kupuję już innych. Jedyną ich wadą jest to, że przy dużej wilgoci potrafią czasem zapiszczeć.
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

za to kagery - jak dojezdzalem do swiatel to ludzi sie ogladali bo mysleli ze ikarus jedzie :mad2:

Hehehehe, dobre, na mnie teraz wytrzeszczają oko bo wspomaganie umiera.

Xsilver, gdzie kupowałeś te klocki? Jaki doświadczenia jeśli chodzi o tarcze? Co polecacie. Stoję przed wymianą tyłu i przodu...

Opublikowano

za to kagery - jak dojezdzalem do swiatel to ludzi sie ogladali bo mysleli ze ikarus jedzie :mad2:

Hehehehe, dobre, na mnie teraz wytrzeszczają oko bo wspomaganie umiera.

Xsilver, gdzie kupowałeś te klocki? Jaki doświadczenia jeśli chodzi o tarcze? Co polecacie. Stoję przed wymianą tyłu i przodu...

HEHE PIII PIII piii :) skad my to znamy wlasciciele bmw :mrgreen:

Opublikowano
Nie da się oszukać czujników zużycia, mają wbudowany rezystor, który pali się po dotknięciu do tarczy, jedyny sposób, to założenie nwego czujnika i owinięcie go wokół przewodu hamulcowego, na klockach zrobisz spokojnie deklarowane 1000 km, ja na swoich zrobiłem 4000(fakt, że jeżdżę spokojnie) i zostało jeszcze ok 1mm okładziny
Opublikowano

nie polecam klocków lucasa ( trw ) strasznie twarde i piszczą .

Swoja drogą nie rozumiem takiego postępowania jak oszukiwanie z klockami.

Bezpieczeństwo jest najważniejsze. Do e32 klocki nie są takie drogie żeby na tym oszczędzać. To jak palenie papierosa do granicy filtra aby jeszcze jednego macha pociągnąć.

W ekstremalnej sytuacji może zabraknąć tych dwóch milimetrów.

BMW... and nothing else matters
Opublikowano
Też nie polecam oszczędzania na klockach, jedy wyjątek to opisana sytuacja, kiedy musisz poczekać trochę na fundusze i wymienić od razu klocki i tarcze, pod warunkiem, że to będzie rzeczywiście 1000 a nie 5000 km.