Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Problem, o którym teraz piszę mam praktycznie od dawna lecz nie był i nie jest bardzo uciążliwy więc o tym nie pisałem. Teraz sygnalizuję ponieważ moja ciekawość wzięła górę.

Do rzeczy: sporadycznie na wolnych obrotach mój tds kołysze się. Zaznaczam, że obroty nie falują ...obrotomierz "leży" idealnie poziomo...

...i jeszcze jedno: zauważyłem, że jak przestawię dzwignię (automat) z "D" na "N" i spowrotem na "D" to bujanie mija...

Problem jak wspomniałem występuje niezmiernie rzadko i niezauważyłem zależności typu: ciepły silnik lub zimny...

P.S.

Szukałem tego problemu na forum ,ale gro tego typu problemów dotyczy "benzyniaków".

Opublikowano
U mnie jest to samo, czasami silnik wpada w delikatne wibracje, reset komputera na to nie pomaga, może pojade na komp ale wątpie żeby coś wykazało :? zastanawia mnie czy to przypadkiem nie jest poduszka po silnikiem ?
Opublikowano
zastanawia mnie czy to przypadkiem nie jest poduszka po silnikiem ?

...u mnie na pewno nie jest to sprawa poduszek bo mam nówki sztuki...

Opublikowano
Mam podobie i tez mysłałem o poduchach, może coś wiecej na temat tego koła, koszta, czy to się w ogóle wymienia regeneruje itp. możecie się rozpisać nic sie nie stanie :lol:
Opublikowano

U mnie tez nie szarpnie podczas ruszanie lekkie wibracje są odczuwalne jak samochód jest na P, obroty stoją w miejscu nie falują, chyba podjade do mechanika niech sprawdzi poduszki pod silnikiem i skrzynią.

Dalsze wypowiedzi mile widziane :D

Opublikowano

Witam!

Mysle ze problemem moze byc ewentualnie poduszka skrzyni biegow, lacznik z tworzywa z wyjscia skrzynia-wal lub podpora walu napedowego.

Mnie buja kasta przy pewnych obrotach, mam zamiar wymienic lacznik i podpore walu.

Pozdrawiam :cool2:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Może uda mi się rozwiać niektóre wątpliwości.

Mam identyczny problem z kołysaniem.

Koło dwumasowe u niektórych z Was odpada - macie (tak jak ja) automaty, a dwumasówki występują tylko w manualach.

Wymieniłem u siebie gumowy łącznik wału i podporę wału na nowe i kołysanie wcale nie ustąpiło. (akurat decyzja o wymianie nie była spowodowana wibracjami, lecz poprostu maksymalnym zużyciem tych elementów).

Więc chyba faktycznie pozostały poduszki pod silnikiem i skrzynią (o tych nie wiedziałem, że istnieją :oops: ).

Ale z tymi poduszkami pod silnikiem u siebie nie jestem pewien, bo kołysze mi budą tylko na zimnym silniku, po 15 minutach jazdy kołysanie ustaje, a przecież jakby to pyły poduszki, to kołysałoby cały czas.

Po za tym miałem wyjmowany silnik i chyba (mam taką nadzieję) mechanik zauważyłby wybite poduchy.

Nie wiem jak u was, ale u mnie to kołysanie wygląda tak, jakby silnik tylko na wolnych obrotach pracował tylko na 5 cylindrów, bo po dodaniu gazu wszystko wraca do normy.

Jałowe obroty ustawione mam na poziomie 600-700 obr/min - podobno tak ma być w TDSie.

Też po zmianie z N na D kołysanie na chwilę ustępuje, ale po 8-10 sekundach stopniowo powraca z coraz większą siłą.

Nie wiem, czy komuś coś pomogłem, czy też tylko zamydliłem, ale wierzcie mi - chciałem dobrze.

Dołączam się więc do dalszego śledzenia tego tematu.

Pozdrawiam

Rufig

• 2 lata później...
Opublikowano
witam. u mnie też kołysze się buda szczególnie odczuwalne jak stoję na światłach. wymieniłem jedną poduszkę sinika bo zaczął z niej lecieć olej ale to kołysanie nie ustało. poza tym silnik chodzi równo a obrotomierz na wolnych obrotach stoi nieruchomo.trochę to denerwujące jak czekasz na zielone i podskakujesz.
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

w automatach koła dwumasowego nie ma a znowu koło zamachowe zwykłe nie może się zepsuć ...

posprawdzajcie poduchy pod silnikiem i skrzynią

no i łapy silnika bo lubią się wyginać

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
może coś z prądem nie tak ,albo z paliwem,wtryski?miałem to samo okazało sie że problem był z prądem, dokładnie jeż miał zwarcie i silnik nie pracował normalnie