Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Prosze o pomoc (teoretyczna :) ) w zdemontowaniu drewnianych elementow tapicerki w drzwiach i desce rozdzielczej w E32. Probowalem to zrobic metoda silowa, ale nie wyszlo, boje sie zreszta uzycia wiekszej sily, bo widzialem juz takie zlamane.
Opublikowano

Musisz chwyćić do ręki cieniutki śrubokręt i delikatnie je podważać aby ich nie porysować lub nie połamać. Wszystkie są na zapinki, które teoretycznie nie powinny się uszkodzić a nawet jeśli to bez problemu można je kupić w ASO. Kosztują niecałą złotówkę za sztukę.

Wszystkie listwy są na takich zapinkach, niektóre na 2 niektóre na 1 tylko. Jak wyczujesz w którym miejscu jest zapinka to bez problemu sobie poradzisz. Nie jest to trudne a uszkodzenie listwy, tzn. jej połamanie jest raczej mało prawdopodobne ;)

Powodzenia

http://yourdomain.com/images/broken_link.gif
Opublikowano
Dzieki! A moze nie ma co sie bawic w sciaganie starego lakieru i malowanie, tylko kupic nowe? Nie wiesz przypadkiem jaki to koszt?
Opublikowano

Jeżeli chcesz na nowo lakierować te elementy to osobiście polecam oddanie do firmy która zajmuje się renowacją zabytkowych mebli. Chyba, że masz jakieś inne pewne źródło lub sam doświadczenie w takich zabawach.

Co do ceny to nie wiem ile ale przyznam szczerze, że nie ździwiłbym się gdyby cena całego kompletu osiągnęła a nawet przekroczyła poziom 1000PLN :twisted:

Opublikowano

Całego kompletu?

Cena listewek tylko na deskę rozdzielczą to kwota 500 zeta ale do e 34- do e 32 będą chyba droższe :(

A z tym połamaniem- to nie wiem. Ja mam jedną na tylnich drzwiach złamaną, a więc złamać idzie.

Co do kwestii zapinek- kiedyś zdejmowałem w e34 boczek dzwi i chyba listewki były przykręcane od spodu na plastikowe nakrętki- ale głowy nie dam.

ale to e 34

Najlepiej zdejmij jeden boczek i zerknij- szkoda coś połamać.

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

moje byłe BMW e34 525i '93

e60 520i Tata

e87 120i Mama

http://www.damp479.bravehost.com

Jeżeli się nie otwiera spróbuj jutro :)

Opublikowano
Nie wiem co prawda ile do twojego ale dla zobrazowania powiem ci ile gość zapłacił do e-39 co prawda i nie drewno a aluminiowy komplet i wynioslo go to 2500 zl :shock: moze do twojego nie będzie tyle kosztowac ale liczylbym sie z wysokim kosztem .
Opublikowano
Co do kwestii zapinek- kiedyś zdejmowałem w e34 boczek dzwi i chyba listewki były przykręcane od spodu na plastikowe nakrętki- ale głowy nie dam.

W e32 na pewno są zapinki bo trzeba nawet zdjąc listwy żeby dostać się do dwóch śrub trzymających boczek.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Musze odswiezyc temat. Wszystkie listewki boczne zdjalem bez problemu, ale przednich (w desce) nie moge. Wiem juz, ze sa mocowane inaczej, z prawej udalo mi sie zdjac 2 zapinki, sa inne, ale 3 nie chce puscic, da sie tylko przesuwac centymetr w prawo i w lewo.

Lewa listwa, w ktorej jest sciemniacz oswietlenia ani drgnie

Pomozcie!

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

schodzą wszystkie

Osobiście mam największy problem z drewnem na "stole" przy lewarku zmiany biegów

Mam automata ...

boję się coś zepsuć, chociaż ten plastik z cyferkami i literkami i z przełącznikiem E-S-M łądnie zszedł

ale nie wiem co dalej :(

BMW - najlepsza metoda na łagodzenie wewnętrznej natury
Opublikowano

Witka

.... stracilem juz sens tego watku. O co chodzi: o zdejmowanie listw drewnianych czy odnawianie ?

Hmmm malo wazne

Polecam inne forum, prawie tak dobre jak nasze, maja naprawde logiczne odpowiedzi ale po paru seriach pytan :D

http://www.bimmerboard.com/forums/posts/48157/

W okolicy jest o zdejmowaniu a to dotyczy glownie odnawiania

REMOL

______

o/_______\o

(Oo=00=oO)

[] =****= []

• 2 lata później...
Opublikowano

witam

jestem w trakcie odnowy drewna w e 32,

w drzwiach listwy wyszły migiem,

tą przy lewarku -ONARO wyjmuje się tak:po odkręceniu 2 śrub pod literkami wsadzasz palca w dziurę od s,e,m i podważasz od str radia -bo tam są tylko zatrzaski,a od str przycisków od szyb jest na zawiasach,wychodzi bez problemu w opisany sposób

POWYŻSZE JUŻ OCZYSZCZONE I GOTOWE DO LAKIEROWANIA,

ALE ZATRZYMAŁEM SIĘ NA 3 ELEMENTACH W PULPICIE :cry2: ,czyli te 2 z pokrętłami po prawej i lewej wokół kierownicy,oraz ta na przeciw pasażera

podwadzając tą od pasażera widać,że jest tam inne mocowanie-bolec jakiś :?: rusza się ale za nic nie chce wyskoczyć :!:

prawdopodobnie identycznie jest mocowane te drewno wokół kierownicy :idea:

