Skocz do zawartości

530d B57 - nadmierne zużycie Adblue

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Od dwóch lat jestem w posiadaniu G31 530d z 2018r. Po zakupie wykodowalem klapy wirowe oraz wyłączyłem AGR (w międzyczasie doczekałem się akcji serwisowej i wymienili co trzeba pomimo że jest wyłączony), zastanawiałem się jeszcze nad wyłączeniem Adblue ale zostawiłem. Od jakichś 6kkm przy mocniejszym deptaniu auto wypuszcza białą chmurkę i zostaje osad na wydechu i zderzaku. Podpinałem ją ale nie wyszły żadne błędy.

Chce się tego problemu pozbyć ale nie wiem w co celować. Wydaje mi się że przez to że AGR jest wyłączony to podaje złe wartości i stosunek Adblue jest za duży. Nie wiem czy dobrze myślę, to tylko spekulacje bo wcześniej nie widziałem żadnego białego osadu a wyłączony jest od dwóch lat..

Włączyć spowrotem AGR i problem zniknie? Czy może wykodowac Adblue? Czy może żadne z wcześniejszych i problem leży gdzie indziej?

Opublikowano
  • Moderatorzy

Swoją drogą po co kupować samochód, na utrzymanie którego człowieka nie stać? No bo chyba nie stać skoro zamiast serwisować zgodnie ze sztuką (wymienić część na nową, jeśli stara się zużyła/zepsuła) co chwilę coś wyłącza czy wycina 🤦‍♂️ Wybaczcie, ale mam brutalną alergię na takich posiadaczy samochodów, którzy kupią, bo kupią, ale potem łatają sznurkiem i szpachlą, bo albo pusto w kieszeni albo wąż w kieszeni. Jedziesz za takim i atakuje cię chmura czarnego albo białego dymu. Dramat. Na szczęście coraz mniej takich, bo i policja jest wyposażana w analizatory spalin, więc skutecznie eliminuje złomy z dróg i mam wrażenie, że stacje kontroli pojazdów lepiej się przykładają do swoich obowiązków.

Opublikowano
  • Autor

Przecież nikt nie płacze o koszty utrzymania xd

Wyłączyłem Egr przy okazji wyłączenia klap wirowych (podobno jeden z mankamentów tego silnika), a czas oczekiwania na akcję serwisową miałem około roku i nie chciałem żeby akurat mnie zjarał się na autostradzie..

Pytanie zadałem i jeden z użytkowników w pierwszej odpowiedzi udzielił mi informacji także luzujcie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jeżeli masz biały osad w wydechu tzn, że wtrysk leje adblue i za chwilę zapcha kataliztor nox a wtedy trzeba go będzie wyciąć bo go nie wyczyścisz. Problemy z klapami wirowymi ma każdy diesel ale to nie powód żeby je :wykodowywać". Z ciekawości fizycznie je wywaliłeś czy tylko ktoś usunął z tablicy błędów ?

Krzysztof
Opublikowano
  • Autor

Dobrze wiedzieć, znajdę kogoś w okolicy i aktywujemy na dniach Egr

Klapy miały zostać tylko elektronicznie ustawione w pozycji otwartej, ale że auto stało dzień dłużej na warsztacie to usunęli mi je ostatecznie fizycznie

Opublikowano
  • Autor

Rzucę co dalej bo może komuś kiedyś się przyda.

Pojechałem do gościa co koduje i grał mi aktualnego softa na nowo. Zaraz po wgraniu auto weszło w tryb awaryjny z powodu małej nieszczelności systemu ssącego. Po dalszej analizie podobno problem jest z Egr.

Umówiłem wizytę w ASO i dopiero za dwa tygodnie będę widział co i jak.

Jako że ciągle chodziło mi to po głowie sprawdziłem tak wzrokowo czy czasami nie odpiął się gdzieś dolot lub czy nie ma gdzieś nieszczelności w całym systemie ssącym i nie znalazłem nigdzie nieszczelności, ale zajrzałem od spodu i znalazłem upocone miejsce które mnie ciekawi.

Zrobiłem zdjęcia, może ktoś jest w stanie powiedzieć mi co to jest? Głównie interesuje mnie to drugie zdjęcie

Kody błędów 36F000 i 36F400

Zaznaczam że problemu przed nowym softem nie było, a był usunięty Egr i wymieniony w międzyczasie

IMG_0846.jpeg

IMG_0852.jpeg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Problemu nie było bo miałeś usuniętą tablicę błędów...

Krzysztof
Opublikowano
  • Autor

Tego akurat sam się domyśliłem

Opublikowano
  • Autor

Dla zakończenia tematu.

Udało mi się szybciej wbić to ASO i zrobili od ręki.

Wężyk podciśnienia od zaworu EGR był nieszczelny. Wymieniony i wszystko działa