JAK TE ELEMENTY SIĘ WYJMUJE :?: :?: :?: POPRAWNIE TAK ABY NIE POŁAMAĆ :?:

Opublikowano
Jaca a powiedz mi prosze czy jesli u siebie przy lewarku mam jakis plastikowy material to mozna go zmienic bez zadnych problemow na drewno takie jak mam na desce rozdzielczej??

trochę mnie zakręciłeś z tym plastykiem-który to dokłądnie,ale domyślam się,że chodzi o to ,że zamiast drewna masz plastyk---ja niby też tak powinienem mieć bo z vinu nie wyszło,że mam drewno,a od pewnej osoby z forum dostałem info,że ponoć coś takiego też robili-jakiś plastykowy zamiennik drewna odcień żótego niby

ale zabrałem się do odnowy i mam drewno na 200%

więc jeśli o to chodzi to kupujesz taki sam jak masz tylko,że w drewnie i przekładasz

-zdejmujesz gałkę i dalej tak jak pisałem wyżej w poście,,,

A MOJE PYTANIE WCZEŚNIEJSZE AKTUALNE,mam już info,że trzeba je od spodu odkręcić od str schowków i ponoć najgorzej jest z tym środkowym,,,

jak ktoś wie po ile śrub jest na dany element i jak dobrać się do tego środkowego :modlitwa: piszczie proszę

Opublikowano

na tej stronce wszystko jest pokazane: http://bmwe32.masscom.net/

kliknij w dział body&interior , pozniej Dashboard Removal, a następnie na czerwoną strzałke na dole 2 razy :D

http://img412.imageshack.us/img412/7442/niskamala0udjt7.jpg
Opublikowano
Jaca a powiedz mi prosze czy jesli u siebie przy lewarku mam jakis plastikowy material to mozna go zmienic bez zadnych problemow na drewno takie jak mam na desce rozdzielczej??

trochę mnie zakręciłeś z tym plastykiem-który to dokłądnie,ale domyślam się,że chodzi o to ,że zamiast drewna masz plastyk---ja niby też tak powinienem mieć bo z vinu nie wyszło,że mam drewno,a od pewnej osoby z forum dostałem info,że ponoć coś takiego też robili-jakiś plastykowy zamiennik drewna odcień żótego niby

ale zabrałem się do odnowy i mam drewno na 200%

więc jeśli o to chodzi to kupujesz taki sam jak masz tylko,że w drewnie i przekładasz

-zdejmujesz gałkę i dalej tak jak pisałem wyżej w poście,,,

A MOJE PYTANIE WCZEŚNIEJSZE AKTUALNE,mam już info,że trzeba je od spodu odkręcić od str schowków i ponoć najgorzej jest z tym środkowym,,,

jak ktoś wie po ile śrub jest na dany element i jak dobrać się do tego środkowego :modlitwa: piszczie proszę

Jaca u siebie tez mam drewno na desce rozdzielczej. Na 100%. Chodzilo mi o ta "mate" przy lewarku skrzyni biegow. U niektirych jest tez tam drewno a u niektorych( w tym u mnie) jest taki plastik.

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

Szamil

więc u mnie jest taka rolka z czarnego ząbkowanego plastyku,i ona się zwija w przód i spowrotem do takich "szpółek"---to wszystko jest na stałe połączone zplastykowym "stelarzem" drewna,do którego jest przyklejone

identycznie jak w tym linku od Wonza

wydostałem wreszczie te 3 elementy :mad2:

pewnie poniższy mini opis się przyda komuś :

1.-ten na przeciw pasażera patrząc od prawej ma 1 śrubke/nakrętkę plastykową -klucz 9 i 2 blaszki wsówki :1 po środku,a 2 nieopodal OBC...trzeba odkęcić dach schowka i po omacku odkręcić śrubkę,potem odgiąć lekko listwę i przesunąć w prawo-wtedy wyskoczy

2.ten przy schowku pasażera-trzeba też dach schowka odkręcić i też na oślep i śrubka plastykowa,a przed wydostaniem wpierw należy wypchnąć od spodu przełącznik od oświetlenia,reszta łatwo wychodzi

3.najgorszy :mad2: ten środkowy wydostałem poprzez odkręcenie 1 śrubki tej poniżej z tapicerki w kształcie trójkąta,i przez tą szczelinę,też na oślep ---najmniej miejsca jest do ruchu kluczem :doh: odkęca się 1 plastykową śrubkę

w linku tym widać,że można dobrać się bynajmniej do tego środkowego poprzez licznik,więc pewnie ten z 2 str kierownicy też podejdzie,,,ale skolei licznik wyciągać,sam nie wiem co gorsze

a przy całej akcji posiałem gdzieś 1 PLASTYKOWĄ NAKRĘTKĘ co mocuje drewno :oops: :mrgreen:

szukałem w reaolem,ale trafić dobrze nie mogę,drewniane elementy wyskakują,,,ale nakrętki nie wypatrzyłem

:?: :?: :?: wie ktoś może czy taką nakrętkę można dostać wogóle osobno,,,jaki jest to numer części w reaolem :?: :?: :?:

e 32 3.5 92 r kwiecień